Методи за прибиране на листа от касис за ароматен чай

29.08.2019 френско грозде

Не всяко растение може да се конкурира със касис за съдържанието на полезни вещества. И като говорим за ползите, имаме предвид не само неговите плодове, но и листата. Те съдържат витамини, органични киселини, етерични масла, микро и макроелементи, както и антиоксиданти. Средствата, приготвени на тяхна основа, могат да премахнат възпалението, да засилят имунитета и да подобрят състоянието на опорно-двигателния апарат.

Има няколко начина за приготвяне на листа от касис за чай за зимата. Ако желаете, можете да експериментирате, да опитате различни методи и така да изберете най-подходящия за себе си.

сушене

В класическата версия той предполага процеса на сушене и последващо сушене на суровините в естествени условия. За да могат грубите листа да изсъхнат добре, те трябва да бъдат разпределени на тънък слой върху равна, суха повърхност, покрита с чиста естествена тъкан.

sushka listev smorodiny

Ако листата са мръсни и прашни, те трябва да бъдат измити преди изсушаване. Суровините трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина, но към тях трябва да се подава чист въздух. Идеален за тези цели е таванско помещение или беседка. За да изсъхне бързо листата от всички страни, те трябва периодично да се смесват. Процесът на естествено изсушаване отнема не повече от 5 дни.

Съвет!
Най-голямо количество хранителни вещества в листата се намира по време на цъфтежа, така че те трябва да бъдат събрани през този период. Листата трябва да се събират при ясно време, сутрин (в интервала от 10 до 11 часа), когато росата вече е слязла, но слънцето все още не е започнало да пече.

Ако влажността е висока и времето не позволява естествено изсъхване, можете да прибягвате до използване на фурна. Необходимо е сушените материали в него да се изсушават при температура 100 ° С в продължение на 15 минути, а след това при температура 60 ° до пълното приготвяне. Също така, електрическа сушилня е подходяща за тези цели. По време на процеса трябва да се уверите, че листата не изсъхват и не покафеняват.

ферментация

Ферментацията е специална форма за обработка на суровините, по време на която листата се окисляват и след това се ферментират, сушат.

Процесът на ферментация е по-времеемък в сравнение с класическото сушене. Но въпреки това, нейните експерти съветват да избират. Факт е, че напитка, приготвена от такива суровини, е много ароматна. Има вкус на обикновен черен чай, но за разлика от него, той е много по-здравословен и по-евтин.

Изпълнете процедурата в този ред:

Може да се интересувате от:
  1. Оставете събраните листа на сянка, разпределяйки ги на равен слой. За да изчезнат, отнема 12-24 часа. Ако листът все още не е крехък, но вече се огъва и става по-еластичен, тогава е готов за следващата стъпка.
  2. Вземете максимално количество сок от сушени суровини. Тази процедура трябва да се изпълнява особено внимателно, тъй като вкусът на бъдещата напитка ще зависи от това. Има няколко начина за това. За да се получи чай с дребни листа, е необходимо листата да се подреждат в купчина, след което да се навиват и нарязват на тънки ивици.Можете да получите чай с големи листа, като намажете листата в контейнер, подобно на нарязано зеле, до изпускането на сока. За да се получат гранулите, суровините трябва да се преминат през месомелачка.
  3. Постигнете ферментация. Суровините трябва да бъдат поставени в купа и покрити с мокра кърпа. Процесът на ферментация трябва да отнеме около 6 часа. Важно е да се съсредоточите върху аромата. Трябва да е приятно, Бери. Киселата миризма показва, че суровините ферментират. Не може да се използва. Оптималната температура за ферментация е 26 ° C.fermentacija listjev
  4. Сушене. Трябва да изсушите суровините във фурната с отворена врата при температура около 100 ° C. Процедурата трябва да продължи, докато не изсъхне напълно. Суровината се счита за готова, когато при опит за огъване се счупи. Важно е да не изсушавате листата, в противен случай чаят ще загуби своя богат вкус и аромат.
Внимание!
Чаят от касис е противопоказан при индивидуална непоносимост, пептична язва на храносмилателните органи, гастрит и повишено съсирване на кръвта.

Можете да съхранявате подготвените суровини в контейнер със стегнат капак или торба, изработена от естествена тъкан, в прохладно и тъмно помещение. Срокът на годност на чая при правилно съхранение е 1 година. Експертите не препоръчват да съхранявате кафе и подправки в близост до суровини, тъй като това може да абсорбира аромата им. Трябва да се има предвид, че не само касис, но и малини, круши, череши и ягоди са подходящи за ферментация. Те могат да се използват както индивидуално, така и смесени.

Публикувано от

офлайн 4 месеца
Андрю 1
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари

Прочетете също

Градински инструменти