Кои растения се нуждаят от торове за картофи?

5.07.2019 Торове и препарати

Картофите са регистрирани в менюто на значителен брой семейства. Обикновено отпадъците след обработката му са най-малко една пета от общата маса. Вместо да хвърляте картофените кори в кошчето, по-добре е да подготвите торове от тях. Освен това, те ще бъдат полезни за повечето зеленчукови и декоративни култури, отглеждани в градината. Освен това има няколко начина за приготвянето им. Какви растения се възползват от подобна горна превръзка, кога и как да се прилага правилно.

Използването на кори за градината

Картофените отпадъци лесно усвояват почвените бактерии. В този случай всички хранителни компоненти остават в почвата, откъдето впоследствие абсорбират корените на градинските култури заедно с влагата. Самата кора и тънкият слой под нея съдържат много ценни вещества:

 • аскорбинова киселина;
 • глюкоза;
 • нишесте;
 • микроелементи: фосфор, флуор, калий, магнезий;
 • органични киселини.

Такава безобидна горна превръзка ще бъде много полезна за растенията. В допълнение, обелката на картофа има предимства, че синтетичните торове нямат:

 1. Достъпност - през зимата се натрупва значително количество отпадъци, което е достатъчно за обогатяване на почвата на малка площ.
 2. Увеличава плодородието на почвата при редовно приложение: обемът на хумуса се увеличава, почвата се насища с кислород поради повишена порьозност.
 3. Той надминава индустриалните производствени комплекси по органичен състав.
 4. Органични - в земята не се натрупват опасни съединения.
 5. Те помагат в борбата с някои вредители.

Свежите почиствания могат да помогнат при "външна" употреба при унищожаване на вредители. Достатъчно е да разнесете купчините между леглата: плужеци, ларви на телени червеи и дори колорадският бръмбар от Колорадо ще се плъзне по тях. Тогава те ще трябва да събират и унищожават.

Интересно!
Използването на такъв тор няма да навреди на растенията. Те "няма да изгорят", няма да бъдат "пренаситени" с компоненти. Синтетичната горна превръзка периодично води до такива резултати.

За видими резултати обаче почистването трябва да се извършва редовно и в значителни количества. Да, и те не са подходящи за всички растения.

Реколти, които ще оценят тора

Обличането с кожа е категорично противопоказано на близките на картофите - семейството на соланите. В допълнение към картофите, те включват домати, чушки и патладжан. Причината е, че същите заболявания са опасни за тях. Използването на корите, които не са третирани с топлина, ще доведе до късна болест и черна краста. Други култури ще бъдат доволни от това зареждане:

 1. Краставици: краставица, диня, тиквички.
 2. Коренови култури - лук, моркови и други.
 3. Представители на кръстоцветния - зеле.
 4. Бери и плодови растения - касис, малини, цариградско грозде.

Цветя като храна за картофи. Можете да храните не само градински, но и стайни цъфтящи растения.

Правила за подготовка и торене

Има няколко варианта за хранене на картофи. Но суровините за тях трябва по някакъв начин да бъдат запазени до употреба. Сигурността на хранителните вещества зависи от това колко правилно е направено това, което означава ползите от тора. Има два начина за приготвяне на суровини:

 • да изсъхне;
 • да замръзне.

Възможно е да изсушите обелените от картофи кори дори в градски апартамент. Вярно е, че трябва да работите усилено известно време:

 1. Съберете корите, изплакнете я обилно в студена вода, докато не изчезнат примеси.
 2. Добре е да изцедите масата, да изчакате да се изпари възможно най-много влага.
 3. Сушете на въздух или във фурна.

При сушене пилинг на балкон или прозорец се полага с дебел слой върху хартия или плат. Редовният прием на чист въздух ще помогне да се предотврати гниенето им. Освен това е необходимо да се гарантира, че пряката слънчева светлина не попада върху суровините.

Пълното изсъхване обикновено отнема 10-12 дни. Това се влияе от дебелината на корите, слоя, климата на помещението. Ако имате нужда от бърз резултат, можете да използвате домакински уреди:

 • фурна - 3-4 часа при 100 С;
 • микровълнова - до 1 час, изберете режима експериментално.

Готовата суровина е чуплива, полупрозрачна, лесно се разрушава. В тази форма той трябва да бъде поставен в платнени торбички, така че торът да не се „задушава“. Ако се извършва естествено сушене, тогава трябва да съхранявате суровините на хладно място: балкон, плевня, гараж, така че възможните патогени да бъдат унищожени от ниска температура. Ако сте използвали фурна или микровълнова - в килера.

Замразяването е друг начин за спестяване на картофени отпадъци. Фризер идва на ум. Но обикновено в него няма много свободно пространство. Изходът е да съхранявате почистването на балкона след настройване на отрицателната температура.

Интересно!
Щом започне затоплянето, суровините трябва да се използват незабавно - те започват да гният. Многократното замразяване на суровините ще доведе до загуба на полезни свойства.

Има 3 начина да направите тор от картофени отпадъци. Всеки от тях има функции.

брашно

За приготвяне на праха се използват предварително изсушени суровини. Преминава се през мелница (месомелачка, пасатор). След това от праха се приготвя филтриран разтвор (представители на кръстоцветни и стайни цъфтящи растения са много любители) или се поръсва с млади разсад или възрастни храсти под корена в суха форма на всеки 4 седмици.

По-добре е да го съхранявате в този вид в торби, но не за дълго. Брашното абсорбира добре влагата от въздуха, може да започне да гние. В допълнение, насекомите могат да започнат в него.

плоски приказки

За приготвянето на този вид тор се използват и сушени суровини. Поставя се в бъчва и се залива с вряла вода, така че корите да са напълно под вода. Това осигурява смъртта на гъбички и патогенни микроорганизми. Пречистването се оставя да набъбне за една седмица. Сместа е добре смесена и се прилага под корените на разсад или възрастни растения в градината.

вливане

Може да се интересувате от:

Този вид тор ще се нуждае от пресни или замразени отпадъци. Заливат се с вряла вода, оставят се за един ден, а след това растенията в градината или стайните цветя се поливат с готова течност веднъж на 14 дни. Тор във всяка форма може да се приложи към кладенците преди засаждането. Необходимо е да се повтаря горната превръзка на всеки 10-14 дни.

Важно е да се хранят ягодоплодни и плодови култури по време на появата на яйчниците, когато културата узрява, малко преди планираната реколта. Препоръчително е да добавите брашно и на малко разстояние от корените. През пролетта, преди цъфтежа на френското грозде, се препоръчва да се добави слой от картофено брашно около периметъра на проекцията на короната на дълбочина около 15 см. Торът ще осигури на растението необходимите хранителни вещества.

Торенето на културите с картофена кора има смисъл - торът е достъпен, лесен за приготвяне и подходящ за повечето градински растения. Въвеждането му обаче трябва да бъде редовно и в голям обем.

Публикувано от

офлайн 4 седмици
въплъщение 0
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари
Коментари към статията: 1
 1. въплъщение

  Александър

  Полезна информация, благодаря, ако всички летни жители не изхвърлиха не само картофения белене, но и всякакви хранителни отпадъци и го заредиха в компостни ями, сметищата около нашите градове не бяха толкова големи и безплодни.

  0
  отговор

Прочетете също

Градински инструменти