меню

Структури и съоръжения 1.06.2019

Реколтата е целогодишна - отопляеми оранжерии през зимата

обогрев теплици

Летните жители за отопление на оранжерии прибягват до различни методи. Изборът на оптимален метод зависи от това какви зеленчуци ще се отглеждат на мястото през зимата. Също така е важно да се вземе предвид проектната площ, простотата и ефективността на отоплителната система.

Опции за отопление

Така че през зимата разсадът в оранжерията не се замразява, можете да използвате различни опции за отопление. В този случай можете да използвате както промишлено оборудване, така и самостоятелно да изолирате сградата с пяна, изолационен материал и т.н. методи за отопление на парници поликарбонат: инфрачервени нагреватели, подгряване на вода, свещи и масло.

pech v teplice

Електрически нагреватели

Сред устройствата за нагряване на този тип по-често се използват инфрачервени излъчватели. Използването им има както предимства, така и недостатъци. Предимствата включват:

 • лекота и простота на инсталиране;
 • преместване от място на място не е трудно;
 • широка гама от модели.

минуси:

 • въздухът и земята не се нагряват едновременно;
 • трябва да бъдат защитени от влага. В противен случай нагревателят може да се повреди;
 • върху оранжерията голяма площ на едно устройство няма да бъде достатъчно за отопление.
Внимание!

Предварително инсталиран вентилатор, за да се отървете от помощ от прекомерна влага.

Броят и мощността на инфрачервените нагреватели зависи не само от площта на поликарбонатната оранжерия, но и от височината на тяхното местоположение, желаната температура на въздуха.

Водно отопление

Принципът на работата му като домашно отопление. Движението на гореща вода се извършва през тръбата, така че земята се загрява. Можете да го държите от дома или да инсталирате отделен бойлер. Тръбите трябва да бъдат разположени около периметъра. отопляема оранжерия и между леглата.

предимства:

 • монтаж на оборудване е евтин;
 • отоплителната система може да се сглобява самостоятелно;
 • почвата, корените на растенията се загряват добре.

Този метод на отопление е най-популярен, но има и недостатъци:

 • въздухът в сградата почти не се нагрява;
 • ако има силни студове, системата може да не се справи с работата си.

Във всеки случай, този метод е най-надежден и сигурен. Температурата на въздуха в оранжерията може да се регулира.

водяно отопление

Отоплява се от свещи

Методът ще бъде ефективен, ако измръзнало се върне. С него за кратко време можете да увеличите температурата в оранжерията с няколко градуса. Най-лесният начин: за отопление на помещението със свещи. За да направите това, ще ви трябва метална кофа с дъно, консервна кутия, свещи, гипс и растително масло. Кофата може да бъде заменена с керамичен съд.

Свещ постави дъното на бреговете. Важно е да запомните, че колкото по-голям е контейнерът, толкова по-дълго свещта ще гори и ще излъчва топлина. След това върху нея се налива малко количество гипс. Необходимо е продуктът от восък да не попада в процеса на изгаряне. След това налейте масло в резервоара до ръба и запалете фитила, сложете го в кофа. Покрийте с капак. Този подход ще затопли помещението добре.

Начини за икономично отопление

В допълнение към факта, че градинарите искат да направят евтина отоплителна система в парник от поликарбонат, тя трябва да бъде икономична. Например, често в такива структури инсталирани топлинна съхранение. За целта използвайте варели с вода или пластмасови бутилки.Те натрупват топлина от слънцето през целия ден и я предават през нощта. За да се нагрява акумулира по-добре бъчви по-добре боядисани в черно.

Ако печката е монтирана, тя може да бъде подплатена евтино. За това се побира всеки боклук от градинския парцел.

в поликарбонатна оранжерия може да се покрие с друг слой филм с въздушни мехурчета. Слоят въздух, образуван между фолиото и поликарбоната, значително намалява загубите на топлина. Ако според прогнозата за времето се предвиждат мразове, то вместо отопление леглата могат да бъдат покрити с геотекстил. Така че можете да запазите топло, но на сутринта трябва да премахнете материала, в противен случай разсадът ще изгният.

Съвет!

Преди да инсталирате оранжерия, трябва да изберете най-топлото място. Слънчевата топлина ще спомогне за икономия на електроенергия, газ.

Изборът на метод за отопление парник трябва да зависи от различни фактори. Необходимо е да се обърне внимание на характеристиките на дизайна, бюджета, както и възможността за самостоятелно инсталиране, ремонт на системата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
обогрев теплициобогрев теплици

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания