меню

Съвети 5.05.2019

Spuding е забранено!

Spud забранено

Новаци градинари понякога имат проблем, докато хранене градински култури. Някои зеленчуци след процедурата се ускоряват в растежа, формират яйчника по-бързо, докато други растения реагират обратното: засаждането на холката или смъртта. Откриването на реакцията доведе до създаването на списък от сортове, които забраняват този метод на грижа.

Кои култури не се натрупват

По време на заземяването почвата около растението се изхвърля към нея, образувайки подобие на насип. Това осигурява защита на кореновата система срещу неочаквани замръзвания, осигурява стабилизиране на стъблото, може да се използва като мярка за защита срещу вредители, включена в комплекса срещу болести на зеленчукови култури.

Вместо ползите от мерките за обезкостяване, в случай на следните растения се отбелязва вреда:

 • засаждане на лук или чесън;
 • растенията, принадлежащи към раздел "Зелените";
 • целина;
 • киселец и спанак;
 • къдраво;
 • краставици;
 • домати.
Обърнете внимание.

Има градински култури, които не показват отговор на хълмовете: репички, репички, цвекло, ряпа.

Защо не се натрупват зелените и как да се замени процедурата

Мерките за нахлуване се състоят в „изхвърляне“ на влажна почва към основата на растението. В случай на сортове зелени, този процес провокира развитието на гниене, има рязко забавяне в растежа на културата, и може да предизвика пълното унищожаване на насажденията.

Зеленината трябва да включва:

 • салата;
 • магданоз;
 • копър;
 • Мелис;
 • копър;
 • див чесън;
 • трева с краставици и др.

За предотвратяване на развитието на плевелите се препоръчва да се разхлаби земята около насажденията в комбинация с плевене и да се мулчира почвата. За целта използвайте стърготини или слама.

Какво ще се случи, ако спрете лука и чесъна

Отрицателното въздействие върху засаждането на чесън и лук е свързано с любовта на растителните глави към слънчевите лъчи. По този начин, трябва да се разбере: проведено по време на подхранването на проект на земята води до смъртта на цялото кацане.

Вместо това се препоръчва да се извършват процеси на грижа по алтернативни начини:

 • Мулчиране на почвата около растенията. За тази цел могат да се използват слама и малки стърготини. Позволява дългосрочно запазване на влажна среда. Той действа като превантивна мярка за прегряване на леглото. Може да се използва за намаляване на ерозивните промени в почвата.
 • Плевене. Липсата на плевели оказва положително въздействие върху развитието и растежа на засадените зеленчуци и билки.
 • Разхлабване. Необходимо е да се извършват често, за да се осигури влагата и трошливостта на почвата. Процедурата се провежда до 2 пъти седмично, веднага след поливане на леглата. Дълбочината на свободния слой трябва да бъде до 5 cm.
Обърнете внимание.

В случаите, когато дълъг период на дъжд провокира претеглянето на почвата и "затягането" на лука и чесън в почвата, се препоръчва всяко растение да се освободи от горния слой.

Горната част на главата трябва да има достъп до свеж въздух и слънчева светлина.

Краставични насаждения и целина

Може да се добива малко количество сортове краставици, но това трябва да се прави с висока степен на предпазливост.Редица специалисти в селскостопанския сектор препоръчват да се откаже от процедурата в полза на безвредното разхлабване и мулчиране.

Отрицателното въздействие е свързано с висок риск от увреждане на коренното растение. Корените на краставиците са под тънък слой почва близо до повърхността на почвата. Увреждането на всяка етиология може да предизвика пълна загуба на разтоварвания.

Как да разхлабите културата:

 1. Трябва да започнете след изтъняване на леглата от чести кълнове разсад (след 2-3 дни).
 2. Почвеният слой с дълбочина от 2 до 3 cm по цялата дължина на редицата подлежи на разхлабване.
 1. Възможно е да се наруши земята между растенията след образуването на 3 до 4 листа в краставиците. Дълбочината на разхлабване достига 10 cm.
 2. Разхлабете почвата на леглото от краставици може да бъде до точката, когато растенията са изцяло покрити с почвата с камъни.

Сред препоръките намерени използването на хумус. Той се излива директно към стъблото на растението. Подобно действие позволява да се подобри храненето на корените с полезни вещества. Налице е ускоряване на растежа на разтоварванията. Подобрен външен вид. Формирането на яйчниците и пълноценните краставици се ускорява.

 образование краставици яйчник

Целина е една от най-полезните култури за отглеждане на градински площи. За да се осигури бързото появяване на семена и обширна реколта, те извършват дейности по грижи. Отрицателното въздействие на подхранването върху целина е свързано с хвърляне на влажна почва към стъблото на растението. Процесът може да доведе до развитие на гниене и последваща смърт на разтоварването. За да се подобри растежа на растенията, препоръчително е да се замени херпесът с разхлабване и мулчиране на почвата.

Процесът на грижа за насажденията в градината изисква знания и опит. Трябва да знаете какво може да замени процедурата, която е неподходяща за сорта, която може да предизвика смъртта на градинската реколта, което ще повлияе положително върху нея. Всичко това може да се научи от специализираната литература или в разговор с по-опитни градинари.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Spud забраненоSpud забранено

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания