меню

Отглеждане на домати 7.08.2018

Ефективни начини за удължаване на плодните домати през август

плодови домати

Родината на доматите е Южна Америка, където все още има диви и полу-културни видове зеленчуци, което всъщност е многогодишно. Градинарите отдавна са свикнали да преброяват растение като едногодишно растение и изпращат растения до компостната купчина в края на август.

В крайна сметка, дори ако самият собственик не ги разкъса, доматите ще умрат от нахлуването на патогени. Въпреки това, можете да опитате да удължите живота им и да съберете доматите в оранжерията и на открито дори в средата на есента.

Начини за удължаване на плододаването в оранжерията

С отопляеми оранжерии, доматите могат да се отглеждат на едно място за 10-12 месеца. За да получите удължаване на реколтата, трябва да изберете хибриди за отглеждане в оранжерии, както и създаване на необходимите условия в оранжериите.

Използването на лекарствения инхибитор

Използването на инхибитор в оранжериите в края на вегетативния период на домати ще намали активния растеж на върховете, ще допринесе за развитието на по-мощна коренова система, ще повлияе на растежа на плодовете. Действието на лекарството ще продължи един месец. През това време храстите вече няма да достигнат, станат мощни, напълно подготвени за узряването на нова вълна от плодове. За да използвате този метод, трябва:

 • в края на август в специализиран магазин за закупуване на лекарството "Спортист";
 • в затоплени оранжерии и оранжерии, да се съберат всички червени и кафяви домати, тъй като след лечение с инхибитор, плодът няма да се яде за две седмици;
 • да разтваря "Спортиста" съгласно инструкциите, за да напръска храстите от домати вечер;
 • след обработка на препарата, покрийте доматите със слой от мулч 25-30 см, който ще предпази растенията от изпаряване на влага и охлаждане;
 • 10 дни след напръскването на „спортист“ обработвайте храстите с циркон или епин. Стимуляторите за растеж ще повлияят на активното узряване на плода;
 • От средата на септември, след като осигурява осветление в оранжериите на 15-17 часа на ден, продължете да се грижите за доматите.
 • когато температурата на въздуха падне навън, осигурете на заводите нагряване, така че температурните параметри да съответстват на 18-24 градуса през деня и поне 16 градуса през нощта;
 • Прилагайки инхибитора, извършвайки всички агротехнически методи в оранжерията, доматите могат да дадат плодове до февруари.
Важно е!

Отглеждане на домати във филмови и поликарбонатни заслони, градинар спасява растенията от много болести. Въпреки това, за да се разтегне плодните до 10 месеца, профилактичните лечения с фунгициди и инсектициди трябва да се извършват в оранжерии. В края на краищата, засегнатите растения в края на сезона трудно могат да бъдат принудени да дадат плод за дълго време.

Оттегляне на пасинките

Използвайки метода на премахване на пасинките в доматите в края на август, е възможно не само да се удължи плодното, но и да се отглежда нова растителна доматена в оранжерии. За да използвате този метод, трябва:

 • В средата на август, на всяко растение в оранжерията, оставете два по-ниски стъпала;
 • прераствайте клоните на доматите плътно към почвата, като ги фиксирате с парчета тел;
 • почвата под поставените пасинки трябва да се мулчира с пласт от 20 см;
 • за най-бърз растеж на резници, проведете две добавки с интервал от седем дни с карбамид в размер на: 1 супена лъжица тор на 8 литра вода
 • докато се грижат за децата, наслояване, на стари храсти от домати, щипка нарастващи точки;
 • в края на септември при отглеждани и силни млади растения плодовете започват да се изливат и вместо един стар домат се получават двама млади;
 • за наслояване да има достатъчно хранене, за провеждане на листно хранене всяка седмица със сложен тор с високо съдържание на фосфор и калий;
 • от второто десетилетие на септември за осигуряване на допълнително осветление и отопление в оранжерии;
 • Удължавайки плодните домати, като изваждаме пасинките, използвайки всички селскостопански растения, необходими за отглеждане, доматите ще дават плодове в оранжериите до следващата пролет.

Методи за удължаване на плода на открито

От последното десетилетие на юли температурата на въздуха през нощта започва постепенно да намалява. В този период късната болест и макроспорозата разпространяват спорите си много бързо, като предотвратяват раждането на доматите до есента. За доматите узрели преди началото на първата слана, градинарят трябва да положи усилия.

Пълна защита срещу гъбични заболявания

Патогените унищожават доматите още преди началото на плодните насаждения, така че без системна обработка да се получи добра реколта няма да работи. И на разширяването на плодните изобщо не може да се реши. За да получите прилична реколта от домати на открито и разтегнете до есента, трябва:

 • засаждане на домати разсад на постоянно място в открито място, добавете към всяка засаждане дупка: 10 г суперфосфат, 15 г калий, половин чаша дървесна пепел, 3 г меден сулфат;
 • след пълното оцеляване на разсад за провеждане на първото превантивно третиране на растенията с меден сулфат;
 • второто пръскане на домати срещу болести трябва да се извърши след масово освобождаване на цветни четки с препарата „Тату”;
 • последното третиране с фунгицид трябва да се извърши по време на изливането на плода с препарата „Kvadris“;
 • след началото на узряването на доматите не е възможно да се третират растенията с химикали, затова трябва да се използват само безопасни народни средства;
 • на всеки пет дни за извършване на пръскане с безвредни средства: суроватка със захар, екстракт от лук от лук с горчив пипер, мляко с йод, билкови отвари;
 • в края на август нощните температури започват да падат, следователно, за да се запази топлината на кореновата система, доматите се мулчират с 25 см слой слама;
 • алтернативно лечение срещу патогени с добавки с комплексен тор с високо съдържание на фосфор и калий, е възможно да се удължи плодните домати на открито място преди началото на първата слана.
Важно е!

За удължаване на плододаването на свръхниски домати, те могат да бъдат трансплантирани в контейнер за насипни товари, който се въвеждат в стаята, осигуряват допълнително осветление и превръзка. Бебетата ще дават плодове на первазите до лятото.

Полиетиленово подслон

В много региони, вече в края на август, температурата на земната повърхност пада под нулата. Замразените върхове на доматите спират растежа и плодните плодове. За разтягане на узряването на доматите, като не им позволяват да умрат от замръзване и атаки на патогени, покрийте плантациите с полиетилен. За това ви е необходимо:

 • в началото на август по периметъра на парцела с домати;
 • издърпайте полиетилена върху пръчки, така че да не докосват растенията;
 • след залез домати да покрият с полиетилен, а рано сутринта да извадите устройството;
 • покрийте почвата под доматите с 30 см слой мулч, за да запазите топлината на кореновата система;
 • от средата на август да се извършва пръскане срещу патогени по безопасен начин: тинктура от чесън и горчив пипер, отвара от хвощ;
 • Покриването на доматените насаждения за през нощта, третиране на растения с тинктури и отвари срещу болести, може да се разтегне до узряването на доматите до късна есен.

Съвети

Придържайки се към съветите и препоръките на градинарите с опит, можете не само да откъснете зрели вкусни плодове през есента, но и да получите висококачествени зеленчукови култури.

 1. В борбата срещу патогените, живи бактерии “Байкал-М1” са се доказали добре. Привеждането им в почвата от средата на лятото, не само може да се отървете от спорите, които са вредни за реколтата. Но също така получават органични домати с високо съдържание на захар.
 2. Покриване на насаждения от домати с полиетилен, трябва да знаете, че филмът може да издържи само краткосрочни студове. Когато температурата падне под - 6 градуса, на върха на устройството трябва да хвърлят стари дрехи, матраци, тръстика.
 3. За отглеждане на домати в оранжерии с удължаване на периода, трябва да изберете хибриди, които са устойчиви на температурни крайности и кратък светлинен ден.

Отзиви

Зеленчукопроизводителите, които са изпробвали методи за разширяване на доматите, споделят своите впечатления:

Олга Казан

Отглеждане на домати, изхвърля храстите от градината още в средата на август, тъй като растенията вече са засегнати от болести. Един съсед ми каза, че до есента доматите трябва да се мариноват от патогени. Реших да опитам. Напръскайте доматите първо с химически агенти, след това със суроватка. Моите домати плодят до септември.

Кирил Перм

Вече 10 години отглеждам домати в неотопляеми оранжерии. Те обаче плодят само до септември. Четох за метода на разпределение от пасинките, за да удължи узряването на доматите. Инсталиране на печка и флуоресцентни лампи, реших да се простират плодните. Всичко се оказа и разкъса доматите до май.

За удължаване на плодните домати не е много лесно. Въпреки това, като похарчите малко усилия, когато ги отглеждате, можете да съберете плодовете до средата на есента.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
плодови доматиплодови домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания