меню

Съвети 4.05.2019

Тайните на правилното подрязване на гроздето

Подрязване на грозде

За да може лозата да расте добре и да произвежда богата реколта, тя се нуждае от подходяща резитба. Без тази процедура, растението образува твърде много яйчници, които не са в състояние да осигурят добро хранене. Ето защо всяка година клоновете стават по-дълги. В същото време размерите на плодовете намаляват, а вкусовете се влошават. Подрязването се извършва всяка година през пролетта и есента.

Необходимостта от резитба

Особеността на гроздето е, че неговите издънки се образуват и растат постоянно. В резултат на това, тяхното неравномерно и безразборно нарастване на пъпките, образуващи клъстери, се образуват слаби и редки. Ето защо, има малко съцветия, а плодовете са малки и безвкусни. Хранителните вещества от гроздето се изпращат първо в горните развиващи се клони. Ако има много от тях, растението не е в състояние да осигури всичко с правилно хранене. Ето защо лозята нямат сили да дадат плод.

Подрязване на гроздеСлед отрязването на допълнителните клони, само най-силните издънки остават на лозата. Всички счупени, неразвити клони се отстраняват. Следователно, растението дава добра реколта. Зърната растат големи и сладки.

С правилната процедура е възможно да се постигнат следните цели:

  • премахване на повредени, болни и замразени клони;
  • образуват десния храст;
  • увеличаване на количеството на културата;
  • получават по-високи вкусови характеристики;
  • запазват признаци на разнообразие.

Време за подрязване

Процедурата за отстраняване на ненужните клони се извършва от първата година на растежа на растенията. В същото време младите храсти се подрязват с цел правилно формиране. За възрастни лоза, която вече е с плодове, резитба се извършва за подобряване на вкуса на плодове. Клоните се изрязват от стари храсти, за да се удължи периодът на плодните растения.

Времето на процедурата се определя от сортовите характеристики на лозата. Климатичните условия и метеорологичните условия в района на отглеждане влияят на времето на резитба:

  1. През есента растението се подрязва през октомври, докато не настъпи първата слана. В този случай, само зелени клони са отстранени, които не са имали време да узреят до есента. Кафявите еластични клони не се допират.
  2. Няколко дни след подготвителната резитба се извършва основната процедура. Най-доброто време за него - след началото на първата слана. В този случай се отстраняват слаби и тънки клони. Останалите сили са просто съкратени.

През пролетта клоните се отстраняват само ако процедурата не е била извършена през есента. По-добре е това да се прави преди началото на потока сок, но след оттеглянето на най-тежките студове. По това време лозата по-лесно се грижи. Рискът от инфекция в раната е минимален.

Подрязване, за да се образува храст

Цялата работа се извършва с остър инструмент. Можете да проверите качеството на заточване на лист хартия. Ако секторът не го дъвче, инструментът може да работи. Секатор, триони и ножове трябва да бъдат дезинфекцирани. За целта режещите ръбове се втриват с алкохолен разтвор. Идеалният разрез е гладък, без начупване, напукани влакна или пукнатини.

Важно е!

Тъмните и мръсни инструменти не могат да отрежат лозата. Ранената инфекция може да убие или отслаби цялото растение.

За да се образува храст, първо се отървете от всички повредени клони. Счупените и болни издънки подлежат на отстраняване. Тя не взема под внимание избраната схема за подстригване. След това скъсете здравите клони, оставяйки не повече от 12 очи на всеки. Твърде дългите издънки отслабват растението.

Особено внимателно работи с клонове, които вече са започнали плодните през текущата година. Когато ги режете, се опитайте да не повредите основата. Дължината на едногодишния клон не трябва да надвишава 70 см. Стрелите се опитват да запазят с минимално разстояние от ствола.

Диаметърът на останалите издънки трябва да бъде най-малко 5 mm. Твърде тънки клони се отрязват. Също така се отървете от дебели клони, диаметърът на които надвишава 1 см.

Образуването на грозде в зависимост от възрастта на лозата

За ново засадените млади растения, по време на пролетната резитба, горната част на основната издънка се нарязва, оставяйки по-долу 2 пъпки. Те ще доведат до два, растящи в противоположни посоки, кълнове. През есента, когато листата попадат, на един от тях остават 2 пъпки, а от другата 4 пъпки. В края на есента лозата се отстранява и покрива.

С настъпването на пролетта подслонът се отстранява. Лозови връзвам до пергола, насочва стреля в противоположни посоки. Клоните, които растат през лятото от основните издънки, са насочени вертикално нагоре или с малък наклон. През есента на дългия ръкав се оставят 2 клона, подравнявайки дължината на ръкавите.

След това скъсете клоните, които нарастват вертикално. На разположените по-близо до централната част на храста остават 2 пъпки. Те ще станат възела на заместването. На останалите оставете 4 пъпки. На следващата година те ще образуват грозде.

Подрязване на гроздеПрез третата и следващите години през пролетта те свързват дългите плодни клонки по хоризонтала с напречната греда на пергола. Върховете са насочени в противоположни посоки. Заместващите възли остават да растат. През лятото на всички пъпки се появяват издънки. През август стеблата се скъсяват с 20 см. Това ще увеличи добива и подобри качеството на плодовете.

В процеса на есенната резитба сеещите клони по ръбовете се режат заедно с част от ръкава. След това от всяка страна ще има един главен беглец с две вертикални клона. Те се изрязват по схемата от предходната година. Снима по-близо до центъра, подрязани до 2 пъпки. В далечината остават 4 пъпки.

Важно е!

Ако зимата в района на отглеждане е студена, можете да оставите повече пъпки. Освен това техният брой не трябва да бъде повече от 10.

Основни грешки

Много неопитни градинари съжаляват за рязкото рязане на клони. Те отрязват само върховете. Това води до удебеляване на лозата, намаляване на количеството светлина и липса на хранителни вещества. В резултат на това растението забавя растежа, плодовете стават по-малки и кисели.

Друга грешка е да се премахнат само дебели или тънки и слаби издънки. Правилно нарязани само клоните и тънки, удебеляващи издънки. След резитбата храстът трябва да остане с два главни клона и на тях да се отглеждат едногодишни издънки.

Подрязване на гроздеКонопът след резитба не се оставя на годишните клони. Провокира образуването на гниене. Допуска се да се остави малък пън при премахване на стар и дебел клон.

Второстепенни издънки, които се развиват от листата на листата от годишните пъпки, не трябва да се оставят на храста. Те увеличават плътността и вземат ресурси за тяхното развитие. Те могат да растат до 2 листа и да притискат върха.

В заключение

Подрязването на гроздето е много важно за добра реколта. Когато се извърши, се спазват препоръчителните дати.Останалите отпадъци трябва да се изгорят, за да не се провокират болести по растенията. С всички препоръки е възможно да се извърши процедурата дори и с минимален опит Тогава следващата година лозата ще расте добре и ще даде много вкусни плодове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Подрязване на гроздеПодрязване на грозде

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания