меню

Структури и съоръжения 4.05.2019

Почистете комина сами: най-добрите народни средства

Почистване на комина

Основните причини за лошо сцепление в пещта са натрупването вътре в комина и блокирането. За да почистите комина от сажди със собствените си ръце, лесно и бързо, без химикали, народните средства могат да помогнат на всеки. Има няколко прости начина за почистване на тръбопровода, който премахва дим от котела, камина, печка на жилищна къща, промишлени помещения, бани.

Причини за запушване на комина

Използването на системи с отопление на дърва, брикети или въглища за отопление на помещения изисква редовно почистване на комина. Вътре в тръбопровода, продуктите на горенето се отлагат по стените, които в крайна сметка образуват голямо натрупване, което предотвратява свободното преминаване на дим.

Почистване на коминаПо време на процеса на горене, окислителните реакции протичат при каталитичното влияние на атмосферния кислород и високата температура. Изгарянето на горивото е съпроводено с отделяне на топлина, газообразни вещества и твърди частици - продукти от непълно изгорели компоненти. Черният дим, който излиза от комина, сигнализира за висока емисия на сажди, които не само се разсейват в атмосферата, но и се утаяват в изходящия канал.

Причините за увеличеното образуване на остатъци от сажди могат да бъдат:

 • пресни дърва за огрев. Суровото дърво съдържа голямо количество смоли, естери, естествената влага за нагряване с влажни трупи изисква повече време и енергия. По време на реакцията на изгаряне се отделя много сажди, които се натрупват в тръбопровода;
 • изгаряне на битови отпадъци. При нагряване на пластмасови торби, пластмасови контейнери, синтетични материали, ПДЧ и ПДЧ, мебелни елементи в бойлер, камина или печка се получава реакция, при която голямо количество сажди се отделя в горивната камера, което е по-тежко от въздуха и бързо се залепва към повърхността на комина;
 • лошо сцепление поради късия комин. Коминът трябва да е по-висок от билото, така че димът да се извади ефективно. Без тяга процесът на горене не се осъществява в пълна сила, така че се образува сажди;
 • дърва за огрев. Дървените трупи и резитбата на бор, смърч съдържат голямо количество етерични масла и смоли, които при изгаряне образуват сажди суспензии. Под налягане и дим с сажди постъпва в тръбата, където остатъците от продуктите на горенето се отлагат на повърхността на канала.

Също така причината за запушване на димния канал може да бъде срутена тухла от зидария, скала и ръжда върху метални тръби. Важно е да се установи причината, поради която тръбата е пълна.

Методи за почистване

Почистването на тръбата по различни начини със собствени ръце не е трудно. Методите са използвани дори от нашите предци по време на отоплението и почистването на руските печки. Отоплението с дърва за огрев винаги е било съпроводено с освобождаване на сажди и сажди, така че предишните поколения редовно поддържат чистотата на изходните канали чрез механични методи или народни средства.

С малък запушване използвайте традиционните методи под формата на изгаряне в пещта на някои продукти, които причиняват лющене или омекотяване на растежа на саждите.Всяка операция, проверка на сцепление на дима, така че при първите признаци на свръхрастеж на лумена с сажди, използвайте метода, тестван от хората. Механичното почистване на комина е крайна мярка поради трудността на достъпа до покрива и сложния дизайн на димния канал.

Народни средства

При загряване на печки и камини за намаляване на съдържанието на сажди, нанесени по стените на комина, от времето на Древна Русия са използвани следните налични средства:

 • сол. Кристалите абсорбират излишната влага и ускоряват процеса на изгаряне. В резултат на това саждите произвеждат минимално количество. Към разтопената фурна се добавят най-малко 500 g сол;
 • картофени обелки. Нишестето, съдържащо се в картофите, изсушава израстъците на сажди и ги ексфолира. По време на изгаряне на горивото, топлина най-малко 10 литра от кората на кореноплод, постепенно се налива малки порции, така че да не се намали температурата;
 • трепетлика. Пещта пепел сушени трупи причинява изгарянето на сажди.

Почистване на комина

Важно!

Дори и да се удави печката с използването на народни средства на дневна база, домакинските полимерни отпадъци, пластмасите и катраните, които съдържат обекти, не могат да се изгорят в нея. Токсичните отлагания и саждите от стените на комина след изгаряне в пещта за битови отпадъци могат да се почистват само чрез изстъргване.

Периодично изсушена дървесина с добавяне на народни средства ще бъде надеждна превенция на образуването на отлагания от сажди в пещния канал.

Закупени формули

За да почистите комина от сажди и сажди, можете да си купите готови инструменти. Сред опитни кокили, следните продукти са се препоръчали положително:

 • специални брикети и трупи (например Chimney Sweep, Express, Happy Summer Resident). Стоките се продават в бита и специализирани магазини. Те се основават на елементи, които омекотяват растежа на саждите и го изсушават, когато се изгарят от тези видове гориво. Саждите от тръбопровода излитат или падат;
 • прахообразни вещества и гранули. Продуктите под формата на прах от сажди или грапава смес (например, чешката марка Kominichek) се изливат върху обикновените сухи дърва за горене по време на отоплението. Използването на готовия продукт служи като превантивна мярка срещу образуването на отлагания на сажди по стените на пещната тръба.

Използвайте специални готови продукти за профилактични цели. Достатъчно е да се затопля камината или печката веднъж седмично, като се използва готовия състав, за да се поддържа чистотата на пещния канал.

Почистване на комина

Механични методи

Блокирането на комина под формата на израстване на сажди или срутена тухла, което предотвратява излизането на дима от горивната камера, може да се отстрани със следните методи:

 • комина. Изградете парцал върху дълга гъвкава пръчка. Увийте къса пръчка с кърпа, завържете я здраво с въже, закрепете го на въже. Движете се по канала, като изстъргвате саждите от стените. Почистете тръбата от върха, от покрива или го почистете от страната на горивната камера, ако конструкцията позволява. Поставете насипен контейнер върху подходяща мръсотия;
 • премахване на запушването с пластмасова бутилка и въже. Напълнете контейнер от 1,5-2 литра от под напитките с вода, вържете силно въже или канап на шията. Спуснете товара през тръбата от покрива и отстранете натрупването поради теглото на бутилката. Използвайте силен възел и въже. Оставането в контейнера с комина с вода ще създаде големи проблеми. Друг недостатък на този метод е може би такова почистване само на каналите без завои;
 • разглобяване на тръбата. Ако има сериозно запушване в комина, ще трябва да разглобите печката на предполагаемото място на натрупване на отпадъци. Докоснете комина по цялата му дължина. Мътният звук ще покаже мястото на натрупване на сажди или запушване с чужд предмет.Свалете 1-2 тухли от тухлената зидария, почистете сегмента и сложете обратно каменните елементи, като размажете фугите с глина и пясък. Металният канал ще изисква демонтаж на съставните му части.

Методите са сходни с работата на коминочистачи, които почистват коминните тръби с калайдисвачи. Не довеждайте състоянието на канала за отстраняване на дима за принудително прибягване до драстични мерки. Навременното предотвратяване на отлагането на сажди ще ви спаси от сериозни проблеми. Внимавайте за горивото, не удавяйте нестандартно гориво, отоплявайте специални компоненти от време на време, за да отстраните саждите.

Предотвратете запушването на комина

Чистият комин не е само удобно използване на печка или камина. Също така е важно условие за безопасност в жилището. Запушената тръба, лошото сцепление поради натрупването на сажди и саждите могат да бъдат причините за въглеродния оксид и продуктите на горенето, които са вредни за човешкото тяло, за да влязат вътре. За да запазите тръбопровода на пещта по ред, използвайте следните полезни съвети:

Само печка или камина със суха дървесина от определени видове дървета. Суровите трупи и иглолистната дървесина при горене образуват голямо количество сажди. По-добре

Почистване на коминаГоривни камери използват бреза, бреза горивни брикети. Съхранявайте гориво за 2-3 сезона напред, за да изсъхнат нарязаните клинове;

 • Не изгаряйте битовите отпадъци. Полимери и пресовано дърво, използващо лепило, отделят много токсични вещества, включително сажди и пепел;
 • изведете комина над покрива и билото. Височината на тръбата трябва да е достатъчна за добро сцепление в пещта и пълно изгаряне на горивото;
 • Печката периодично се загрява с готварска сол, дървени трупи, олющени картофи или специални готови средства за поддържане на комина.

Редовната поддръжка на комина ще ви освободи от проблемите с недостатъчния кнехт, дима в стаята и саждите на печката. Достатъчно е да се загреят тестваните съединения в пещта 2-3 пъти месечно, за да се предотврати запушването на канала с сажди и сажди.

заключение

В случай на недостатъчно пространство, дим от помещенията, появата на сажди на повърхността на печката или камината, е необходимо да се вземат мерки, които ще помогнат за премахване на блокирането на пещния канал. Можете да почистите комина от сажди със собствените си ръце, лесно и бързо, без химикали, народни средства само в няколко пещи. Редовната употреба на методи ще елиминира образуването на сажди по стените на комина.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Почистване на коминаПочистване на комина

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания