Есенна горна превръзка на ябълкови дървета: важни характеристики

22.08.2017 Ябълково дърво

Ябълкови дървета се срещат в много градини. Това непретенциозно дърво, което дава богата реколта с подходяща грижа, се използва от градинари. Новаците развъдчици смятат, че плодовите дървета трябва да се хранят изключително по време на подготовката за цъфтеж и плододаване, т.е. през пролетта. Въпреки това, в навечерието на зимата едно ябълково дърво се нуждае от витамини и минерали не по-малко, а есенното подхранване на ябълковите дървета е изключително необходимо!

Градинарите, които обичат работата си, знаят, че получаването на висококачествена реколта изисква инвестиция на труд. Торенето е от особена ценност за региони със сурови и продължителни зими.

Кога е по-добре да се тори?

Много зависи от правилния график на есенното подхранване на ябълковите дървета. Ако се прилагат торове преди да настъпят първите студове, дървото ще има време да ги усвои напълно и съответно ще бъде готово за идващата зима.

Отказът да поливате дърветата с настъпването на първия месец на есента - септември помага за повишаване на устойчивостта на замръзване, според препоръките на специалисти.

В повечето райони градинарите имат около 5 до 7 седмици преди да падне първият сняг. Това време е достатъчно, за да се извършат необходимите мерки за хранене на ябълкови дървета. Почвата, която беше повлияна от първите студове, не е в състояние да абсорбира и преработва вещества, въведени отвън.

За региони, в които студовете идват късно, се препоръчва през октомври да се извърши есенна облицовка на ябълкови дървета. Както показва практиката, оптималната дата за завършване е 15 ноември. При определяне на дати се ръководят от географската ширина, където се намират разтоварването и средната годишна температура.

Какво е важно да направите преди торенето?

Подготовката на дървото за зимуване започва с процедури за почистване. На първо място, те изследват багажника за наличието на повърхността на мъх, лишеи. Ако има такива, те се почистват внимателно, след като покрият земята около ябълковото дърво с филм, вестник.

[sc name = "info-attention" text = "Вие също трябва да обърнете внимание дали има някакви опасни насекоми по дървото. Най-често те се намират вътре в старата кора. Следователно той се отстранява и изгаря веднага.]]

Друга задължителна мярка е санитарното подрязване. Сухите, натрошени клони с признаци на заболяване се отстраняват. Задължително местата на разфасовки се обработват с градинска вар. Също така това вещество се използва за откриване на различни дефекти по дървото.

Специализираните магазини предлагат антисептични средства. Те трябва да бъдат в арсенала на градинарите. Защитата срещу мухъл, гъбички е не по-малко важна за подготовката на дърво през зимата от есенното подхранване на ябълковите дървета. След пълно изсъхване на антисептика, стволовете се побеляват. Това ще предпази стволовете не само от гризачи и вредители, но и от слънчевите лъчи, отразени от сняг и способни да изгорят багажника.

Какво и как

Избирайки вида на веществото за тор, се препоръчва да се съсредоточите върху състоянието на почвата на обекта. На първо място, определете киселинността на почвата. При липса на обяснения от различен тип, висока алкалност или киселинност стават обяснение за ниските добиви.

[sc name = "info-dashed" text = "За неутрализиране на висока киселинност, доломитовото брашно, пепелта, гасената вар се добавят към почвата. Торфът и дървените стърготини намаляват алкалността на почвата.]]

Относно минералните торове

Доста често есенното подхранване на ябълковите дървета се извършва с минерални торове. За да направите това, използвайте фосфорния или калиевия тип на тези вещества.Семейството на азот е по-подходящо за пролетни процедури, тъй като влияе негативно на зимната издръжливост. Минералните торове винаги се прилагат възможно най-близо до кореновата система на дървото. Пример за често използван тор е двоен суперфосфат.

Има определени дози на торове:

  1. Фосфор - на 1 квадратен метър допринасят от 35 до 50 g.
  2. Картоф - 20 грама на квадратен метър от кръга на багажника.

Като цяло, преди да приложите какъвто и да е минерален тор, е важно да прочетете инструкциите и стриктно да спазвате стандартите, посочени в него.

органика

Плодовите дървета са били хранени много преди индустрията да пусне готови опции за тор. В селата есенното подхранване на ябълкови дървета се извършва с помощта на хумус, хумус или оборски тор. Те трябва да се прилагат върху цялата област, покрита от кореновата система. Можете да го определите възможно най-точно през лятото - просто отбележете краищата на сянката, оформени от короната по обяд.

Органиката може да изгори корените на едно дърво, ако веществата не са разложени достатъчно.

Може да се интересувате от:

Разнообразие от начини

Ябълковите дървета се хранят по два начина:

листен

В този случай горната превръзка се прилага директно върху багажника, както и издънки. Най-удобно е да използвате спрей пистолет за това. За подхранване на плодовите култури по този начин се използва веществото карбамид в разтвор. За да го приготвите, ще трябва да вземете 40 грама от веществото за всеки литър течност (вода). Полученият разтвор се третира с листа, както и кора.

Есенната горна превръзка по метод без корен е незадължителна. Това се дължи на факта, че по това време основната част от хранителните вещества, които дърветата получават чрез корените.

корен

Специфичността на метода е, че горната превръзка се разпределя върху цялата площ на разпространение на корените. По правило радиусът е 50-60 см, ако се брои от багажника. Именно в тази зона се откриват издънките на корените с най-малка дебелина, които поемат по-голямата част от торенето.

Първият етап на корениране на корен на ябълково дърво през есента е пръскането на ствола с 2% разтвор на меден сулфат. По-нататък около багажника, с известно отдръпване, почвата се изкопава на дълбочина не повече от 40 см. Образуваните окопи се пълнят с торове и се покриват с почва. Задължителен слой - мулчиране от дървени стърготини, суха зеленина, торф.

Функции за хранене

При определяне на количеството, вида на тора, начина на прилагане, възрастта на дървото, неговия клас и развитието на кореновата система трябва да се вземат предвид. Ако през есента ябълковото дърво получи излишна част от минерали, издънките могат да започнат да растат навреме, зимната издръжливост на кората рязко ще намалее и в резултат дървото ще замръзне.

Дърво възраст

Младите ябълкови дървета, както и разсадът, изискват особено внимателен подход. Не трябва да се допускат големи дози неорганични торове.

Зрелите и старите дървета изискват различен подход. В дупките се внасят торове, дълбочината на които не надвишава 40 см. Вдлъбнатините се изкопават по периметъра.

[sc name = "info-dashed" text = "Относно органичните елементи. При използването му се взема предвид възрастта на дървото. Колкото по-стара е ябълковото дърво, толкова повече тор се изисква. Например дърветата, по-стари от 10 години, ще се нуждаят от 50 кг органични вещества, а тези, които са навършили 1 година или 4 години, ще се нуждаят от 20 кг.]]

Разнообразие от прожектори

Сортът, към който принадлежи ябълковото дърво, също влияе върху количеството на прилаганите торове. Днес джудже видове от тази плодова култура често се срещат в градини. Количеството на всеки тор, използван за горната обработка, се намалява с 30% от нормата за стандартните видове.

При колонизираните видове ябълкови дървета кореновата система е разположена доста близо до почвената повърхност.Съответно, коренният метод за прилагане на торове не е подходящ поради високия риск от нарушаване целостта на корените. Най-доброто решение би било да разпръснете тора по повърхността, смесете внимателно с горния слой и след това старателно го поливайте.

Някои съвети за самото начало

При отглеждането не само на ябълкови дървета, но и на други култури не може да се следва принципа „колкото повече, толкова по-добре“. За да отглеждате дърво, което дава добра реколта, е важно да се спазва средната основа по отношение на обема на тора и избора в полза на органиката.

Получете тестове или лакмусова тест в специализирани магазини, за да определите свойствата на почвата на обекта.

Ако дъждовната есен, сухи форми на торове могат да се прилагат върху почвата.

През цялата зима, вена и лято събирайте бели зеленчуци, плодове, сухи листа и окосена трева в компостна яма. Изгнивайки, тази смес ще стане висококачествен органичен тор до есента. Именно този вид хранене е най-предпочитан за хранене на ябълкови дървета и други култури.

Есенната горна дресировка на ябълковите дървета и превантивната работа, извършена преди това, увеличават вероятността дървото да претърпи дори много тежки студове, давайки добра реколта по отношение на обема и вкуса по време на плододаване.

Публикувано от

не е онлайн 1 ден
въплъщение 3
Коментари: 4Публикации: 690
Задайте въпросЗадайте въпрос, нашият специалист ще ви отговори

Прочетете също

Градински инструменти