меню

Отглеждане на домати 5.09.2018

Тайната на обилната реколта от домати в кори от банан

бананова кора

Много хора се страхуват да използват нестандартни (биологични или домашно приготвени) торове за домати, като предпочитат готови комплекси от микроелементи и витамини, често съдържащи вредни химически добавки.

Но бананови кори, богати на азот, фосфор, магнезий с правилна употреба и подготовка могат да заменят много готови храни.

Полезни свойства

Бананите съдържат огромно количество полезни микроелементи. Отделят най-високото съдържание на калий, така необходим за образуването на висококачествени плодове. Такива вещества като калций, фосфор, магнезий, азот, калций, натрий се съдържат в по-ниски дози, но имат положителен ефект върху разсад. Поради ниското съдържание на вещества, градинарите смятат, че торовете са съмнителни, но напразно. 100% натурална бананова кора няма да позволи да се претоварят храстите и да се изгори. Опитните фермери го прилагат активно, за да наситят доматите със здрави вещества без страх.

Ползите от използването на бананова кора

 • обогатяване на почвата с полезни микроелементи и витамини;
 • наситеност на корена;
 • повишаване на устойчивостта на имунитета и болестите;
 • защита от вредители (листни въшки);
 • напълно безвреден за мястото на тор;
 • с такава добавка е невъзможно да се прекалява и изгаря храстите;
 • възможност за преработка в хумус, компост и сух тор.

недостатъци

 • привлича нежелани насекоми;
 • с погрешно местоположение на парцела може да доведе до развитие на мухъл на обекта;
 • неприятна миризма през първите няколко дни;
 • Недоверието на много градинари към този метод.

Как да се използва бананова кора за домати

Възможности за използване на кората при отглеждането на домати на различни етапи. Но най-популярни са следните.

В чист вид

Най-лесният начин за приготвяне на торове е да нарязвате банановата кора и да го изкопаете в земята, преди да засадите разсад. Кората започва активно да се разлага на следващия ден, насища почвата с хранителни вещества и след 10 дни се разтваря напълно в почвата. Дори и фиданки с бавен растеж след това започват да произвеждат нови листа и съцветия, а броят на плодовете се увеличава.

Обелете при бране

При разсаждане на разсад от домати от един контейнер в друг, както и образуване на коренова система, сложете бананова кора на дъното на новия съд. Препоръчително е да го изплакнете под течаща вода преди употреба и да го нарежете. В основно състояние процесът на разпад се активира многократно по-бързо, а полезните микроелементи почти напълно попадат в почвата.

Обелете за зрели разсад

Може да се използва под формата на настойки, спрейове, сухи. Най-лесният вариант - фино котлет и се разпространява в близост до стъблото. Инфузии и спрейове при приготвянето на по-сложни, но получавате възможност да обогатите разсад с витамини, не само чрез корените, но и през листата, също така активно възприемате връвта.

Внимание!

Ако решите да пръскате инфузионните листа от разсад, то го направете строго рано сутрин или късно вечерта.Изгарящото слънце може да доведе до развитие на гъбични инфекции и смърт на плода.

Под формата на тинктури

Инфузията може да се приготви от сушени кожи и от пресни.

Рецептен номер 1

Необходимо е:

 • три бананови кори;
 • 3 литра вода;
 • 3-литров буркан.

Как да готвя:

Сварете водата и я оставете да изстине. Преди изливането температурата на водата трябва да е близка до стайна температура. Поставете кори в буркан (котлет или не, решите), покрийте с вода и оставете да престои няколко дни. Тази инфузия може да се използва както в чиста форма, така и разредена (1: 1 с вода). Донеси го под корена, заменяйки обичайното поливане с вода.

Рецепта номер 2

Необходимо е:

 • 4 сушени бананови кори;
 • 1 литър вода.

Как да готвя:

Банановата кора се покрива с леко топла вода. Влийте получената течност в продължение на 2-3 дни и разтворете в равни пропорции с вода преди употреба. Може да се използва като спрей, нанесен върху листата и като тор за кореновата система.

Под формата на тор

Има рецепта за торене за дългосрочна употреба. За да направите това, поставете кори от банани върху фолиото и разпръснете върху лист за печене. Задайте режима на конвекция или максималната температура и изчакайте, докато кората е изпечена. Оставя се да се охлади и след това се смила на прах. Прехвърлете в консерви и седмични храна разсад или формирани храсти.

Внимание!

Взема една лъжица на ямка. Добавянето на повече може да доведе до излишък на азот или калий.

Кората може да бъде замразена и през зимата да се наслади на домати. Подходящ за оранжерии и поникване на семена. Замразените кожи след размразяване могат да се използват за приготвяне на различни рецепти.

Мулациране с бананова кора

Мулчирането с класически материали спестява леглата не само от плевели, но и от вредители. Но сред градинарите има опоненти на използването на мулч, както се твърди, заради неекологичния начин и липсата на кислород. Ето защо, ние предлагаме самостоятелно да произвеждат мулч от бананова кора. Материалът е повече от екологичен, а почвата с посадъчен материал е наситена с витамини преди периода на плодност.

За да се подготвите, трябва да изсушите кожите (начинът, по който избирате най-подходящия и най-лесен) и след това да се смила в блендер. В резултат на прах щедро поръсете цялото легло, а не липсват зони под стъблата. За да увеличите ефективността около стъблата, поставете натрошени кожи.

Такъв мулч ще помогне да се справят с листни въшки. Тя често атакува домати, но миризмата на банани не може да устои и вече не нарушава разсад. След разпад на бананов мулч, той образува висококачествен хумус. С помощта на субстрата можете да приготвите почвата след прибиране на реколтата.

Компост рецепта

Компостът може да се направи от кората. Подходящ е и за торене на леглата и за подобряване на общото състояние на храстите. За да го направите, трябва:

 • суха или прясна бананова кора;
 • земята;
 • напитка "Байкал".

Нарежете кората, опитайте се да я направите възможно най-малка. Покрийте с пръст и изсипете напитката. Компостът ще подготви почвата преди есента, а през пролетта ще подхранва корените на доматите.

Внимание!

Всяка кутия или буре ще бъде подходяща като контейнер.

Бананите ще ви помогнат да привлечете полезни пеперуди, калинки и червеи в градината. Насекомите ще ускорят процеса на опрашване, което ще увеличи добива. Между леглата се правят малки възвишения и се разстила кожата на бананите. Важно е да не се привличат вредни насекоми, да се извади стръвта от леглата с началото на вечерта.

Съвети

Въпреки привидната простота на метода, има много нюанси. Например, бананите преди рязане трябва да се измият с хладка течаща вода. Така че се отървете от плесени и бактерии, които присъстват на всички банани без изключение.Измитият тор се съхранява по-дълго от обичайното (ако изберете сух метод на приготвяне), а лошата миризма при загниване е по-малко забележима.

Ако решите да обогатите кожата с почвата, опитайте се да я изкопаете възможно най-дълбоко. В противен случай кожата вместо разлагането ще започне да се отлива.

Обърнете внимание на външния вид на домати и ако тя се е влошила или не се е променила след прилагане на тор от банани, тогава се опитайте да хранят доматите със сложни торове за съхранение.

Внимание!

В този случай изберете комплекси с ниско съдържание на азот.

Не се страхувайте да се отклонявате от общоприетите правила по отношение на избора на торове. Колкото по-естествена е композицията, толкова по-полезна е тя не само за възникващите плодове, но и за човека. Следвайки всички препоръки за приготвяне и приготвяне на различни видове добавки за корени, листа и почва, можете да подобрите имунитета на разсад и да получите богата реколта, която ще ви зарадва до края на зимата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
бананова корабананова кора

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания