меню

Доматените сортове със снимки и описания 17.06.2017

Описание на сорта домат "Novice"

Е, след като казахме за домати, ще говорим за тях, или по-скоро за конкретен сорт. Такива познания винаги улесняват практическите упражнения, защото, ако разберете какъв вид домати засаждате, какво точно обича този вид и какво не, тогава минимизирате рисковете. Така че, днес се запознаят с домати "Novice", ревюта за него, и да - това е на снимката. Доходността на доматите, селскостопанската култура, тънкостите и нюансите, които трябва да знаете, прочетете на.

Общо описание

Този сорт е резултат от работата на руските животновъди. Донесоха го във Волгоград. Различни домати в наше време са - нови и стари, тук е "Newbie", въпреки името си, доматът е доста стар. Той е в държавния регистър от 1986 г. насам. Всичко ново стана веднъж, но това не намалява стойността на „Newbie“. Доматите са от значение за този ден, не е възможно да го наречем идеален или рекорден по отношение на показателите, но Novice определено е добър и вече доказан опит на летни жители.

Има много предимства на този домат - той е добре поддържан, така че ако искате да отглеждате реколта за продажба, можете да се вгледате по-отблизо в „Новак“, освен това е доста непретенциозен и няма много болест. Но именно климатът и атаките на различни насекоми и болести през последните години разрушиха достатъчно голям брой култури в цялата страна. Така че нека да разберем това по-подробно по-долу.

Вижте също: Домат "Мазарин" - характеристики и описание на сорта, ревюта


Домат "Новак". Характеристики и описание на сорта

 • Доматът се отнася до видове със средносрочно узряване. Първите зрели домати могат да се получат около 105-125 дни от засаждането на семената. Датите варират в зависимост от климата, както и от специфичните климатични условия в дадена година.
 • Храстите не образуват ствол, листата им са средни по брой и като цяло „новакът“ не заема много място, което е много удобно за тези, които са органични на територията или имат малка оранжерия.
 • Храстът расте от 50 до 80 см. В оранжерията храстите са винаги по-високи, в който случай се изискват поддържащи домати.
 • Няма нужда от pasynkovka, което също е голям плюс.
 • Всяка доматена четка образува 6-8 плода. Те равномерно узряват, изглеждат много естетически благодарение на един и същ размер и лъскав блясък.
 • Цветът на кожата е червен, плодовете са леко удължени, наподобяват яйце във форма.
 • Теглото на доматите е доста компактно - до 100 грама, което е много удобно за домакините, когато правят зимни обрати на доматите като цяло.
 • Кожата и пулпата са плътни, броят на камерите е от три до пет.
 • Отлична реколта се съхранява по време на транспортиране, а доматите могат да останат дълго време у дома, при ниски температури.
 • Плодовете имат прилично представяне, което отново предполага, че "Newbie" може да се отглежда за продажба.
 • Той е универсален в отглеждането - расте на открито, в оранжерии. Подходящ за умерен климат, но и на север в затворена земя, за да расте и да дава плодове.
 • Има добра резистентност към обикновените домати.
 • С един компактен храст можете да получите до 2.5-3 кг плодове.
 • Доматите са устойчиви на напукване.
 • Подходящ за готвене на различни ястия - това са сосове, салати, пресни и зимни, кетчуп, макаронени изделия, консервиране като цяло.
 • Отличен вкус, според прегледи, лятото жителите са принудени да се върнат към доматите "Новак" от година на година.

Важно е!

Доматите от този сорт, макар и доста устойчиви на болести, но все още предсеитбена обработка на семената, са за предпочитане. За нея по-нататък.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Агротехника расте

Добър клас, разбирате ли. Лесно е да расте, е вкусно и ароматно, а за повечето от нас нещата са винаги приоритетни, продуктите, които вече са тествани, и „Новак“, въпреки че има такова име, е нов домат и е засаден от много години. Казва само, че доматите са добри, защото когато един вид има брак, бързо го забравят, засаждат го няколко пъти и получават отрицателен опит. Ето защо, в новия сезон можете безопасно да засаждате или да купувате разсад “Novice”. Е, да развиете култура от себе си, прочетете статията по-долу.

Съвет!

Градинарят на лунния календар помага на жителите на лятото с техните данни. Фазите на луната могат да влияят както положително, така и отрицателно върху всички живи същества.

Така че, вие купихте семената, сега трябва да ги подготвите. Този сорт не е хибрид, защото семената, които можете да си купите само веднъж, и след като използвате за следващия сезон, тези, които се събират от реколтата - печеливши. За да изхвърлите семената, по-добре е да ги проверите за кълняемост, защото, за съжаление, не всички компании продават качествени стоки, а често и новодошлите се оплакват, че казват, че техните разсад не растат, а бизнесът може да бъде в лоши семена. Preseeding обработка не отнема дори половин час - първо се накисва семената във водата, изчакайте частта да се появи, да го премахнете - това семе няма да покълнат. Засяването на семената се извършва от средата на март, а ако има топла юница, то от края на януари и от началото на февруари.

Убиването е направено, след това можете да поставите семената директно в мангановия разтвор - това е обеззаразяване, т.е. в бъдеще вашите домати не би трябвало да боли, разбира се, ако цялата селскостопанска технология се спазва правилно. Също така опитни градинари използват за дезинфекция и имунитет на домати "Циркон" или разтвор на водороден пероксид, сок от алое. След семената, трябва да изплакнете с топла вода и да изсъхнат. Това се прави около седмица преди сеитбата.

Следващият етап е подготовката на почвата. Тук имате много опции.

 • Можете да си купите торфени таблетки, засейте семена в тях. В таблетки, оптималният състав за хранене на разсад.
 • Можете да си купите саксии, изработени от торф, пресована хартия. Последните са доста бюджетни. В съдовете, които изсипваш почва или купуваш, или собствените си семена за посев.
 • Възможно е да се извърши кацане в един голям капацитет, но това свободно да се намира на перваза на прозореца.

Предимствата на първите два метода са елиминирането на етапа на бране, на което градинарите не обичат толкова много, защото в този момент могат да пострадат много крехки разсад и ще има по-малко разсад. В допълнение, след трансплантацията, ще отнеме известно време да се адаптира, но всеки избира това, което е по-удобно за него. Така че сега за почвата. Можете веднага да закупите оптимално балансираната почва в магазина и да направите земята си, но е важно тя да бъде неутрална. За да тествате с лакмусова хартия, която също може да се купи в магазините за градинари или в интернет. Киселата почва е вар. Почвата може да се състои от торф, хумус, пясък, торф и минерален тор. Можете просто да вземете земята от градината, хумус, част от речния пясък и да се смеси с пепелта, или смесете закупената почва и земята от мястото в равни части.

Важно е!

Независимо от избраната от вас почва, ние силно препоръчваме да поръсите земята с вряща вода. Така че убивате микроби, бактерии, паразити, което отново намалява риска от заболяване. Дори земята от магазина може да е заразена.

Това са важни нюанси, които от първите етапи вече ще дадат част от успеха. Освен това, всичко е просто. Засадете слънчогледовите семена, в зависимост от избрания контейнер, на дълбочина 1 см, леко набийте почвата. Ако сте закупили торфени таблетки, те първо се поставят във вода, така че да набъбнат, след което едно семе се поставя в дупката, след като всички бурета се поставят в тави, между другото, пластмасови контейнери от полуготови продукти са подходящи за тази цел. Културира в тарелки, навлажнени със спрей, за да не се измие.Освен това, с всички опции, които трябва да покрие кацането под филма.

Температурата за покълване на семената трябва да бъде от 23 до 27 градуса. Поддържайте почвата влажна, разсадът ще расте след около 10 дни. Филмът трябва да се отстрани чрез поставяне на разсад на прозореца, където има слънце. Сега трябва да следите за влажност и светлина. Около седмица преди засаждане на улицата, разсадът ви трябва да се втвърди. За да направите това, го изведете на балкона, улицата или отворете прозореца, така че температурата да падне. Първо, времето трябва да бъде около 1-2 часа, и преди засаждане, можете да оставите разсад през нощта. Но, разбира се, гледайте прогнозата за времето, за да избегнете студовете.

Вижте също: Домати "Батяня" ревюта, снимки, доходност, характеристики и ревюта

В средата на май, в някои райони или в началото на юни, трансплантацията на разсад започва в много други. Преди изкопаване на почвата, разливане на вряща вода с манганови кристали от паразити. След това се подготвят кладенците - модел на кацане приблизително 50/40. Храстите растат компактно, защото ще имат достатъчно пространство. В дупката се поставя лъжица суперфосфат, която вече е станала традиция на летни жители. Не забравяйте да проверите почвата за киселинност. След това отглеждат разсад и ги разливат добре. Сега имате нужда от домати само поливане, разхлабване, премахване на плевели. След две седмици можете да направите първата храна - разредете пилетата 1:20 и разпръснете 500 грама под храстите. Можете да го закупите в завършен вид в магазините за летни жители.

Характеристика и описание на сорта на новак от доматиВтората и третата храна ще бъдат още 14 дни. Тук вече можете да вземете минералната комплексна подготовка, можете да използвате и различни народни методи, например, хвърли храсти с разтвор на суха мая в 10 литра вода, инфузия на коприва. Това ще бъде съвсем пропуснато. Основното нещо е да се отглеждат храсти в хранителна, влажна, добре проветрена почва.

Що се отнася до болестите, те не трябва да бъдат, но все пак можете да извършите превантивна обработка на доматите "Novice", описание на сорта, без което няма да е пълно. Снимки и прегледи на летни жители казват, че понякога храсти и култури могат да навредят, макар и много рядко. Но вече сте взели предвид много нюанси, а превенцията само ще допълни защитата. За да направите това, можете да използвате лекарства от магазина тип "Tattu", можете да използвате всички същите стари и доказано решение на манган, някои градинари, отглеждани "Trichopol", който е във всички аптеки. Всичко това дава отличен резултат.

Това е всичко, което трябва да знаете, иначе всичко е просто и ясно дори за начинаещи. Успех!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания