меню

Препарати и торове 26.06.2019

Кога пепелта е по-вредна за растенията?

Пепел за растения

Когато се прилага правилно пепел като тор за растението почвата ще бъде снабдена с калций, фосфор, магнезий, калий и натрий. Това ще повлияе положително на растежа на слънчогледи, малини, касис и картофи. При неправилно използване на естественото хранене ще се получи обратния ефект.

Възможна вреда

Увреждането на пепелта, като подкорка за растенията, се дължи на следното:

  • с честото или прекомерно добавяне към почвата има пресищане, което води до окисляване на почвата, извличане на полезни вещества от нея;
  • ако го смесите с амоняк, който се препоръчва в много рецепти, съществува риск от увяхване и смърт на културата;
  • някои сортове картофи придобиват ризоктониоза или краста;

Максималната доза пепел е 200 г на 1 кв. Км. метър почва. Препоръчва се торене да се извършва веднъж на сезон преди засаждане на растение. Основният компонент трябва да бъде равномерно разпределен върху почвата, след това да го изкопае и да създаде вдлъбнатина в него за разсад.

Съвет!

Пепелта е идеална само за хранене на плодове и ягодоплодни земи, тъй като помага да се установи добре на завода на ново място. За други растения трябва да се използва с повишено внимание.

Противопоказания

Основното противопоказание за изгаряне на дървесен продукт като тор е високото ниво на киселинност на рН, което може да се провери с помощта на специален геоложки инструмент. В този случай не е необходимо да се извършва тор за 1-2 години. В допълнение към противопоказанията за използване на пепел включват:

  1. Едновременното използване на този вид хранене с фосфати. Тази комбинация е вредна за всяка растителна култура.
  2. Използвайте в комбинация с азот, тъй като тези две вещества неутрализират полезните свойства на всеки друг.
  3. Не можете да го използвате, за да хранят младите разсад, които не са имали време да станат по-силни. Това се дължи на факта, че този вид тор съдържа превишено ниво на соли за малка растителна култура.
  4. Друго противопоказание е използването за култури като репички, репички или ряпа. От въздействието на продукта, получен в резултат на изгарянето, те ще преминат в етапа на семената и ще умрат.

За плодове и ягодоплодни земи е полезна само пепел, приготвена от естествено дърво. Ако тя е създадена в резултат на изгаряне на пластмаса, боядисано дърво, каучук или каквито и да било отломки, тогава нищо друго освен вреда може да се получи в този случай. Не е подходящ за превръщане в пепел и растителни култури, увредени от бактерии или болести.

За всякакви видове плодове, картофи, боб, краставици и домати, изгарящият продукт е полезен, но с правилна употреба и оптимална доза. В други случаи трябва да го използвате с повишено внимание, за да предотвратите появата на увреждане.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Пепел за растенияПепел за растения

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания