меню

Доматените сортове със снимки и описания 24.02.2018

Серия „Домати“ „Сладка кучка“: описания и характеристики на сортовете

Доматите от серията “Sweet bunch”, снимки, добиви отдавна се чуват от производителите на зеленчуци, защото през десетилетието много хора можеха да опитат сортове в градините си.

"Сладка кучка"

Официална информация

Отне само 1 година за провеждане на тестове и въвеждане на сорт в регистъра на развъдните постижения на Руската федерация. А през 2009 г. сортът е легализиран под номер 9153937.

Заявител и създател на сорта OOO Agrofirma Zedek, Московска област, Домодедово.

Сортът се препоръчва за отглеждане във всички райони на страната под оранжерийни навеси и в открити площи в частни стопанства на земеделските производители като ранно зреене.

От цялата серия само сортът „Сладък клъстер“ има законни права за съществуване. Пазарът обаче е пълен с други „клъстери“.

Характерно разнообразие

Като се има предвид „доматите на сладкия букет”, характеристиката и описанието на сорта показват, че растението е неопределено. Растежът на основното бягство не спира, докато ние сами не го прекъснем. Често растението достига височината на оранжерията и на 1,8 м на открито.

Листната плоча е голяма, тъмнозелена. Растението има добра зеленина.

Плодът

Доматите са кръгли, гладки, плътни. В пълна биологична зрялост изравнена червена.

Гнезда две. Семената са малки. Доматите имат тегло от 20 до 30 g, няма равномерност на теглото. Съзряване също не е еднакво, така че първоначално купчината няма равномерност на цвета.

Вкусовете се оценяват като “добри”, но тези, които вече са отглеждали домати, говорят за задоволителен вкус, защото очакват сладък вкус от сладка купчина. Балансът на органични киселини и захари не е достатъчно органичен и сладостта не се усеща.

Плътната кожа на доматите запазва плодовете от напукване, както на храстите, така и по време на термичната обработка, но при ядене се усеща, че е изключително гъста и „уморена“. Много производители на зеленчуци, описващи впечатленията си от сорта, смятат кожата за един от спиращите фактори и именно поради тази особеност те отказват да отглеждат домати.

Използване на търговски домати

Малки домати, могат да се използват като декор за студени предястия, канапета и сандвичи. Те ще украсят със себе си зеленчукови и плодови коктейли и зеленчуково рязане.

Доматът се държи добре при консервиране на цели плодове. Избирането им в цвят и размер може да се излее с марината и доматен сок.

Цели плодове, консервирани в доматен сок, се сервират в солянката и служат не само като пълнеж, но и като декор.

Доматът не се пръска по време на топлинна обработка. Някои домакини, страхувайки се, че плодовете ще загубят целостта си, ги убождат с игла, но няма нужда да прилагат тази техника към сорта „Сладка кучка“.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

Използвайки плодове в свежи салати, много производители се оплакват, че трябва да бъдат бланширани преди сервиране, защото кожата не се яде.

продуктивност

Комисията за регистрация е легализирала добивите в рамките на 3,5 кг на квадратен метър от покривната площ.

Тези, които вече са отгледани домати, са съгласни с официалните данни, и смятат, че е напълно нерентабилно да заемат скъпа земя при такъв безплоден сорт.

стабилност

Комисията за регистрация не си направи труда да направи описание на резистентността на сорта към заразни болести на доматите.

Когато се отглеждат в оранжерия, няма специални нюанси с болести и вредители. Тук, когато се отглеждат на открито и дори при неблагоприятни метеорологични условия, рецензиите многократно казват, че доматът е нестабилен срещу фитофтората.

Силни и слаби страни

Като се имат предвид предимствата на сорта "Сладък клъстер", могат да се отбележат следните точки:

 • ранно узряване и бърз поток на плодове към масата;
 • Доматите се понасят добре с топлинна обработка, докато остават непокътнати.

Сортът има редица съществени недостатъци:

 • нисък добив;
 • необходимостта от постоянно оцветяване;
 • нестабилност към фитофтора;
 • задоволителен вкус на пресни плодове;
 • много плътна кожа.

Характеристики на отглеждане

Тъй като сортът е силно отглеждан, връзването на издънките към опорите е естествено действие. Въпреки това, сортът "Сладък клъстер" притежава свойствата на прекомерно образуване на пасинки. За да се запази доматът „вътре” е необходимо да се извършва отстраняването на стъпалата редовно и своевременно.

Поддържането на културата в два издънка е най-оптимално. Увеличаването на издънките не дава значително увеличение на добива.

"Сладък букет шоколад"

Същата агрофирма "Седек", пусната на пазара, в допълнение към сорта "Сладка кучка", също домат "Сладък букет шоколад". Сортът не е вписан в регистъра. Служеше се рано за отворено и затворено място.

Описание на сорта

Независим сорт. Височината му е в рамките на 150-170 см. Растението е добре листано с повишено свойство на образуване на пасинки, затова изисква постоянно образуване до края на вегетационния период.

Доматени плодове със средно тегло около 30 g, изравнени, гладки, заоблени. Цветът на кожата е тъмна череша с кафяв оттенък. На един участък домат от наситен тъмно червен цвят. Тя има 4-5 семенни камери с малки семена. Много сочно.

Кората е плътна, но когато се отстрани, доматът се отделя от стъблото и кожата се разкъсва. Този имот често разстройва зеленчукопроизводителите и много от тях отказват да отглеждат разнообразие.

Доматът е предназначен за консумация, както за производство на салати, така и за опазване от цели плодове. Вкусовите характеристики на добрия домат. Сладостта се улавя от първите нотки, а има и приятен послевкус.

Доматите също са добре запазени, те не се напукват, запазват формата си, умерено плътни, но кожата не се яде.

Резистентност към заболявания

Информацията на автора за резистентността на сорта към болестта не е така. Но тези зеленчуци, които вече са отглеждали шоколадови домати, говорят положително и казват, че доматът не изисква повече внимание към себе си, отколкото на други сортове.

Въпреки това, като се вгледаме в снимката, прикрепена към описанието на сорта, може да се види, че листата са изобилно покрити с препарати, съдържащи мед, и това предполага, че устойчивостта на сорта може да се прояви с редовни профилактични лечения с фунгицидни препарати.

Каквито и да са реакциите от началото на формирането и края на вегетационния период, растенията трябва да бъдат преработени. Алтернативни противогъбични средства, той няма да позволи на микроорганизмите да образуват пристрастяване, а ефективността на лечението ще се увеличи значително.

Заслугите на сорта

 • интересен цвят;
 • добър добив;
 • добър вкус

Вижте също: Домат "Любаша F1": ултра-рано с голяма популярност

"Златен сладък клъстер"

Този сорт също не е в регистъра сортове. Офертата на пазара е направена от Sedek.

Като описва сорт, производителят го препоръчва за отглеждане в оранжерии.Въпреки че растението и indeterminantnoe неговата височина не е по-висока от 150 cm.

Формата на вегетативната форма е слаба, но разклонението е достатъчно силно и растението се нуждае от постоянно и редовно откъсване на стадците, докато не стане по-голямо в 3-4 cm.

Плодът

Образуването на домати се среща в огромни купове от 30-40 броя. Доматите не са големи, средно 25-30 г. Формата на домат е с крушовидна форма, подобна на крушките. Цветът е жълт, откъдето идва и наименованието на сорта - доматът "Sweet Golden Bunch".

Вкусовете са добри. Доматите имат високо съдържание на захар и това се усеща във вкуса и послевкуса.

Доматът е със салата и също е подходящ за консервиране. Вкусът на "златните" домати ще добави подправка и сладост към всяко ястие, а красивата форма и цвят ще бъдат хубав бонус.

След като са взели топлинен удар, доматите не губят формата си и веднъж на масата за хранене те лесно могат да бъдат отделно ястие като закуска.

Достигнали биологична зрялост, всички домати са изравнили формата, цвета и теглото, което ги прави много желани.

Резистентност към заболявания

Описвайки характеристиките и предимствата на доматите, авторът на сорта показва своята устойчивост на неблагоприятни условия. Въпреки това, сортът е предназначен за отглеждане в оранжерии и не е съвсем ясно кои са устойчивите фактори.

Опитните производители на зеленчуци, въпреки описанията и мненията на другите, непрекъснато извършват превантивни мерки, тъй като сортовете с абсолютна стабилност все още не са култивирани.

продуктивност

Тези, които вече са отглеждали този сорт, споделяйки своите впечатления, казват, че сортът произвежда много добра реколта. Малки "крушки" от един храст могат да премахнат много.

За да отговори на нуждите на едно семейство, достатъчно е да засадят само 1-2 храсти.

Вижте също: Разнообразие от домати "Матрешка": чудесен избор за консервиране

Заслугите на сорта

От всички сортове „сладък куп“, които са представени на пазара, изглежда, че „сладък букет от злато“ има най-положителните отзиви. Предимствата на сорта са очевидни:

 • висок добив;
 • голям вкус;
 • фина стокова продукция;
 • отлично качество на ецване.

Изборът на клас за засаждане не спира, след като е чул мнението на някого. Може би на вашите почви и във вашите климатични условия, сортът ще се разкрие от най-добрата страна.

Видео: 10 грешки при отглеждане на домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания