меню

Доматените сортове със снимки и описания 14.04.2019

Най-добрите сортове домати за дългосрочно съхранение на пресни храни

съхранение на домати

В студените райони, за да се съберат зрели домати, те трябва да бъдат засадени в оранжерия. Но какво, ако площадката е малка или е разположена на наклон, където не може да се издигне голяма конструкция. В този случай, трябва да засадят домати, които узряват добре у дома, да лежат дълго време и да не губят вкуса си. Тези сортове ще се харесат не само на северите, защото отказват през зимата да се насладят на ароматни, вкусни домати от собствената си градина. Топ класове домати за дългосрочно свежо съхранение: характеристики, описание, предимства и недостатъци.

Особености на мъртвите домати и условията на съхранение

Тайната на сортовете домати, подходящи за дългосрочно съхранение, е проста - всички те имат ген "Rin", който забавя процеса на узряване и забавя метаболизма на плодовете, плътта остава плътна дълго време, но не изсъхва. Такива сортове са устойчиви на температурни колебания (ден и нощ), както и влажност, плодовете не се напукват, запазват вкуса и формата си за 12-24 седмици. Дори лъжливите домати трябва да бъдат правилно нарязани и съхранени.

Внимание!

Доматите, отглеждани в незащитена почва, лежат по-дълго от оранжерии или оранжерии.

Реколтата ще лежи дълго време, ако се извършва през есента, когато температурата на въздуха падне под + 5 ° С. Доматите не могат да бъдат измити, много замърсени, за да избършете с мека кърпа, опитвайки се да не развалят кожата. Плодовете трябва да се сортират по размер и степен на узряване, всяка партида да се поставя в кутии (2 или 3 слоя, дървени стърготини между тях). Стаята трябва да бъде тъмна, доматите в зрялост на гърдата да продължават по-дълго на 8–10 ° C, в кафяво или розово - от +4 до 6 ° C. Влажността не трябва да надвишава 80%.

Популярни тожи сортове домати

Когато самостоятелно избор на опции, трябва да се обърне внимание на сортове със средни плодове, малък брой камери, гъста кожа и плът. Големите екземпляри не се съхраняват дълго, а малките след узряване стават безвкусни. Добри отзиви дават сортове като римски райета, корейски дългоплодни, Бела Роса, Златна Андромеда, Розов спам, Бананови крака, немски оранжеви ягоди, Розмари, Хмел и Кумато.

Топ 10 слънчоглед сортове и хибриди на домати:

  • Long Keeper. Късно-опитен, определящ. Добива се добре до началото на януари. Плодовете са плътни, плоски кръгли, оранжеви, не по-големи от 150 гр. Минуси - доматите рядко узряват на храстите, плюсове - добив, добър вкус.
  • Нова година. Неопределен, средносрочен сорт. Реколтата се съхранява от 3 до 5 месеца. Плодовете са плоско-закръглени, плътни, жълти от 150 до 250 гр. Вкусът е отличен, не се разваля. От недостатъците само топлинна любов, предимствата - устойчивост на болести, добив.
  • Жираф. Средно рано, неопределено, изискващо да се грижи сорт, който може да се отглежда само в оранжерията. Плодовете са кръгли, твърди, жълти от 80 до 100 г. Плюсове - срок на годност над 2 месеца, добив, добър вкус, имунитет към TMV, кладоспория и фузариум.
  • Цар Петър Средносрочен, определящ сорт, одобрен за отглеждане в Сибир и Урал. Плодовете са яйцеви, плътни, червени от 70 до 100 г. Няма недостатъци, достойнство - запазване на качеството (до 2, 5 месеца), добив, непретенциозност, отличен вкус.
  • Редстоун (Red Stone). Среден сезон, определящ, плодотворен клас.Плодове до 150 г, червени, сливи, плътни, добре лежат до първите дни на януари, вкусът не се разваля. Против - слаб имунитет към вируси и гъби.
разнообразие от домати
  • Палмира. Рано, неопределено. Плюсове - качество на съхранение (до 10 седмици), транспортност, производителност, много добър вкус. Против - разнообразието е допустимо да расте само под приюта. Плодовете са плоско-закръглени, оранжеви до 100 грама.
  • Дама на Шеди. Хибрид за ранно зрели детерминанти. Плодовете са много вкусни, кръгли, плътни, червени от 150 до 180 г, съхранявани малко повече от 2,5 месеца. Няма недостатъци, предимства - добив, устойчивост на топлина и такива болести като verticillis, fusarium, TMV, cladosporia.
  • Zazimok. Късен, неопределен хибрид. Плодовете са кръгли, плътни, червени, лежат до 2 месеца. Плюсове - добив, отличен, богат вкус, устойчивост на напукване, типични за културни болести и вредители. Против - срокът на годност се намалява, ако лятото беше дъждовно.
  • Decembrists. Среден сезон, индетерминатен хибрид. Плодовете са кръгли, плътни, червени от 100 до 150 г. Недостатъци на сорта - необходимостта от често поливане, няма да бъде възможно да се събират семена от хибрид, термофилно растение, което изисква добра светлина. Плюсове - добив до 17 кг / м², запазване на качеството до 12 седмици, отлични вкусови и продуктови характеристики.
  • Мадам Кураж. Ранен, индетерминатен хибрид. Плодовете са закръглени от 120 до 150 g, тъмно розови. Производителност до 19 кг / м². Не съществуват минуси в сорта, от плюсовете - срокът на годност е до 2 месеца, резистентност към кладоспорията. Когато узрее, вкусът се подобрява.
Доматен сорт
Внимание!

За дългосрочно съхранение е по-добре да се засаждат домати със среден и късен период на зреене или неопределени, които дават плодове до първите есенни студове.

И накрая, ще дадем още няколко препоръки за това колко дълго да се съхраняват пресни домати. Възможно е да се поставят в кутии плодове, взети от здрави храсти, без никакви технически щети. Копия дори с малки драскотини или петна бързо ще изгният, а съседните плодове ще се влошат. Не отстранявайте дръжката, ако е здраво задържана, в противен случай можете да нараните плода. Спазвайки правилата за избор на сорт, бране и създаване на оптимални условия за съхранение, доматите ще могат да се съхраняват до февруари, а понякога и до март, докато на практика те няма да загубят вкуса си.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
съхранение на доматисъхранение на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания