меню

Съвети 13.06.2019

Трябва ли да взема цветя от картофи?

Да режа ли цветя от картофи?

Трябва ли да вземам цветя от картофи, за да увелича добива? Мненията на агрономи и градинари по този въпрос се различават. Някои твърдят, че в техния опит те са били убедени в ползите от процедурата, други твърдят, че са неефективни. За да разберете въпроса, първо трябва да претеглите предимствата и недостатъците на това действие при отглеждането на картофи.

Принципът на влиянието на процедурата върху реколтата

Половината от всички хранителни вещества по време на разработването на картофения храст идват при клубените. Останалото отива в листата, стъблата, съцветията и плодовете. Така природата се е разпоредила, това означава, че това е правилният процес, който е разработен от него в продължение на хиляди години.

Но може да се предположи, че чрез премахване на цветята (или дори на стъблата, както правят някои жители на лятото), всички хранителни вещества могат да бъдат изпратени на самите картофи. Това не е напълно вярно и експериментите на учените доказват това.

След като разтоварват 2 реда картофи от същия вид, агрономите на първия ред отрязват цветята. Вторият остава такъв, какъвто е. Резултатът беше следният: първият ред даде някои плодове, но те бяха големи и едни и същи. Във втория ред бяха изкопани много малки картофи, подходящи само за засаждане през следващата година.

Важно е!

В зависимост от климата и разнообразието на посадъчен материал, резултатите често не съвпадат, а храстите с оскубани съцветия дават повече плодове и са с високо качество.

В тази връзка, да се каже, че цветята определено не могат да бъдат отрязани, не е необходимо. Най-добре е един градинар сам да проведе експеримент върху личния си парцел с определен сорт картофи. За да направите това, на няколко храсти, за да наруши съцветията и да видим какъв ще бъде резултатът.

Плюсове и минуси

Към негативните точки определяме нарязването на клубени и нараняванията на стъблата, които могат да повлияят зле на добива и да доведат до болести като фитофтори.

Предимствата са в получаването на материал за засаждане и съцветия от картофи, които са подходящи за някои лекарствени такси и хранене с храсти.

В заключение: няма особени предимства при отрязването на цвета на картофи от повечето градинари. Но с част от храстите можете да опитате от гледна точка на експеримента.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Да режа ли цветя от картофи?Да режа ли цветя от картофи?

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания