меню

Заготовки за домати 8.08.2018

Дебела и ароматна доматена паста за зимата

Доматен сос

Домашно приготвената доматена паста през зимата е много полезна и необходима съставка за домашна кухня. Изберете червени, узрели, месести домати, можете да готвите дори от презрели зеленчуци. В тази рецепта има само домати и малко сол, което помага за бързото освобождаване на влагата. Готовата паста може да се овкуси с лют червен пипер, захар и сладък червен пипер.

Готвенето отнема 70 минути. От съставките, изброени в рецептата, ще бъдат освободени 700 г.

Съставки за макаронени изделия:

  • домати - 3 кг;
  • сол - 10 g

Методът на готвене доматено пюре за зимата

Зрели, за предпочитане презрели, но без признаци на разваляне или повреда, ние подреждаме доматите, премахваме развалени зеленчуци, отрязваме дръжката. След това измийте зеленчуците добре с гореща, после със студена вода.

Домати в купа

Взимаме тенджера с широко и дебело дъно, изсипваме чаша вряща вода, поставяме големите домати в тенджера. Малки могат да се режат на половина, големи на 4 части.

Нарязани домати

Поръсете зеленчуците със сол, затворете капака и поставете на печката. При висока температура довежда до възпаление.

Пригответе домати

Сварете под капака за около 20 минути, през което време парчетата домати ще станат меки.

Варени домати

Горещата маса се отхвърля обратно върху ситото. Напрегнатата вода, смесена с домати, може да се използва за приготвяне на зеленчукова супа, не е необходима, тъй като само увеличава времето за готвене.

Избършете през сито

Разтрийте доматите чрез фино сито или гевгир, резултатът ще бъде доста дебело картофено пюре.

Доматено пюре

Преместваме пюрето от пюре в по-малка тенджера, поставяме го на печката, кипваме 45 минути върху малък огън. Ако пюре от пюре се оказа дебело, то времето за готвене може да се намали до половин час.

Сварете картофено пюре

Банките за приготвяне на топла вода с препарат, след това се изплакват с гореща вода и се поставят на решетката на фурната. Загрейте фурната до 100 градуса, изсушете се за 10 минути. Пакетираме гореща паста в горещи кутии.

Поставяме в банките

Покриваме кутиите с чиста кърпа, след охлаждане, плътно запушваме и съхраняваме на хладно и сухо място за съхранение. Температура на съхранение от 0 до +12 градуса по Целзий.

Буркан със сос

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 2,50 от 5)
Зарежда се ...
Доматен сосДоматен сос

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания