меню

Доматените сортове със снимки и описания 16.02.2018

Домат "Цар на Сибир": популярен сорт с много предимства

Обща информация

Доматените сортове "Крал на Сибир" в регистъра на Руската федерация и съседните страни (Беларус, Украйна) не.

Агрофирма Аелита носи сорта на пазара на семена. Тя обаче не предоставя данни за автора на сорта, собственика на патента или авторството.

Характеристика и описание

Запълвайки семената и описвайки “Аелита” представя сорта като среден срок на зреене и тези, които вече са нараснали, напълно потвърждават условията на узряване на плодовете.

Доматът се препоръчва за отглеждане във филмови оранжерии, а в този случай културата може да се получи много по-рано, както и на открито в частни стопанства на граждани, летни жители и зеленчуци.

Описание на храста

Според мненията вегетативната форма на растението е висока, неопределена.

Листната плоча е зелена, не голяма и цялото растение е леко листно. Листът не пречи на плодовете от домати да поставят барел на слънце и да се галят.

Първото съцветие се поставя върху лист 7-9, след това след 2-3.

плодове

Доматите от този сорт са големи. Средното тегло на 250-300 гр. Масата на долните плодове често достига тегло от 400 г, но такъв храст може да "даде" 1-2.

Домати сърцевидни. В този случай, долните плодове не винаги приличат на формата на сърцето, но колкото по-висок, плодът става по-малък, но не по-малко от 150 грама и със сигурност „сърдечен“

Кожата им е гладка, без ластик и зелени петна в основата.

Цветът на доматите е наситен жълт в техническа зрялост, с пълен биологичен цвят, ярко оранжев.

Плодът е доста гъст. След като лежите за кратко, тя става малко по-мека, но много производители се оплакват от прекомерна сухота.

На разреза видима пулпа от домати без ясни граници на камерите за семена.

Особено зеленчукопроизводителите харесват вкуса. Въпреки, че тези, които сеят семената си, в продължение на много години, твърдят, че при обновяване на сорта, те получават плодове с напълно различен вкус, за разлика от стария и любим сорт.

Aelita твърди, че плодовете от домати имат високо съдържание на бета-каротин и други витамини. Ето защо сортът се препоръчва за диета и бебешка храна.

Отглеждане на домати "Кралят на Сибир" мнения също показват, че плодовете са вкусни и месести. Балансът на захарите и органичните киселини е толкова оптимален, че зеленчукопроизводителите предпочитат този сорт отново и отново.

Прилагайте плодовете главно като салата. Въпреки това, излишните продукти могат да бъдат използвани за приготвянето на продукти от домати. Като недостатък може да се каже, че сосове и кетчупи ще изискват добавянето на други сортове домати, тъй като продуктите ще бъдат бледи, ненаситени в цвят.

назряване

Периодът на узряване се удължава във времето. Сортът не се различава в зреенето, поради което опитни производители препоръчват събиране на реколтата по време на техническия период на зрялост.

Зреенето започва с по-ниските и най-големите плодове и постепенно се движи нагоре.

Устойчивост на патогени и вредители

Не случайно сортът е наречен „Цар на Сибир”. Доматът толерира температурни колебания, както и отклонения от оптималните показатели за влажност.

Сортът рядко се атакува от гъбични инфекции, дори при продължително охлаждане и значителни валежи.

Особено обичат вредителите на сорта не се забелязва.

Тези зеленчуци, които постоянно държат ситуацията под контрол и се занимават с редовни лечения срещу гъбични заболявания, твърдят, че "Кралят на Сибир" никога не се разболява.

Силни и слаби страни

Оценявайки сорта, зеленчукопроизводителите не искат да се разделят с домати, предвид неговите огромни предимства:

 • големи плодове;
 • форма на сърцето;
 • голям вкус;
 • устойчивост на външни атмосферни фактори;
 • резистентност към патогени и вредители;
 • добра пазарна реализация.
Тези, които отглеждат сорта, постоянно не могат да идентифицират недостатъците на този сорт.

Вижте също: Домат "Бренди Пинк": подробно за неговите предимства и недостатъци

Характеристики на отглеждане

Доматено разнообразие "Крал на Сибир" средно узряване, следователно, за да се ускори плодните, трябва да се сеят възможно най-скоро. Ако не е възможно да се използват фитолампи за допълване, тогава оптималното време за сеитба е началото на март.

При отглеждането е необходимо да се има предвид, че сортът е едър плодов и се нуждае от много хранителни вещества, това означава, че при приготвянето на почвената смес и превързочните материали трябва да се обърне по-голямо внимание.

Отглеждане на разсад

Няма значение колко добре се отглеждат разсадите до завист от добива на домати.

Затопляне на семената

За разсад се появяват бързо и заедно, семената трябва да се загреят. За да направите това, направете следното.

 1. Семена от домати се накисват в разтвор на манган (0,1 г на 100 г вода) в продължение на 15 минути;
 2. Изплакнете под течаща вода през цедка;
 3. Поставяме влажна тъкан;
 4. Ние опаковаме в пластмасова торба;
 5. Доставя се на място, където температурата ще бъде в рамките на 24-26 С.
След 3-4 дни на такова затопляне всички живи семена ще покажат признаци на живот, те са тези, които се засяват.

Почвена смес

За да се извърши правилно сеитбата и да се отглеждат разсад без допълнително торене, почвата се купува в специализиран магазин или се приготвя самостоятелно по тази рецепта:

 • пресен компост - 1/3 кофа;
 • зрелият хумус - 1/3 от кофата;
 • градинска почва - 1/3 кофи.
 • пясък - 1 кг;
 • пепел от пещ - 0,5 kg;
 • суперфосфат - 50 g;
 • амониев нитрат - 50 g

Всичко е старателно смесено, необходимо е да се остави почвената смес да почива в незамразено помещение за поне 2 седмици.

сеитба

Възможно е да се сеят семена с общ капацитет. За да направите това, ние запълваме ваната с почвата, уплътняваме я и разпръскваме семената, които се излюпват на повърхността на разстояние 2,5-3 см един от друг.

Поръсете с пръст 1-1,5 cm и поръсете с топла вода от спрей. Покрийте с филм или стъкло и го поставете на място, където температурата в канала е между 24-26 С.

След 5-6 дни ще се появят издънки.

грижа

Веднага след като се видят 90% от семената, трябва да се понижи температурата и да се увеличи осветлението. Капацитетът е настроен на най-яркото място. Температурата през деня трябва да бъде 16-18 ° C, а през нощта 12-14 ° C. Такова събитие няма да позволи разтягането на кълнове.

След 3-4 дни повишаваме температурата с 3-4 градуса и не я променяме до края на периода на разсад.

Поливането се извършва с топла, разделена, по-добра дъждовна вода.

гмуркане

Във фазата на двете истински листа се гмуркаме в отделни чаши. Напълнете контейнера с почвата на половина, извадете кълновете и откъснете 1/3 от корена. Това действие ще преведе корен в влакнестата коренова система и ще увеличи зоната на усвояване на хранителните вещества.

След като засадихме кълнове, ние поръсваме с пръст до силно семеделните листа и уплътняваме земята. Вода.

Тъй като не напълнихме чашата изцяло със земята, това ще ни позволи, когато растението расте, да запълни почвената смес.

претоварване

Като се има предвид, че “Кралят на Сибир” е висок и широкоплоден домат, за периода на разсад е необходимо да се увеличи колкото е възможно повече кореновата система.За тази цел е необходимо да прехвърлите инсталацията на по-голям резервоар.

Ако доматът първоначално е бил изцеден с вместимост 200 грама, тогава за обработка ние избираме 500. След като отстраним кореновата система, без да унищожим земната кома, я поставяме в по-голяма чаша и изсипваме питателната земя.

Тази процедура ще позволи на растението да създаде допълнителна коренова система, а централата няма да бъде толкова висока. Някои производители практикуват сеитбата рано и откъсват долните листа и се засаждат дълбоко в земята.

Ако растението отново е силно опъната, е възможно да се извърши друг трансфер в капацитет от 700 ml.

Трансплантация в земята

Разсадът готов за разсаждане трябва да има височина 25-30 см и 7-8 добре развити листа.

При избора на площадка за кацане му се налагат следните изисквания, мястото трябва да бъде:

 • светлина;
 • защитени от северните ветрове;
 • без предшествениците на соляните;
 • не може да се застоява вода.

Ако няма желание или способност да се хранят, трансплантацията трябва да се извърши в почвената смес, приготвена като разсад. За целта в избраното място за кацане се изкопава дупка, избира се почва, а на негово място се излива почвата, обогатена с хранителни вещества. Засадени в разсад, така че земната буца на кореновата система да не загуби целостта си.

Моделът за засаждане на висок домат се избира в рамките на 50 x 60 cm.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

грижа

За да може доматът да произвежда целия си генетичен потенциал под формата на култура, е необходимо внимателно полагане на насаждения.

поливане

Хранителните вещества през кореновата система в вегетативния вид идват само в разтворена форма.

Веднага след като земната буца под растението изсъхне, растежът спира, цветята и пъпките падат. Растителните клетки започват да стареят, растителният процес приключва. Ето защо поддържането на оптимална влажност в близост до кореновата система е най-важното при грижите за доматите.

Поливането трябва да бъде рядко 2-3 пъти седмично, но много обилно, с пълно накисване земна кома.

Формиране

Висока, широкоплодна растителна форма само в един изстрел. Това означава, че всички момчета трябва да бъдат премахнати в момента, когато стойността им достигне 2-3 cm.

Със засаждането на посадъчен материал в същото време се създават и подпори, с помощта на които растенията ще бъдат фиксирани.

На жартиера материал също трябва да се грижи предварително, тъй като плодовете с тегло 400 грама или повече няма да могат да се мотае на собствените си издънки и ще трябва фиксиране.

Трябва да завържете растението, докато стреля расте.

В края на август върхът на доматите трябва да бъде притиснат. Това ще спре растежа на снимачната площадка и ще даде възможност да се натрупа маса от стоката и да узреят вече установените плодове.

За да се ускори зреенето, можете да отстраните доматите в етапа на техническата зрялост и вече можете да узреете в условия на стаята.

Вижте също: Домат "Перцевидни". Характеристики и описание на сорта

С закупуването на семена от домати "Цар на Сибир" веднъж, в бъдеще ще можете самостоятелно да събирате семена и да използвате своя посадъчен материал.

Видео: Доматите в открития терен на Сибир

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания