меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 5.09.2018

Симптоми на бактериален рак на домати

болни домати

Бактериалният рак на доматите води до загуба на 1/3 от културата, ако не бъдат взети незабавно превантивни и терапевтични мерки. Нейният патоген е бактерия с форма на пръчица, първите признаци на активност на която са видими само с настъпването на активно плододаване.

Инфекцията възниква чрез малки пукнатини, причинени от механични повреди. Парниковият домат е с по-голям риск от инфекция. При открит бактериален рак почти никога не се случва. Катализаторът за развитието на бактериите ще стане стабилна температура над + 25 ° С и повишена влажност.

Етапи на формиране на клиничната картина

Стабилен температурен фон - основен съюзник на бактериалния патоген. Необходимо е колоната на термометъра да се издига над знака + 50 ° C, тъй като няма да има следи от патогенната среда. Смъртоносната опасност за патогена е внезапен студ. Веднага щом микроорганизмът влезе в активната фаза, започва активното развитие на дифузната или локалната форма. Техните характеристики са отразени в таблицата.

местен дифузен
Горната част на храста е покрита с язви. Дръжки, покрити с надлъжни ивици.
Плодовете са покрити със светли петна, сходни по форма с окото на птицата. В продължение на няколко дни лентите се редуват с язви.
Семената могат да се използват за последваща сеитба. Стъблото постепенно угасва.
Формата на доматите не се променя. Формата на плода се променя патологично.
Семена от домати стават черни.
Използването на такива семена е многократно забранено.
Важно е!

Преди предприемане на каквито и да е мерки е необходимо да се извърши подробен преглед на засегнатите разсад. Безразсъдните действия предизвикват много проблеми.

Клинични прояви на бактериален рак

Началото на активната фаза зависи от метода на проникване на патогена в разсад. В допълнение към описания по-горе механизъм, засягащ механичните увреждания на доматите, проблемът ще бъде причинен от заразени семена. До определен момент остатъците от бактерии могат да останат на повърхността им или вътре, така че семенният материал да бъде внимателно подбран. Дори и да е закупен в специализиран магазин, преди засаждането семената се накисват в 1% разтвор на калиев перманганат за 2-3 минути.

В случай, че инфекцията не може да бъде избегната, симптомите се появяват постепенно. За съжаление, е почти невъзможно да се открие болестта на ранен етап, така че бактериалният патоген получава време за развитие. Първата форма на неговото проявление е образуването на характерни рани от едната страна на листа. За да се ускори процесът ще помогне на неравномерно поливане на храст домат.

Съвет!

Като правило, язви се фиксират с началото на образуването на първите яйчници.

Продължаване на списъка със симптоми на бактериален рак в доматите по следните детайли:

 • леенето с течение на времето придобива червеникав оттенък;
 • постепенно да запушват съдовете на храсталака, което води до нейното изсъхване;
 • бъдещите плодове се удължават или сплескват.

Веднага щом изброените симптоми се почувстват, лечението трябва да започне незабавно.

Преносители и други причини за заболяването

Заседналият тип пръчковидна бактерия прониква в доматите по два начина.Първият е чрез микроскопични пукнатини. Преди началото на благоприятни условия патогенът е в "латентно" състояние. Катализатор на процеса е повишеното ниво на влажност и температура в рамките на + 23 + 25С. Списъкът с причините за бактериален рак ще допълни изброените по-долу фактори:

 • използване на заразени семена;
 • незадоволително състояние на почвата - след всяка реколта се извършва дезинфекция;
 • чести температурни промени в оранжерията;
 • не своевременно отстраняване на плевелите и растителните остатъци - патогените, които зимуват в почвата, следователно е невъзможно да се предотврати образуването на отпадъци.

Завършва списъка с причините - грешките на градинаря. Почва, която не копае, ще бъде добра среда за развитие и зимуване на патогена. Втората често срещана грешка градинар - липсата на редовни проверки на състоянието на разсад. Човек трябва само да напои заразеното растение или да го напръска с пестициди, тъй като бактериите ще бъдат върху съседните храсти.

Ефективни методи на лечение

Патологията е по-лесна за предотвратяване, отколкото за победа, така че на етапа на избора на семето трябва да бъдете внимателни. Освен използването на разтвор на калиев перманганат, 0,2% разтвор на препарата "Фитолавин-300" ще помогне за дезинфекция на семената. За всеки 1 литър вода се взима 150 мл от лекарството. Друга алтернатива е формалин. Разтворът се приготвя в съотношение 1: 100. Независимо от използването на някои превантивни мерки, градинарят трябва постоянно да наблюдава разсад.

Важно е!

С появата на първите симптоми е необходимо незабавно да се извадят от оранжерията или леглата болните растения, които се изгарят, в противен случай бактериите не могат да бъдат унищожени. На всеки 3 седмици се извършва профилактично разпръскване на разсада с 0,2% разтвор "Фитолавин-300". Препоръчителната доза е 150 ml от лекарството на храст. След прибиране на реколтата, почвата е задължително дезинфекцирана - 250 мл от веществото се взимат за всеки 10 литра вода.

Ако се желае, той се заменя с формалин - 1:50. Дезинфекция с използването на подобни продукти е предмет не само на почвата, но и на всички градински инструменти. В допълнение към тези биологични методи за справяне с болестта, ботаниците излъчват химически. 24 часа преди засяването семената се накисват в суспензия TMTD. Друг 1 начин - измерване на употребата на вещества, съдържащи мед. Става дума за бордоската смес и синия витриол. Оптималното време за обработка е от 10 до 12 и от 16 до 18 часа. Препоръчителното ниво на концентрация е 100 ml.

Профилактика на бактериален рак в домати

Гардънър извършва проверка на разтоварванията най-малко 1 път на всеки 2-3 седмици. Веднага след като стеблата или листата имат признаци на бактериален рак, целият храст трябва да се изхвърли. Тя не е хвърлена в урната и изгорена. Не продължителната експозиция на температура гарантира смъртта на бактериите. Отстраняването на засегнатия доматен храст става само с минимално ниво на влажност. На всеки 14 дни, като превантивна мярка, градинарят провежда листното третиране на растението. Процедурата е следната:

 • манипулирането се извършва от 6 до 8 или между 15 и 18 часа;
 • 500 ml разтвор на меден сулфат или медна перхлорна киселина;
 • 100 g карбамид;
 • добавете меден сулфат - в пропорции от 0,1 g / 1l.

Този разтвор се прави под всеки храст веднага след поливане. Интензивност на приложение - 1 път на всеки 5-7 дни.

Важно е!

Първоначално градинарят извършва планираната работа със 100% здрави храсти, след което преминава към засегнатите или потенциално болни. Спазването на правилото намалява вероятността от разпространение на бактериален патоген. След приключване на работата на обекта, всички използвани материали се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат. По желание, той може да бъде заменен с разтвор на меден сулфат. Продължителността на инвентара в банята - 20 минути.

Премахването на пасинките и листата е позволено само с градински инструменти. Всяко действие трябва да бъде контролирано, в противен случай небрежността ще повреди разсад.Градинарят трябва да е наясно, че тази дейност е забранена да се извършва при висока влажност или след поливане. Влага - най-добрата хранителна среда за патогена. Не губете от погледа си почвата. За да се намали вероятността от развитие на бактерии в почвата ще помогнат някои практически съвети:

 • след всяка реколта почвата се дезинфекцира със смес от карбатион и вода в съотношение 250 ml на всеки 10 литра;
 • ако ракът на бактериите в доматите е бил записан преди това на собствения или съседния парцел, тогава почвата е задължително заменена.

Преди засаждане на семената, те се спускат за 30 минути в контейнер с вода, чиято температура е + 45 + 50С.

Друг начин да се предотврати развитието на бактериален рак в доматите е да се използват устойчиви сортове. Техният списък е както следва:

 • "Харизма F-1";
 • "Вологда";
 • "Урал";
 • "The Firebird."

Рак на доматите е болест, понасяна от заразени семена, така че производителят трябва да бъде внимателен при избора на семена. Втората предпазна мярка е редовно третиране на почвата и растенията. За съжаление, дори и при спазване на горните препоръки, не може да бъде 100% сигурен за положителен резултат, така че подробна инспекция на разтоварванията се извършва на всеки 4-5 дни. Веднага след като засегнатите области са забелязани, целият храст се отстранява незабавно.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
болни доматиболни домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания