Домат Олеся: описание на сорта, характеристики, отзиви

2.02.2018 домати

Според описанието и характеристиките доматът Олеся (снимка) е средно ранен сорт и принадлежи към сибирската градина. Той има много предимства, има много положителни отзиви, отглеждането може да се извършва при всякакви условия, следователно е популярно сред летни жители и градинари.

Домат Олеся (снимка) е независима и популярна култура, което се потвърждава от описанието, характеристиките и отзивите на летните жители. Характеризира се с отличен вкус, сортът е устойчив на много опасни заболявания и е подходящ за съхранение и подготовка за зимата. При спазване на правилата за отглеждане и грижи можете да постигнете висок добив на домат от сибирската градина.

Описание и характеристики на домата

Този зеленчук се оставя да расте не само на открита земя, но и в оранжерията. Според периода на зреене доматът от сорта Олеся е в средата на сезона, тоест окончателното формиране на плода става след 95-110 дни.

Доматите се пренасят отлично, имат добро качество на съхранение и съхранение, поради което се отглеждат широко за продажба. В допълнение, този сорт не е много причудлив, но се причинява от висока производителност и устойчивост на много опасни заболявания.

Вкусът на домата е отличен. На вкус е малко сладко. Поради това се използва за приготвяне на всякакви ястия, включително приготвяне за зимата. Също така добър и свеж.

Характеристиките на сортовете домати Олеся са следните:

 1. Зеленчуковият храст достига големи стойности, често височината надвишава 1,5 м. Има много листа, те са доста големи с богат зелен нюанс. Храстовитостта на растението е умерена. По време на цъфтежа се образуват умерени съцветия.
 2. Плодовете се причиняват от овална или слива форма. Те са големи, повърхността е гладка, кожата е тънка. Пулпът е месест, плътен с отличен вкус. Незрелите плодове имат зелен цвят, а узрелите жълто-оранжеви. В плодовете има малко семена.
Интересно! Масата на сортовете домати Olesya може да достигне до 300 g.

Производителност сортове домат Olesya

Сортове домати Olesya - високодобивни. От един храст можете да получите над 5 кг плодове. Продължителността на зреене варира до 110 дни. Отличният добив се дължи на факта, че растението е устойчиво на опасни болести и много видове вредители, нормално понася вредни фактори и не се страхува от леки температурни промени.

За да постигнете такава богата реколта, е много важно правилно да се грижите за насажденията и да спазвате технологията на отглеждане на домати.

Предимства и недостатъци

Доматите Олеся имат много предимства, които се изразяват в следното:

 1. Страхотен вкус.
 2. Наличието на имунитет към различни заболявания и вредители.
 3. Подходяща за транспортиране и дългосрочно съхранение.
 4. Висок добив и голямо тегло на плодовете.
 5. Не е силна капризна грижа.

Сред негативните качества летни жители и градинари излъчват високо растителна уста, поради което е необходимо постоянно да се връзват и да се използват реквизити, тъй като храстът не може самостоятелно да държи и държи големи плодове.

Технология за отглеждане на домати

Принципът на отглеждане на сортове домати Olesya е в прости правила, спазването на които ви позволява да получите голяма и здрава реколта.

Характеристика на засаждането на зеленчук е неговото време на зреене.Смята се, че оптималното време за засаждане на семена е около 60-65 дни преди разсаждането на разсад в открита почва или оранжерия. Тоест засаждането трябва да се извърши в края на март или началото на април, така че засаждането да се извършва в началото на юни.

При отглеждане на семена трябва да се поддържа специален температурен режим в помещението, както и влажност и осветление. Оптималната температура за покълване на семена и интензивен растеж е 22-25 ° C.

Обърнете внимание! За ускоряване на процеса на покълване на семената и общото им покълване ще помогнат специални стимуланти за растеж, създадени специално за зеленчуци.

Засаждането на сортове домати Olesya се извършва по традиционния начин. Първо, разсадът се отглежда, след като се засажда в почва или оранжерия. Когато избирате място за отглеждане, е по-добре да изберете южните райони и почвата, в която растат лук, зеле или тиквички. Ако засаждате на място, където вече са отглеждани домати, определено трябва да направите минерални и органични торове.

Подготовката на почвата се извършва от есента, тя се изкопава, прилага се торене. Тя може да бъде хумус, компост, суперфосфат и други съединения.

Може да се интересувате от:

Когато засаждате разсад в почвата, не забравяйте да спазвате интервала между храстите и редовете. В първия случай той е 30 см, във втория 50 см. Това ще помогне на растенията да се развиват и да се развиват удобно, а също така позволява и необходимите грижи за насажденията.

Интересно! Въз основа на отзивите на откровени летни жители е препоръчително да се отглежда сорт домати Olesya на 2 стъбла. Така храстът се оказва по-мощен и по-добре издържа на едри плодове.

Правила за грижа за зеленчуци

Сортът домати Olesya е в много отношения подобен на други домати, следователно, той се нуждае от подобни грижи. Такъв зеленчук от положителна страна реагира на доброто поливане и редовното торене.

Основните методи за грижа за доматите са хълмване, плевене на лехи, поливане, оформяне на храсти, прилагане на торове, както и навременната борба с болести и вредители.

Поливането трябва да се извършва ежедневно, водният поток се разпределя според обстоятелствата. При силно дъждовно време рядко се полива или изобщо не се полива. Тъй като излишната влага е вредна и допринася за образуването на гниене. След поливането дупките трябва да бъдат разхлабени и в същото време да се отървете от плевели.

Торовете за целия период на растеж на зеленчуците се прилагат няколко пъти. Първо, след седмица от момента на трансплантация, след това през периода на цъфтеж на храста и образуването на плодове. За това се използват различни минерални и органични превръзки.

С растежа растението се нарязва и се връзва на резници, за да се създаде по-добра опора.

Борбата с болестите и вредителите се състои в спазване на правилни грижи и навременно торене.

Болести и вредители по сортовете домати Olesya

Сортовете домати Olesya са доста устойчиви на болести. Не е изложен на вируси. Но други заболявания все още могат да се появят, особено при недостатъчни грижи за растението.

Това може да бъде зацапване, различни форми на гниене, късна болест, мозайка, алтернариоза и други.

Сред често срещаните вредители по доматите отделят мечка, плужеци, телени червеи, кърлежи, лъжичка, белокрилки.

Отзиви

Екатерина, на 32 години:

„Олеся много хареса домата, плодовете са едри, сочни, месести с отличен вкус. Добре подходящ не само за прясна консумация, но и за зимни препарати. "

Албина, 48 години:

„Много ми хареса сортът домати Олеся. Въпреки големия си растеж, той има много положителни качества. Особено ми хареса устойчивостта срещу болести, вредители, висок добив и добро качество на поддържане. "

Николай, 53 години:

„Вече 5 години отглеждам домат от сорта Олеся в страната.Много съм доволен от количеството реколта, всички плодове са едри, узряват заедно, вкусни и сочни. Те правят вкусни ястия, зимни приготвяния, а пресен домат също е добър. "

Публикувано от

офлайн 1 седмица
въплъщение 1
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари
Коментари към статията: 1
 1. въплъщение

  яхт клуб

  Чудя се как авторите са подбрани да създават подобни статии.
  "Растението се нарязва"
  „Обвързан с резници“
  Уау!
  Автор - Дарвин награда.
  И между другото, доматът е прекрасен.

  0
  отговор

Прочетете също

Градински инструменти