меню

Отглеждане на домати 18.07.2018

Тайните на доматите узряват у дома

Зелени домати

При отглеждане на домати на улицата, събирането на реколтата се извършва, когато повечето от доматите все още не са съвсем узрели. Това се дължи на липсата на топлина и слънце: в повечето части на Русия лятото минава бързо, а студът започва от началото на есента. Зреенето трябва да се извършва съгласно определени правила, в противен случай вкусът на плода ще бъде развален.

Защо да харчите

Незрели доматиПри узряване (узряване) доматите достигат своята зрялост. Неговите вкусови качества се променят в положителна посока, цветът на кожата става червен, а месото придобива сочност и сладост. Зреенето е необходима стъпка в отглеждането на домати, тъй като незрелите плодове не могат да се консумират. Те са лишени от вкус и освен това ще предизвикат отравяне на тялото.

Процесът най-често се извършва у дома. Оптималните условия за доматите се създават, при които те започват да се променят. Зрели домати по вкус и цвят не се различават от техните предшественици, които узрели на храстите в оранжерията. Използват се за всякакви цели: консервирани, нарязани на салати, осолени, мариновани, доматени сокове и тестени изделия.

Кога и как да се събира

Не само на открито, но и в оранжерията има зелени домати. Прибирането на реколтата зависи от периода на узряване. Ако сортът доматено се характеризира със закъснение при бране на плодове, тогава те трябва да бъдат събрани не по-рано от август. Основната точка - за събиране на незрели домати е необходимо преди началото на замръзване. При ниски температури през нощта (под нулата) вкусът започва да се влошава, а самият плод е гниещ.

При събирането на домати те трябва да достигнат размера си, който е характерен за сорта, а ружът може слабо да се издава на кожата. Откъснете плода със стъблото, поставете го в редица в кошница или дървена кутия. Тъй като месото на зелените домати е доста трудно, не може да се страхувате да повредите кожата.

Важно е!

Прибирането на плодовете се извършва в сухи облачно време вечер или сутрин.

Ако един доматен храст е заразен с късна фибри, гниене или други гъбични заболявания или вируси, тогава не е препоръчително да се събират домати, които да растат върху него. Има голяма вероятност един болен домат да зарази здрав домат и в резултат на това цялата реколта ще бъде разрушена. Въпреки това, ако на плода има малка лезия, той трябва да се попари с вряща вода или да се постави в гореща вода при 60-70 градуса преди съхранение. Инфекциите при високи температури умират, а доматът ще бъде безопасен, може да се консумира.

Как да се ускори зреенето и неговите методи

домати на клонСъбраните зелени зеленчуци се внасят в къщата или в топла стая и се оставят да узреят. В този случай трябва да обърнете внимание на няколко точки:

  1. Сухи плодове. След прибиране на реколтата всички домати трябва да се избършат, влажността на кожата не се допуска, тъй като плодовете се развалят бързо.
  2. Температура на околната среда Температурата трябва да бъде от 15 до 25 градуса. Колкото по-топло е къщата, толкова по-бързо узрява.
  3. За да ускорите процеса, сложете червен домат на доматите, които узряват. Той причинява зачервяване на съседните плодове поради освобождаването на етилен.

Нормален начин

Доматите се изсипват в картонена кутия и се поставят на тъмно, но сухо място при температура 22-25 градуса по Целзий. Горната кутия се покрива с тъмен плат.След 3-4 дни доматите се преобръщат в противоположната страна, за да може цветът да стане красив. След 2 седмици дори много зелени плодове узряват и са готови за ядене.

На слънце

узряване в сянкаЗа бързо получаване на червени и сладки домати, поставете ги в редици на слънчевия прозорец. Зреенето се случва много бързо, така че зеленчуците непрекъснато се наблюдават, така че да не прекаляват. Ако продължавате да държите зрели зеленчуци на слънце, те стават грозни, сбръчкани, а част от вкуса се губи. Обикновено е достатъчно седмично за всички домати да достигнат желаното състояние.

В пакета

Зелените домати се поставят в найлонова торбичка, докато горната част на торбата не е затворена, така че има постоянен поток от въздух. Пакетът висеше завеси, хоризонтална лента, за всяка подкрепа. Доматите остават висящи няколко дни, всяка седмица се проверява реколтата и се събира зрелият плод.

По-нататъшно съхранение

Зрелите зеленчуци се съхраняват на хладно място. Може да бъде хладилник или мазе. При съхранение на доматите трябва да има видими увреждания. Сложете реколтата в опаковката, без да я обвързвате, и почистете в хладилника. Срокът на годност на зрелите домати е не повече от 2 седмици. Не е препоръчително да се съхраняват зеленчуци при стайна температура, те се влошават за 2-3 дни.

Как да спре зреенето

Домати в кутииНякои градинари, напротив, искат да удължат периода на узряване на доматите до есента. Това позволява празник на зрели плодове дори в началото на зимата. За да спре зреенето, зеленчуците се съхраняват на хладно място с температура не повече от 15 градуса по Целзий. Идеално помещение за съхранение - изба, мазе, таван. Доматите се поставят в кутии или кутии, свободно покрити с капаци и в него се правят няколко вентилационни отвора. Кутии или кутии се почистват в сутерена, където зеленчуците ще се съхраняват няколко седмици.

Внимание!

Необходимо е да се следи влажността в помещението, така че да не е висока, а плодовете остават сухи.

Вместо кутии, доматите могат да бъдат сгънати в найлонови торбички и окачени на тавана на избата. Ниската температура ще спре зреенето, но не допринася за пълното й прекратяване, продължава с ниска интензивност.

Понякога храстите са изкопани домати от оранжерията или отворена земя директно от коренището и окачени от корена до тавана, без да се разделят доматите от клоните. Доматите ще се пеят директно върху храста, защото дръжката продължава да доставя плодовете с основни хранителни вещества за известно време.

В случай на нарушаване на технологията на събиране и съхранение на плодове, реколтата може да бъде напълно разрушена. Зреенето се счита за естествена процедура и не вреди на качеството на доматите, а само подобрява вкусовите характеристики.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Зелени доматиЗелени домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания