меню

Съвети 18.06.2019

Разхлабването на краставиците е полезно, ако се прави правилно!

Как да разхлабите краставиците

Разхлабването на лехите с краставици е важно агротехническо събитие. Позволява добра аерация и водопропускливост на почвата. Поради повърхностната допълнителна коренова система на краставиците е необходимо внимателно да се разхлабят кръговете на стъблата, за да се постигне полза за културата, а не вреда. Спазването на съветите и препоръките за правилното провеждане на процедурата ще ви позволи да отглеждате здрави растения и да получите висок добив.

Коренна система от краставици

Силна и здрава коренова система е залог за голяма, висококачествена реколта от сочни, хрупкави плодове. Субтропично растение, което обича топлината, е член на рода на тиквата. Всички култури, обединени под това име, имат подобен коренов ствол.

Структурни особености

Коренната система се състои от силно развит главен прът с странични корени от първия ред, простиращ се от него. Въпреки сходството на подземната част на краставиците и, например, тиквичките, първият коренов ствол е много по-малък: той съставлява само 1-2% от масата на целия храст. Въпреки че способността да абсорбира влагата е много висока. Корените се намират в близост до повърхностния слой на почвата (дълбочина 20-30 см) и силно разклонени, което помага за по-добро хранене и абсорбиране на течността, здраво задържана в почвата.

За ваша информация!

Броят на плодовете зависи от развитието на кореновата система. Проникването на основния прът води до по-малко разклоняване и недостиг на културата.

образуване

За да се получи мощна коренова система, внимателно се обръща внимание на краставиците на етапа на разсад. Когато расте от семена, използвайте метода на добавяне на почвата. Постепенно, по време на развитието на разсад в резервоара, се добавя плодороден субстрат. Благодарение на приема, размерът на корените може да се увеличи с 2 пъти. Има редица фактори, които влияят върху формирането на здрава коренова система след засаждане на краставици в зеленчукова градина:

  1. Състав и структура на почвата - културата се развива добре на свободна, лека почва.
  2. Плодородието - леглата са предварително подготвени с въвеждането на хумус, съдържащ азот в достъпна форма, и фосфор.
  3. Осветление и влажност - за обилно цъфтеж и образуване на яйчниците, моделът на засаждане във влажна почва е 40 см между редовете и 50 см между храстите. Това осигурява лесен достъп до растенията.

Краставиците не понасят трансплантацията поради особеностите на структурата на корените - поникването на разсад се извършва в отделни саксии от торф.

Нюанси на разхлабване

Количеството на реколтата зависи от навременността на агротехническото събитие. Дълбочината на разхлабване между редовете е 4-8 см. Тя се извършва след дъжд или поливане, което предотвратява бързото изпаряване на влагата и образуването на кора.

Полза и вреда

Краставиците растат добре в лека земя, което позволява развитието на странични корени от първия ред, осигуряващи добра хранителна култура. За да се предотврати уплътняването на почвата, тя се разхлабва систематично, като се подобрява аерацията. Въпреки това, направете го внимателно. Дълбокото разхлабване може да причини непоправима вреда, като уврежда деликатните корени на краставиците.

Съвети как да го направите правилно

Първият път почвата се разхлабва след поникване, когато леглата са обозначени. Процедурата се комбинира с отстраняването на плевелите. По-нататъшното разхлабване се извършва с интервал от десет дни. Опитните производители използват вилици. Те ги залепват в пътеката и веднага го отстраняват, без да преобръщат земната топка. В резултат на това корените не се повреждат и се осигурява достъп на въздуха и водата.

Тежките валежи вредят на културата, като не позволяват на въздуха да изтича до корените. Непромокаемата кора също се унищожава от гребла, ротационни мотики, посевни брани или други приспособления, както и чрез постоянно поливане на малки порции. Полезно е да се разхлабят леглата преди навлажняване на дълбочина 10-12 см. В този случай, съдържанието на влага в почвата ще бъде по-високо, а корените на реколтата ще бъдат по-жизнени.

За ваша информация!

За да не се повредят корените на краставиците, е възможно да се намали честотата на разхлабване чрез покриване на около стволовите кръгове със слой мулч. Последното също ще подхранва културата с необходимите макро и микроелементи.

За да се увеличат добивите и да се отглеждат здравословни плодове, краставиците трябва да растат в лека земя. За да се поддържа водоустойчива и дишаща структура, кръговете на преграда се разхлабват систематично, засягайки само повърхностния слой. Това избягва увреждането на деликатните корени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Как да разхлабите краставицитеКак да разхлабите краставиците

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания