меню

Каталог на доматите 14.05.2019

Растение домати за мързелив

Стандартни домати

Стандартните домати са сравнително нов вид зеленчуци, представени от ниско растящи растения. Тяхната компактна корона и коренова система правят възможно получаването на висок добив от малка площ, дължаща се на слизане в страната открит терен два пъти повече от храстите, в сравнение с обикновените сортове. Освен това, за да се реализират основните характеристики на групата (високи добиви), не е необходимо да се полагат значителни усилия за отглеждане на домати: те не трябва да се залагат и свързват.

Описание и характеристики на стандартните домати

Групата включва растения с мощен, устойчив ствол. Те приличат на едно дърво и не изискват staving. Коренната система се намира близо до повърхността на почвата. Тъй като храстите не се огъват, няма нужда от допълнителни опори. Дори ако попадат под тежестта на плодовете, това няма да повлияе на реколтата. Основните предимства на формата:

 • възможността за увеличаване на плътността на засаждане и отглеждане дори на балконите;
 • отлична преживяемост на разсад в леглата;
 • устойчивост на температурни промени;
 • бързината на образуване на яйчника;
 • запазване на качеството и годността за транспортиране.

Популярни сортове, при избора на които трябва да се вземе предвид зонирането и узряването:

 1. "Антошка" - представител на средата на сезона на зеленчукова култура с жълти плодове, които се образуват на височината на храсталаците. Маса на домати - до 100 гр. С 1 м2 можете да съберете около 9 кг.
 2. "Shuttle" - Друг сорт със средно узряване. Масата на месести плодове, които не са склонни към напукване, е средно 60 г. Средният добив - 8-10 кг / м2.
 3. "Extreme North" е високопродуктивен сорт с плодове с тегло 80 гр. Добивът, при спазване на правилата за отглеждане, може да достигне -17 кг / м2. Растенията са устойчиви на късна фибри и коренова гниене.
 4. "Щастливо джудже" - нискорастящи растения до 50 см височина започват да произвеждат рано - 3 месеца след появата на леторастите. Плодовете имат плътна маса, което ги прави универсални.
 5. "Бахтемир" - късен сорт с висококачествени ярко червени плодове. Доматите с кръгла форма със средно тегло 80 г са добре съхранени и подходящи за транспорт на дълги разстояния.

Условия на отглеждане

Агротехниката на отглеждане на стандартни домати се различава малко от дейностите, извършвани по време на отглеждането на обикновени видове. Отглеждат закърнели растения чрез разсад. Семената се засяват в лека, рохкава почва, разстилаща се по повърхността и леко притискаща. За да бъдат здравите разсад, субстратът задължително се калцира във фурната и семената се държат в продължение на 15 минути в разтвор на манган.

Нюансите на засаждане на открито

Градинските легла се приготвят в добре осветени зони с плодородна почва. Подготвителната работа се извършва през есента, когато компостът се въвежда при изкопаване, като преди това се премахват корените на прекурсорите. Разсадът се засажда, след като опасността от повтарящи се студове е преминала, и почвата се затопля добре. В райони с тежък климат на засаждане, покрити с фолио.

За ваша информация!

Схемата за засаждане на стандартни домати е 25 см между храстите и 60 см между редовете.

Грижа за домати

Закърнелите растения с мощни стъбла са доста непретенциозни:

 1. Поливането - овлажнява почвата след изсъхване на горната топка, тъй като кореновата система е повърхностна и не може да извлича вода от метровата почва, където запасите на влага продължават по-дълго.Водната процедура се извършва под корена, така че капки да не попадат върху издънките и плодовете.
 2. Обработка на почвата - почвата систематично се разхлабва и почиства от плевелите, като осигурява нормално хранене и дишане на домати. Градинските инструменти се използват внимателно, за да не се наранят корените, разположени близо до повърхността. За да се намали времето за тези процедури, стволовете на дърветата се мулчират с дървени стърготини или торф.
 3. Подхранването се извършва само ако земята е много лоша. Излишният азот може да стимулира растежа на зелената маса в ущърб на яйчниците и узряването на плодовете.
 4. Образуване на храста - доведен син стандартни класове рядко, тъй като не са склонни към образуване на странични издънки. По правило процедурата се провежда само в северните райони, за да се осигури лек достъп до плодовете, които бавно узряват в прохладен климат.
 5. Защита срещу болести и вредители - като превантивна мярка, те се третират с резервоарна смес от фунгицид и инсектицид. Правете това само сутрин в спокойно време според инструкциите за употреба на наркотици.

Стандартните сортове дават добра реколта с минимална грижа. В условията на липса на време за допълнително обвързване, подготовката на подложката е най-подходящият вид домати с отличен вкус и качество.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Стандартни доматиСтандартни домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания