меню

Съвети 8.05.2019

Как да поддържаме краставиците свежи за дълго?

Спестяване на краставици

Краставиците са едни от най-популярните зеленчуци на нашата маса. Те правят всички видове салати, както и подготовка за зимата. Това е един от малкото продукти, които не са термично обработени. Ако сте ги подготвили за бъдещето или сте отглеждали голяма реколта, трябва да съхранявате правилно краставиците в хладилника за дълго време и да използвате популярни ефективни методи за съхранение на този здравословен зеленчук у дома.

Как да изберем краставици

За приготвяне на салата или за консервиране трябва да се избират само най-пресните зеленчуци. Тъй като 98% от него се състои от вода, трябва да вземете отговорен подход към избора да запазите плода възможно най-дълго. Те се изсушават бързо и губят еластичността си, което засяга техния вкус, както и възможността за приготвяне на кисели краставички и мариновани салати.

За да изберете подходящите краставици, трябва да обърнете внимание на следните точки, когато купувате:

 • по-добре е да се купуват краставици сутрин на пазара, така че има по-голяма вероятност те да са откъснати наскоро, и те също не са толкова лъжат на слънце и не губят влага в топлината;
 • По-добре е да си купите леко мръсни плодове, тъй като измитите бързо губят влагата и формата си, а също така могат да ги увредят при пране, което се отразява на вкуса и качеството на продукта;
 • да се отстранят нитратите, да се накиснат за 2 часа в студена вода, оставяйки ги на слънчева светлина;
 • ако сте закупили леко завялени плодове, накиснете ги за 6-8 часа в студена вода, те отново ще станат еластични и подходящи за консервиране, салати и ецване.
Съвет!

По-добре е да събирате домашни краставици вечер, когато върху тях няма роса. По-добре е да се оставят 1-2 см от стъблото, за да се запази влагата в плода по-дълго, а също така да се разкъса внимателно, без да се увреди кожата, в противен случай ще изсъхнат и ще бъдат неподходящи за ецване и осоляване.

Как да съхранявате краставици в хладилника

За да могат зеленчуците да бъдат свежи и хрупкави, колкото е възможно по-дълго, е необходимо да се спазват правилата за съхранение. Тъй като плодовете се състоят от повече от 90% вода, те трябва да се съхраняват при влажност най-малко 70%. Стандарт в хладилника, той се спазва, това е най-доброто място за съхранение на зеленчуци. Също така трябва да следите температурата - не по-ниска от 5 ° C, тъй като пулпата може да стане водна при по-ниска температура.

Има няколко начина за съхранение на краставици в хладилника:

 • в свободно залепена найлонова торбичка, в отделението за зеленчуци до 7 дни;
 • на вратата на хладилника в опаковка до 7 дни;
 • на средния рафт в опаковка до 7 дни;
 • в контейнер с вода до 7 дни.

Периодично по време на съхранение е необходимо да се проверят запасите, да се отстранят затъмнените и смачкани плодове. И също така, преди да поставите чантата в хладилника, те не могат да бъдат измити, те трябва да бъдат сухи. Измийте ги непосредствено преди употреба. Ако ги измиете предварително, защитният филм ще бъде измит от кората, която запазва влагата, те бързо изсъхват и пожълтяват и стават неподходящи за консумация.

Как да съхранявате краставици без хладилник

Не винаги е възможно хладилникът да се съхранява в склада: например, ако сте прибрали в страната.През летните жеги те бързо избледняват и стават неподходящи за осоляване или ецване. Ето защо, можете да приложите старите доказани методи за съхранение, които са измислени преди появата на хладилници.

В домашни условия те могат да се съхраняват на студено по следния начин:

 • налейте в кофа или купа със студена вода, изсипете зеленчуците и съхранявайте до 10 часа, водата няма да им позволи да загубят влага, те ще останат твърди и хрупкави;
 • поставя се в кутия с дупки, съхранява се в хладна изба до 7 дни при температура 5-10 ° C;
 • увийте с влажна кърпа, периодично го мокрете с вода, съхранявайте при стайна температура до 7 дни;
 • изкопайте дупка с дълбочина 50 см, покрийте я с прясна коприва, покрийте краставиците и я покрийте с клонки от коприва и пластмасова обвивка, за да останат свежи до 7 дни.

Съвет!

Друг доказан начин за запазване на запасите за няколко дни. За да направите това, разтрийте корен от хрян, налейте слой от 1-2 сантиметра на дъното на буркана, покрийте с хартия с дупки отгоре. Сгънете зеленчуците, запечатайте с плътно затворен капак и оставете в изба или на сухо, тъмно място при температура не по-висока от стайната.

Всички по-горе методи за съхраняване на пресни краставици у дома не са скъпи, те ще помогнат да се запази културата или запасите за няколко дни преди прибиране на реколтата за зимата. Така че можете да спестите и дома, и парникови плодове. Но е по-добре да ги купите непосредствено преди употреба, така че те ще запазят повече добро и ще бъдат много вкусни, сочни и хрупкави.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Спестяване на краставициСпестяване на краставици

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания