меню

Отглеждане на домати 6.06.2019

Защо и как да режа листата на доматите?

Разсадът се корени, храстите растат с скокове и граници, и дори първите цветя се появяват. Какво да направите, за да получите отлична реколта и как да се уверите, че растенията имат достатъчно сила, за да отглеждат плодовете? Много полезна е процедурата за отстраняване на излишните листа от растението. Той помага за ускоряване на растежа, скоростта и качеството на изливането на плодовете, тъй като растението не губи енергия върху растежа на пасинките.

Кога да вземем листа от домати

Важно е процедурата да се проведе в подходящото време. Отрежете допълнителни издънки трябва да бъдат постепенни, и всички манипулации трябва да се направи сутрин в добро сухо време.

За да се осигурят комфортни условия, храстите трябва да се почистят, тъй като се сгъстяват. От високо растение два пъти седмично е достатъчно да се премахнат 2-3 листа. В допълнение, няколко пъти на сезон (множествеността зависи от разнообразието на доматите и бързият растеж) трябва да се премахнат доведени деца, а около месец преди края на плодните - отсече цялата корона.

Изборът на листа за премахване

Както показва практиката, е необходимо да се изтънят всички сортове домати, въпреки че много градинари смятат, че трябва да се засаждат само тези растения, които са високи.

За да може храстът бързо да се възстанови от резитбата и да се възстанови възможно най-скоро, важно е да се премахнат само тези клони, които всъщност са излишни.

Обърнете внимание на факта, че доматите, отглеждани на открито, трябва да се отстраняват непременно:

  • пожълтели, пъстри и увиснали листа;
  • издънки в долната част на храста;
  • долните клони, които се допират до земята, и с прекомерна влажност могат да изгният;
  • "Стъпки" (клони, които растат в синусите).

Ако растенията са засадени в оранжерии, тогава е наложително да се премахне растежа, който пречи на нормалната вентилация и причинява развитие на гниене.

В процеса на подрязване главното нещо е да не се прекалява: не можете да докосвате листата, които растат над формирания яйчник, защото те са необходими за защита на плода.

Извършване на процедурата

Култивирайки отглеждането на домати в открити или оранжерийни условия, градинарите правят редица грешки. В резултат на това те не успяват да постигнат желания добив, а някои от доматите умират поради инфекция с гниене.

Що се отнася до процедурата, градинарите са разделени на 2 лагера. Първите предпочитат да разкъсат листата, но последният - отсечен с нож или ножици. И двете са прави. Основното, че операцията е извършена стерилна. Алкохолът може да се използва за дезинфекция.

Премахване на доведени деца, не забравяйте да оставите малки "penechki" (около 0,5 см). С течение на времето остатъците от клоните изсъхват и образуват правилния разрез.

Подрязване на короната на домати, отглеждани на открито или в оранжерия, е гаранция за висококачествена и богата реколта. Отстраняване на листата и stepons помага на растенията да задържат влага и прави възможно да се поддържа оптимална температура.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 оценки, средно: 4,75 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания