меню

25.10.2018

Минусинският доматен фестивал 2018

Ден на домати в Минусинск

Всяка година, повече от десетилетие и половина, се провежда празник в град Минусинск, за който знае цялата територия на Красноярск. Жителите на близките градове, села и села идват да се насладят на празничната атмосфера, но и на жителите на Алтай, Кемерово, Казахстан и Беларус. Повече от двадесет хиляди души участват в улични празници в Минусинск.

Характеристики и традиции на празника

В нацията празникполучил името на звънене "Minusinsk Tomato Day". Основната идея беше награждаването на местните фермери, градинари, които успяха да отгледат най-добрата реколта от домати. Който спечели основния конкурс, получава награда - автомобил. Всеки може да участва. Основното нещо е да има време да подаде заявление в кметството на Минусинск преди 15 август.

Какво се случва след подаване на заявлението

 1. Специална комисия пристига на мястото на състезателя, който претегля теглото на номинирания за домати.
 2. След определяне на победителя, доматът се отвежда в музея в Минусинск. Къде от мазилка се прави неговото копие.

В конкурса могат да участват градинари, градинари, но и тези, които нямат личен заговор. Тук е победителят на този, който е изобретил най-оригиналния доматен костюм. Наградата е или кухненски уред или парична сума.

За да не се омръзнат местните жители и посетителите на града на Минусинския доматен фестивал, градската администрация разработва развлекателна програма:

празнуване
 • можете да посетите забележителностите на Минусинск;
 • да се възхищаваме на експонатите от изложбата за постижения в областта на селското стопанство;
 • закупуване на селскостопански стоки при продажби;
 • да посещават курсове по селско стопанство и да се научат да избират висококачествени семена;
 • запознайте се с постиженията в отглеждането и научете повече нови сортове домати;
 • участват в екскурзии до най-големите оранжерии в региона;
 • насладете се на костюмирания парад на шоуто;
 • Насладете се на концертната шоу програма.

Градските улици са пълни с ярки и богати цветове. Песни и шеги се чуват от всички краища. Има много уютни местни ресторанти и магазини на открито. Всеки може да вземе участие в костюмен костюм, дори и да няма костюми. Но не трябва да забравяме и факта, че основният виновник за празника е все още Домат!

Важно е!

Всеки гост на празника може да намери за себе си нещо интересно и информативно.

Къде и кога беше празникът?

Празненствата на Минусинския доматен фестивал се състояха на 17 и 18 август през 2018 година. Имаше няколко места за тържеството:

 1. Катедрален площад.
 2. Площад на име Ленин.
 3. Квадрат близо до фонтана.
 4. Кръстовището на улиците Абаканска и Тимирязева.

Също така в организацията на празника са участвали пряко служители на художествената галерия, музея на името на Мартянов.

Прочетете също

Ефективни начини за удължаване на плодните домати през август

Родината на доматите е Южна Америка, където все още се срещат диви и полу-културни видове зеленчуци, които по същество са ...

Празнична програма

На 17 август, в 10 ч., На „Катедралния площад” отвори врати „Панаир на земеделските продукти”. Благодарение на персонала на музея.От 10.00 до 13.00 часа Мартянов може да участва в информационни и опознавателни екскурзии до най-добрите райони, където се отглеждат доматите. В парка към тях. Ленин за деца и младежи работи интерактивна платформа. В художествената галерия може да се проведе курс на млад боец ​​- „Как да расте шампион”, а на площада до фонтана да се насладите на творчеството на духовия оркестър и фолклорния ансамбъл „Червените плодове”.

Панаир за костюми

На втория ден на фестивала в чест на честването на Минусинския домат през 2018 г., в 10 ч., Селскостопанският панаир на Катедралния площад отвори гостоприемните си врати. В 11:00 часа започна „Показът на доматите“ - това е костюм, който завърши с награждаване на победителите в номинацията за шампион Минусинск. Всичко това продължи до вечерта на кръстопътя на улиците Абаканска и Тимирязева. По време на празника се проведе концерт, а в десет часа вечерта се разнесе огън.

Конкурси и назначаване празнуване

"Минусински шампион", "Примерно парче от домати", "Млади градинари" са основните номинации на състезанието. За първи път победителят ще бъде избран в състезанието Tomato Masterpiece. Тя ще бъде в състояние да участват ферми, които за собствените си средства са инсталирани всяка инсталация или изкуство обект.

Как избрахте шампиона на Минусинск

Зърната на доматите, подадени за участие в състезанието, трябва да са на пръв поглед свежи, цели, не повредени от болести и насекоми, а други щети не се допускат. Формата е правилна и в съответствие с сорта на домати, но не и презряла. Ако доматът не е дори и презрял, тогава допускането за участие в конкурса ще бъде отказано, но данните ще бъдат вписани в акта в пълен размер.

Ако няколко яйчника се отглеждат заедно в един плод, те ще бъдат разрешени само ако между тях няма празно пространство. Стъблото трябва да бъде в единствено число. По цвят плодовете могат да бъдат жълто, кафяво, червено, зелено, розово и оранжево. Доматите на храст поне три, а масата на това зрънце колкото повече, толкова по-добре.

домат

За състезанието плодовете на доматите се нарязват в основата на дръжката. Следва снимка и претегляне. Основните присъстващи лица са състезателят и членовете на комисията. След това идва изготвянето на акта в два екземпляра. Първият се попълва за по-нататъшно участие в конкурса, а вторият за членовете на комисията.

Но може да се случи, че два плода ще бъдат избрани с еднаква тежест. Едната се отглежда в парникови условия, а другата на открито. В този случай доматът, който растеше на открито, ще спечели.

Най-малко петдесет доматени храсти трябва да растат на един участък. Последният ден на приемните състезатели се провежда на 15 август.

В номинацията "Шампион на Минусинск" има три награди, всяка от които включва присъждане на ценни награди.

Прочетете също

Домат "японски трюфел". Характеристики и описание на сорта

В търсене на необичайни сортове домати, можете да се скитат из магазина за летни жители за дълго време. Всички защото снимките на ...

Номинация Примерен дом

За да изберете победител в това състезание, се обръща внимание на:

 • колко градински култури растат на мястото;
 • какви редки растения растат на мястото - състезател;
 • декоративно оформление на обекта;
 • колко добре поддържан;
 • колко естетичен е сайтът.

Номинация Млади градинари

Провежда се сред обикновените хора. Възраст от 14 до 35 години включително. Зеленчукова градина - кандидатът трябва да бъде:

 • добре поддържан;
 • няма плевели.

Помислете за следните фактори:

 • броят на доматените храсти е не по-малко от четиридесет;
 • добив на храст не по-малко от 5-7 килограма;
 • броят на плодовете е не по-малко от пет.
Важно е!

Победителите, които са участвали в състезания от минали години, не могат да участват, но само в номинацията, в която са спечелили.

Победител в номинацията Шампион Минусинск 2018

През 2018 г. в тази номинация спечели домат от сорта „Спринт - таймер”. Теглото на плода е 1,648 грама.Победителят бе издигнат от Александър Терехов в двора му.

Този празник стана отличителен белег на Красноярската територия. Той е обичан от всички и местните жители и гостите на град Минусинск. Тук въздухът е изпълнен с радост, радост, превъзходно настроение и любов към Родината и всички наоколо. Повече такива празници у нас ...

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания