Направете сами оранжерии и оранжерии за краставици: видове, съвети, стъпка по стъпка снимки

10.08.2017 строителство

Отглеждането на краставици в домакински парцели е често срещано у нас. Зеленчуците се консумират пресни или консерви. По време на отглеждането е важно да се спазват редица условия - отсъствие на пряка слънчева светлина, адекватно поливане и температурни условия. Специалните дизайни помагат да се съобразят с климатичните условия на всички зони. Много градинари решават да създадат оранжерии за краставици със собствените си ръце според инструкциите за снимки и чертежите.

Земеделието е накарало хората да създадат толкова удобен метод за отглеждане на зеленчуци (включително краставици) като оранжерия. Въпреки това, на обект, чиято площ не надвишава петстотин квадратни метра, е трудно да се установи такава структура. Алтернативно решение е опростена версия - оранжерия. В строителството е лесно да се създадат необходимите условия за отглеждане на зеленчуци. Създаването на оранжерии за краставици със собствените си ръце с помощта на фото и видео материали не е трудно.

За независимо строителство са разработени редица видове конструкции. Разликата между тях във външния вид, размера, използваните строителни материали и формата.

За оранжерията - материали, плюсове и минуси

Цената за изграждането на оранжерия е по-висока в сравнение със създаването на оранжерия. Основната причина е материалът, който трябва да има високи качества на устойчивост на външни фактори.

Оранжериите за краставици "Направи си сам" са неподвижна структура, подходяща за употреба, независимо от това през кое време на годината. По време на строителството е необходимо да се спазват редица правила, така че дизайнът да изпълнява възложената му роля.

Отличителни характеристики на оранжерията:

 • инсталацията изисква стационарно място, няма елемент на мобилност;
 • големи размери в сравнение с оранжерията;
 • солидна рамка, която позволява на структурата да толерира влиянието на външни фактори;
 • за покритие се използва материал с висока якост.

Когато изграждате оранжерия за краставици със собствените си ръце, важно е да вземете предвид, че човек ще присъства доста често в стаята. Съответно трябва стриктно да се спазват изискванията на правилата за безопасност, включително пожар.

Задължителни елементи на оранжерията:

 • бетонна основа;
 • рамка;
 • платно за покритие;
 • механизъм за поливане (по-често това е хидравличен цилиндър);
 • отварящи елементи (с цел проветряване на помещението);
 • отоплителни и осветителни системи;
 • врата.

За допълнително удобство и вентилация в оранжерии на голяма площ са подредени две врати.

Разнообразие от видове

Самостоятелно направените оранжерии и оранжерии трябва да предпазват засадените растения от отрицателни външни фактори. Но в оранжериите е поставена друга задача на покривния материал - осветяване на вътрешното пространство и осигуряване на растенията с естествена светлина.

[sc name = "info-dashed" text = "Най-простият вариант за дизайн е кутия, покрита със стъклен, клетъчен поликарбонат. Оранжериите с покритие от филма не се различават по трайност, но пазарната стойност на материала прави такъв дизайн в търсенето.]]

Предполага се, че втората версия на изграждането на съоръжения за отглеждане на краставици ще копае дупки (ями). Отгоре се блокира от всякакъв материал, който е способен да предава дневна светлина.

Важно - поради характеристиките на дизайна, такава оранжерия е подходяща само за отглеждане на разсад. Невъзможно е да се осигури пълноценен растеж на засадените растения.

Конструктивно разнообразие

Днес има редица строителни конструкции, които се използват за отглеждане на зеленчукови култури, включително краставици.

Дизайнът, наподобяващ арка, е разделен на два подтипа:

 • капитални конструкции - инсталират се върху рамка, сглобена от дърво, шисти, изработени са от поликарбонат, както и профилна тръба, експлоатират се три години;
 • сгъваеми конструкции - филмът или покриващият материал е фиксиран върху арките и служи за защита на разсад от замръзване, характерен за началото на пролетта.

Общите типове конструкции са също единични и фронтови конструкции. Такива оранжерии за краставици са изработени от дърво, а стъкло, поликарбонат или филм е подходящ като покривен материал.

Там, където климатът е особено студен, широко разпространени оранжерии, наречени задълбочени поради особеностите на местоположението. Дървените пръти, както и рамките, но винаги с две чаши, са препоръчителните материали. Разсадът в такива структури се засажда, дори ако снегът не се е стопил напълно. Допълнителна топлоизолация се осигурява от слама, поставена в краищата.

Днес индустрията предлага опции за сглобяеми сгради. Въпреки това, ръководени от многобройни фото и видео материали, е лесно да научите как да изградите оранжерия за краставици със собствените си ръце. Можете да го изградите сами полипропиленова оранжерия.

Приложими материали

За изграждането на конструкции, в които можете да отглеждате краставици, използвайте различни материали. Рамката е изработена от:

Дъски и дървени блокове

Абсолютно предимство е естествената здравина на материала. В допълнение, ниската топлопроводимост ви позволява да пестите топлина в сградата, дори при критично ниски температури. В същото време дървото е подложено на гниене, което изисква обработка със специални съединения.

Тръби от пластмаса и маршируващи материали от нея

Лесен за инсталиране, грижи и не претърпяват гниещи процеси. От недостатъците се наричат ​​ниска якост. Освен това оранжериите за краставици от пластмасови тръби не могат да се комбинират със стъкло.

Профил, използван в строителството за фиксиране на мазилкаАртон

Металният профил е устойчив на гниене, големи натоварвания. Лесно се дезинфекцира. Въпреки това, в оранжерии от този материал могат да се образуват зони на студ.

За покриване на рамката се използват:

Pполиетилен ленка, покриващ материал

Отличава се с ниска пазарна стойност, лесна инсталация. Универсален материал, който съответства на всеки дизайн. Той има редица недостатъци - нестабилност спрямо външни фактори, лоша топлоизолация.

Може да се интересувате от:

CЗапочната поликарбонат

Лек материал, характеризиращ се с висока топлоизолация и пропускане на светлина. В същото време поликарбонатът е нестабилен за механични натоварвания, скъп.

[sc name = "info-hand" text = "Експертите препоръчват да се комбинират материали при изграждането на оранжерия за краставици."]

Проста, но ефективна оранжерия

Много градинари са склонни да берат краставици възможно най-рано. Най-доброто решение за това е задълбочена оранжерия. Тайната на неговата ефективност е изолирани стени и отопление от биологично естество.

Оранжерия (оранжерия) от дограма: снимка

Както е показано на снимката, задълбочена оранжерия за краставици е лесно да направите със собствените си ръце от дограма. Безусловните й положителни аспекти са:

 • структурна здравина;
 • висока топлоизолация;
 • способността за засаждане на разсад и получаване на реколтата преди размразяването.

От недостатъците потребителите на оранжерията наричат ​​неудобство на достъпа и лоша вентилация.

В допълнение към дограмата е необходима греда (от нея е направена основа), торф (може да бъде заменен със слама), органични елементи.

Изграждането на оранжерия за краставици започва веднага след като снегът се стопи, а горната част на земята се размразява. Изкопан е изкоп, дълбочината на който е от 50 до 60 см, а ширината не надвишава 100 см. Дължината се определя от броя на храстите, планирани за засаждане. Ако почвата е рохка, стените трябва да бъдат подсилени с дъски.

Дъното на изкопания окоп е покрито със слой тор, смесен с дървени стърготини или слама. Слоят задължително се уплътнява. По-нататък - 20 см почва. Сламата се подрежда отгоре. Този материал действа като топлоизолатор и също така предотвратява покълването на плевелите.

Следващият етап в създаването на оранжерия за краставици със собствените си ръце, както показва снимката, е създаването на кутия. Тухла, шисти, дъски ще направят. Външната страна на стените е поръсена с торф, за да се осигури топлоизолация. Някои градинари използват бали от пресована слама, които не само поддържат теглото на рамките, но и задържат топлина в оранжерията.

Дограмата на прозорците се полага върху подготвената кутия. Удобството на използването на дъски като материал за кутията е, че е удобно да прикачите панти към тях. Това гарантира лекота на използване на конструкцията.

За 14-21 дни преди засаждането на разсад започнете да изсипвате почвата със стръмна вряла вода, покрийте със слой филм и легнете отгоре на рамката. Такива условия ще допринесат за нагряването на органичната материя и самата почва, оранжерията.

Засаждането на семена или разсад в задълбочена оранжерия се извършва в края на март, началото на април (определя се от климатичните условия на региона). Постоянната влажност и температура се поддържат в структурата, дори ако околната температура пада под нулата. Допълнителна топлоизолация се осигурява чрез покриване на оранжерията със слама през нощта. Като алтернатива можете да изградите поликарбонатна оранжерия на рамка.

Избор на място

Известно е, че краставицата не понася прекомерно нагряване и пряка слънчева светлина. Препоръчва се опитни градинари да инсталират оранжерия, така че страните да бъдат осветени от изток на запад - интериорът да е максимално осветен при такива условия.

Ако конструкцията е инсталирана на открито място, по-добре е да ориентирате оранжерията от север на юг. Благодарение на това подреждане растенията ще получават напълно сутрешните и вечерните лъчи на слънцето, не могат да изгорят зеленината.

Крайната стена е допълнително засенчена с поликарбонат - така растенията ще бъдат защитени от следобедното слънце. Във видеото подробно се изследва правилната ориентация на оранжерията.

За да инсталирате оранжерия е оптимално да изберете частта от сайта, която има плоска топография. Разликите в надморската височина са неприемливи - така влагата в почвата ще се разпределя равномерно. Липсата на резки изкачвания и спускания ще осигури лесно транспортиране на необходимите материали, подход за грижа и поливане.

Около сградата се препоръчва да се организира свободно пространство. Това ще позволи да се извърши необходимия ремонт, монтаж или, обратно, отстраняването на допълнителна изолация.

[sc name = "info-hand" text = "Идеалното място за оранжерията е добре осветена зона, защитена от течение. Освен това не трябва да има високи подземни води, трябва да се намират възрастни дървета, които изискват интензивно поливане. “]

Размери на конструкцията

При изграждането на оранжерия за краставици със собствените си ръце са важни редица фактори. И изчисляването на размера играе важна роля. При градинарството се приема следното правило:

на един квадратен метър почва е най-добре да се засаждат не повече от три храсти, за да се осигури достатъчно осветление и равномерно разпределение на хранителните вещества.

Размерите на конструкцията също се влияят от фабричните размери на използваните материали.Например поликарбонатните листове са широки 2,1 м, така че размерите на оранжерия трябва да са кратни на две.

Относно височината. Оптималните числа са 130 см. Такива размери ще позволят на растенията да растат свободно. В същото време оранжерията, направена сама за краставици, ще се затопли напълно, процентът на загуба на топлина е минимален.

видео:

 

Публикувано от

офлайн 11 месеца
въплъщение 0
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари

Прочетете също

Градински инструменти