Използването на селитра за краставици: как и кога да се хранят

28.08.2019 краставици

Нитратът се използва за наторяване на зеленчуци, цветя, дървета и храсти. Подобрява добива и подобрява качеството на плодовете. За разлика от другите торове, съдържащи азот, калциевият нитрат не влияе на нивото на почвената киселинност, така че може да се използва на всякакъв вид почва.

Калциев, калиев и амониев нитрат за краставици

Амониевият нитрат се намира в различни вариации: нитрат, който действа много бързо и по-бавно - амониев. За разлика от повечето торове, той работи дори в неотоплена почва, така че може да се използва дори за най-ранните култури. Азотът под формата на амоний е подходящ за по-дълъг период на растеж на растенията, тъй като се консумира бавно. Най-често под формата на тор е азотният сулфат или амониевият нитрат В.

Важно!
Амониевият нитрат може да бъде взривоопасен, ако температурата надвишава 32 ° C. Следователно, той не може да се използва в горещ климат.

Азотният сулфат е комбинация от азот и сяра, които могат да се получат в различни пропорции. Съдържанието на азот варира от 25% до 32%, а сярата от 2,9 до 15%. Проявява се под формата на гранули с кафяв или пясъчен цвят. Елементите са добре разтворими във вода, подобряват усвояването на други полезни минерали от растенията.

Амониевият нитрат В съдържа изключително азот и води сред аналозите по ефективност. Предлага се в гранули или прах със светъл нюанс. Цветът варира в зависимост от добавките: може да е леко жълт или розов. Делът на активното вещество е повече от 34%.

Калциевият нитрат е по-деликатен и по-безопасен тор. Той съдържа не само азот под формата на нитрати, но и калций, до 19%. Той се среща най-често в гранули или кристали от светъл нюанс. Водоразтворим тор, може да се съхранява дълго време в запечатан контейнер. За разлика от другите горни превръзки с азотно съдържание, калциевият нитрат не влияе на нивото на киселинност в почвата. Най-ефективно е да се прилага върху дерново-подзолисти почви.

Калиевият нитрат съдържа само 13% азот и значителна част от калий: над 40%. Това съотношение е по-добро от друго хранене, допринася за образуването и растежа на плодовете, следователно, активно се използва в средата на вегетационния период. Също така този вид нитрати нормализира фотосинтезата и укрепва имунната система.

Предимства и недостатъци

Храненето на краставици с нитрати помага за подобряване на качеството на плодовете, ускоряване на растежа, укрепване на имунитета, правейки културите устойчиви на болести и температурни крайности. Най-често се използва калциев нитрат, тъй като този вид е най-безопасният за хората и е най-подходящ за краставици.

Използване на такъв тор:

 • подобрява метаболитните процеси и фотосинтезата;
 • укрепва клетъчните стени;
 • ускорява развитието на зелена маса;
 • прави корените по-силни;
 • повишава имунитета на растенията и устойчивостта на гъбички с бактерии;
 • ви позволява да понасяте по-добре температурните промени;
 • увеличава производителността.

Калциевият нитрат е подходящ за всички видове почви, дори и с висока киселинност. За разлика от други видове нитрати, той не подкислява почвата още повече. Няма да има отрицателни последици от този тор, ако се прилага правилно, спазвайки дозировката.Прекомерната употреба може да повреди кореновата система.

Важно!
Не смесвайте калциев нитрат с други торове, особено тези на базата на фосфати и сулфати.

Амониевият нитрат се използва по-рядко, тъй като има повече недостатъци. Той е експлозивен, подкислява почвата и не е подходящ за кратуни. Повечето краставици узряват бързо, а минералите се усвояват бавно и се образува кумулативен ефект. В резултат на това нитратите се натрупват в плодовете, причинявайки вреда на здравето. Възможно е да се хранят само на първите етапи, преди появата на реколтата. По-добре е да използвате не разтвор, а гранули в суха форма, като копаете на дълбочина 10 сантиметра в почвата. Поливането изгаря стъблата, увреждайки растенията. Мнозина избират този тор поради ниската цена, но е по-добре да харчите повече и да спестявате реколтата.

Хранене на краставици с калциев нитрат

Този тор не може да се комбинира със слама, дървени стърготини и оборски тор, както и с тебешир игорната превръзка на основата на фосфати, Такъв съюз може да доведе до пожар. Но с дървесна пепел или карбамид можете да комбинирате без страх: полезните свойства в този случай само се увеличават. Храненето с нитрат се извършва на няколко етапа:

 1. Преди качване на борда. Гранулите се прилагат в суха форма, без да се разреждат с вода, в противен случай полезните вещества могат да се измият от почвата. На мястото на засаждане на всеки храст се изсипват 8-10 грама вещество. Гранулите се смесват със земята за равномерно разпределение на активното вещество в почвата.
 2. По време на периода на растеж торът се използва в течна форма. Най-често се използва слаб разтвор: 20 грама на 10-литрова кофа с вода. Изсипете дресинг под корена, всяко растение взема литър.
 3. Третият тор може да се приложи, когато се формират плодовете. Най-добре е да използвате метода на листната маса, като напръскате храстите от бутилка със спрей. След като краставиците започнат да растат активно, по-добре е да спрете допълващи храни, за да избегнете натрупването на вещества.

Благодарение на селетера зелената част на растението се формира по-добре, клетъчните стени, корените на растението се укрепват. Пролетното торене на почвата ще ускори разграждането и усвояването на вещества в почвата: семената на растенията ще покълнат по-бързо. Ето защо е по-добре да нанасяте тор върху добре загрята почва или в оранжерия.

Важно!
Торенето на краставици в оранжерията и в градината се извършва при липса на слънце. Обикновено е вечер или рано сутрин, при облачно време тор може да се прилага през деня.

Листата горната превръзка може да се използва в началните етапи. След пресаждането на разсад в земята, трябва да нахраните краставици още три пъти. Първият път, когато можете да поливате растенията, след като се появи втората двойка листа. За безопасност дозата трябва да е малка: 1,5 супени лъжици на 10 литра чиста вода. С растежа на растенията дозата постепенно се удвоява. Вторият път можете да оплодите краставици две седмици по-късно, третият - четири след втората.

Пръскането ви позволява да изразходвате продукта по-икономично, ускорява действието му, ви позволява да изолирате калциев нитрат от други вещества, които растението получава от почвата. Попадайки на листата, торът се усвоява по-бързо и започва да действа по-рано, отколкото когато се прилага върху почвата. Опасността се крие в концентрацията: твърде много вещество може да причини изгаряния, особено при контакт със слънцето.

Може да се интересувате от:

Основните показания за употреба са липса на калций и азот. Недостигът на вещества може да се забележи по следните признаци:

 • образуването на светли петна по листата;
 • увеличаване на крехкостта на стъблата и миглите на краставиците;
 • появата на гниене и засегнати области;
 • промяна във формата на листа, усукване;
 • отслабване на кореновата система;
 • появата на жълтеникавост по стъблата и листата;
 • заострени връхчета на плода;
 • по-малки от обикновените краставици.

Торовете често обогатяват почвата в оранжерията: там тя се нуждае повече от здравословни минерали. Солтер може да се използва в затворена форма в течна форма - поради липсата на валежи веществата не се измиват от почвата. Трябва да внимавате с отопляеми помещения: контактът на тора с източник на топлина може да предизвика експлозивна реакция. По същата причина не се препоръчва използването на торове при горещина и слънчево време.

Производството на калциев нитрат

Можете да приготвите тора у дома от амониев нитрат, който съдържа основните компоненти. За да направите това, трябва да го комбинирате с гасена вар. Трябва да направите това на огън, така че за огъня ви трябват тухли и дърва за огрев. Реакцията се извършва най-добре в алуминиев тиган. Готвенето е по-добре на свободна зона, далеч от жилищни сгради: реакцията е придружена от неприятна миризма.

Важно!
Не забравяйте да носите защита, за да не повредите кожата и дихателните пътища при взаимодействие с веществото. Ще ви трябва респиратор, ръкавици, очила.

Изградете огнище и поставете тухли отгоре на достатъчно разстояние, така че да може да се побере алуминиев съд. Напълнете тигана с вода и добавете селитра. За 300 грама ви трябват половин литър течност. Доведете сместа на огъня до кипене и след това внимателно изсипете вар. Правете го бавно и на малки порции. Всеки път изчакайте, докато сместа отново стане хомогенна. Целият разтвор ще се нуждае от около 140 грама активно вещество.

Сварете състава, докато неприятната миризма изчезне. Оставете да изстине, за да се образува утайка от неизползвана вар. Може да се изхвърли, но разтворът трябва внимателно да се изцеди: това е калциев нитрат в концентрирана течна форма. За тор трябва да разреждате полученото вещество в съотношение 1 към 10 и да го използвате за поливане и пръскане на растения.

Съхранение и безопасност

Основната опасност: запалването. Може да възникне при висока температура или при контакт с вещества, които причиняват пожар. Затова е най-добре да съхранявате консумативите в тъмни, сухи помещения, плътно опаковани в херметични контейнери. Оптимална опаковка: полиетилен или хартия, основното е да се следи целостта на опаковката. Защитете тора от топлина и директен контакт със слънцето: това може да предизвика експлозивна реакция.

Друг проблем: натрупването на нитрати. Краставиците по-активно от останалите ги натрупват в клетките, така че приложението трябва да бъде завършено на етапа на формиране на плода. Също така не се препоръчва използването на нитрати в комбинация с органични торове: това ще доведе до повишаване на киселинността на почвата.

Когато работите, трябва да спазвате основните предпазни мерки:

 1. Смесете разтвори далеч от жилищни помещения.
 2. Носете предпазни средства: маска, респиратор, очила, ръкавици.
 3. Не превишавайте препоръчителната концентрация на веществото, за да не изгорите кожата и растенията.
 4. Вода се дозира, без да засяга стъблата и листата: те могат да се напръскат само със светъл разтвор.
 5. Ако разтворът попадне върху кожата или лигавиците, измийте засегнатата област и се консултирайте с лекар.

По-добре е да не използвате амониев нитрат за краставици: той е по-активен, причинява натрупване на нитрати в пъпешите и може да повреди деликатните стъбла и листа. Може да се неутрализира, като се приготви калциев нитрат от него. Полученият концентрат трябва да се разрежда и да се използва за поливане и пръскане на културите.

Отзиви

Иван, 46

Харесвам калциевия нитрат заради неговите полезни свойства и просто приложение. Леко увеличава добива на краставици, компенсира дефицита на азот и калций. Ако се използват преди сеитбата, през пролетта растенията бързо ще започнат да растат.Не купувам нитрат, а го приготвям сам, от амоняк. Трябва да се оправите, но се оказва по-евтино. Преди производството е по-добре да гледате видеото, за да не съсипете нищо.

Анна, 39

Използвам този тор за подхранване на краставици с недостиг на азот и калций. Бързо компенсира липсата на минерали, укрепва растенията. Те понасят по-добре температурните промени и е по-малко вероятно да се разболеят. Най-добре се използва в разтвор, като напръскате краставици или го изсипете под самия корен. Важно е да не прекалявате с дозировката: в противен случай това ще навреди на кореновата система.

Александър, 54 години

Краставиците могат да се поливат с разтвор на калциев нитрат веднага след трансплантацията в земята. Правя това три пъти на сезон с разлика от две седмици. В сравнение с обичайния прираст добивът се повишава, краставиците се оказват по-зелени и ярки. Основното е да завършите допълващите храни навреме, за да не се натрупват нитрати.

Нитратът помага на краставиците да компенсират азотния дефицит, подобряват продуктивността и укрепват имунитета на растенията. Калциевият нитрат е най-подходящ за краставиците: той не причинява натрупване на нитрати и действа по-меко от другите видове тор. Веществото може да избухне при контакт с източник на топлина, поради което то трябва да се съхранява в хладно и тъмно помещение в херметичен контейнер. Ако вземете предпазни мерки и храните краставици по график, можете да увеличите производителността с 15%.

Публикувано от

офлайн 6 дни
въплъщение 0
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари

Прочетете също

Градински инструменти