меню

18.06.2019

Колко полезни гъба в градината?

Гъби в градината

На леглата в градината, в оранжерията или в цветната градина се появяват гъби, които се различават по вид и размер. Те започват да растат след продължителни дъждове при високи дневни температури. По-често е гъба. Те се появяват под филмовото покритие в оранжерии и в оранжерии, където създават благоприятни условия - влажност и топлина. Те обичат да растат на стари пънове или дървета, а от тях се преместват в градината с помощта на спорове.

Защо растат гъби

Всеки градинар или градинар иска добре поддържан парцел, но когато появата се появи на парцела, външният вид се влошава. Те растат в градини, когато почвата е твърде влажна, или има повишена киселинност, Безопасно е да се каже, че почвата, върху която внезапно са отглеждани гъби, е здрава и благоприятна за растежа на растенията, тъй като те няма да растат на бедна почва. Също така могат да стигнат до мястото с внесени торове от други места.

Важно е!

Точно така, дори и гъбите няма да се появят в градината. С наторяването се водят спорове. Още семена внасят вятър от съседните райони или от близките растящи дървета.

Външният вид на леглата със зеленчукови гъби не предизвиква приятни емоции. Това се отнася за тези собственици на крайградски зони, които имат деца или домашни любимци. Всеки се опитва бързо да се отърве от тези гъби, тъй като те могат да бъдат много отровни, да причинят подуване на лигавиците и др.

Полза и вреда

Гъбата подобрява биологичната активност на почвата. Той е полезен за дърво, когато по него се отглеждат голям брой гъби. Обратно в училище уроците по биология казват, че културите от гъби могат да влязат в симбиотична връзка с растенията. Това значително подобрява храненето на корените на дърветата. Те имат способността да отделят антибиотици в почвата, които убиват инфекции и гъбични заболявания.

Така че, гъба в градината и техните положителни точки на растеж в леглата:

 1. Това прави коренната система по-силна и допринася за по-доброто й хранене.
 2. Гарантира, че културите получават допълнителна влага от по-дълбоките почвени слоеве.
 3. Значително увеличава количеството на хранителните вещества в почвата.
 4. Интензивно разлага остатъците от растения и ги превръща в торове.
 5. Мицелът действа като профилактика срещу болести по растенията.
 6. Увеличава интензивността на фотосинтезата на растенията.

Има обаче няколко недостатъка:

 1. Външен вид. Toadstools не изглеждат до цветя или зеленчуци.
 2. Външният вид и растежът в градинския парцел е сигнал, че почвата става кисела и ще трябва да бъде деацидирана.

Когато в градината често има деца или животни, е необходимо да ги предпазите от тези отровни екземпляри. Можете да заградите мястото на отглеждане на гъба с верижна мрежа или да инсталирате друга декоративна ограда.

Начини за разпространение на гъби и как да се отървете

Особеността на гъбичките е, че те се размножават с помощта на спори, чийто брой възлиза на милиарди. Те се разпространяват механично, от вятър, от дъжд и се пренасят от животни и насекоми. Всичко, което е наоколо, е въздух, почва и вода, преливащи от спори. Те се понасят добре от животните. Ето защо гъбите могат да бъдат във всяко, най-неочаквано място.Веднага щом споровете попаднат в благоприятната им земя, те веднага ще започнат да растат.

Но ако гъбите не дават почивка на градинаря, тогава трябва да се отървете от тях и има няколко начина да направите това. Веднага трябва да сте подготвени за факта, че просто няма. Ще отнеме много време и усилия, за да се отървем от такъв квартал:

 1. Първо трябва да почистите градината от стари пънове и дървета, в които се появи мицел.
 2. Необходимо е да се отстрани горния слой от почвата и да се копае с добавянето на голямо количество пепел.
 3. Можете да използвате химикали, които са нежни за други растения, за да се отървете от гъбички. Такива средства включват сол, може да се поръсва с пукнатини, където се виждат гъбите.
 4. Третирайте с оцетна киселина, вар и Бордоска смес.
почва
Обърнете внимание!

За да не се появят гъби отново, е необходимо да се следи влагата и киселинността на почвата.

Гъбите, които растат в градината, могат да накарат градинаря да помисли дали всичко е наред. Често първата реакция е да се отървете от гъбите, но екземплярите, настанени в градината или в градината, стават признаци на здрава почва, съдържаща големи количества органична материя. Красивите произведения на природата, гъбите са изключително полезни за градината. Това е супермаркет за растения, така че не се опитвайте бързо да се отървете от тях.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Гъби в градинатаГъби в градината

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания