меню

Структури и съоръжения 16.05.2019

7 начина за ефективно използване на пластмасови бутилки в градината

пластмасови бутилки

Разнообразие от занаяти от пластмасови бутилки за градината със собствените си ръце ще решат проблема с изхвърлянето на отпадъци, ще помогнат в организацията на пространството и дори ще служат като украшение на лятната вила. Пластмасови контейнери от напитки могат да се използват под формата на контейнери за отглеждане на растения, фантастични градински фигури, практически инструменти за икономиката.

Защо е по-добре да се използва пластмаса отново

Рециклирането на пластмаси в страната е проблематично поради липсата на пунктове за събиране на вторични суровини. Невъзможно е да се изгори пластмаса, защото при изгарянето се отделя голямо количество токсини и отровна пепел, които също трябва да се изхвърлят правилно.

Държавни занаяти и адаптиране на пластмасови бутилки за битови нужди - това е разумен избор, който се характеризира с:

 • екологично решение на проблема с отпадъците;
 • практичен и издръжлив материал, устойчив на замръзване, слънчева ултравиолетова светлина, атмосферни валежи;
 • лекота на преобразуване;
 • естетически обжалване.
Важно!

Периодът на разлагане на пластмасовите материали достига до 500 години. Използвайки бутилката разумно, вие допринасяте за пречистването на околната среда.

Полимерните материали, от които се изработват PET резервоари чрез продухване, са високоякостни съединения, които не се разграждат в продължение на векове. Контейнер за напитки заема голям процент от всички човешки отпадъци. Използвайте пластмасови боклук, за да спасите околната среда.

Варианти на занаяти от пластмасови бутилки

Има много варианти за това как да се използват пластмасови контейнери под напитките в домакинството. За работа ви е необходим само нож, ножици, фантазия, елементи за декорация, оцветяващи композиции. PET продуктите са ценен материал, от който можете да получите:

 • интересни цветни лехи;
 • трайно покритие на коловоза;
 • необичайни огради;
 • изключителни трайни завеси;
 • луксозни лампи и др.

Преди да започнете работа, подгответе всички заготовки с един единствен алгоритъм - изплакнете контейнера отвътре, накиснете се във водата, за да извадите етикетите и изсушете добре. Съберете компонентите на бъдещите занаяти в достатъчен обем. Привлечете помощта на роднини, приятели, колеги, за да имате правилното количество суровини.

Огради за цветни лехи и легла

Красиви и чисти огради на бутилка изглеждат хармонично на лятната вила. С помощта на тара, можете да дадете на леглата с цветя или цветни лехи ясни линии, да ограничите зоните на засаждане, зоната на пространството.

Създайте декорация за ограждане на цъфтящи насаждения и култури, както следва:

 • изготвят план на обекта с прилагане на планираните насаждения от зеленчуци, билки, цветя;
 • очертае цветни лехи и хребети на желаната форма;
 • използване при планирането на различни цветове на декоративни огради;
 • събирайте празни бутилки у дома, помолете ги да дадете на приятелите си;
 • накиснете контейнерите в баня с топла вода, за да премахнете етикетите и изплакнете вътрешната повърхност;
 • почиствайте контейнера от остатъци от храна и стикери, дръжте капака;
 • напълнете всяка бутилка с кариерен или речен пясък, градинска почва за претегляне;
 • изкопайте по периметъра на кацането всеки запълнен контейнер перпендикулярно на земната повърхност по ваш избор - надолу или нагоре по шията, под ъгъл, създавайки паралелен наклон.

Ако желаете, използвайте специфичен цвят от PET контейнери, за да създадете бордюри, разбъркайте или боядисвайте корпуса с външна боя с висока покривност. Можете да сменяте бутилки с различни размери, за да направите фигурна ограда. Градинските легла и цветните лехи, оформени в импровизирани огради, имат изчистен завършен вид.

Резервоари за разсад и растения

Пластмасовите бутилки могат да се използват за отглеждане на разсад, като контейнери за отглеждане на зеленчуци на перваза на прозореца или като саксии за цветни растения. Вземете съдове с еднакъв размер, направете отвор с ясна правоъгълна или овална форма в страничната стена с дърводелски нож или ножици, за да образувате продълговатия съд.

Използвайте обработения контейнер за следните цели:

 • под огнището. За отглеждане на разсад, които достигат малки размери (зеле, краставици, цвекло, цъфтящи растения), напълнете контейнера с на земята, поставете ги на ниски маси в ниска кутия на масата или перваза на прозореца, за да сте сигурни, че саксиите са все още. За възрастни разсад, отрежете половината от PET бутилка. Оставете долната част на височина 10-15 см. Засадете разсад от домати, тиквички, чушки и др.
 • под домашната градина на перваза на прозореца. Използвайте подрязани бутилки, за да покълвате лук или чесън в зеленината. Напълнете контейнера с малко количество почва, обилно овлажнете и поставете големи редица лук в ред. За да отглеждате листа от маруля, копър или магданоз, попълнете домашно приготвените саксии до ¾ с плодородна почва, посейте семената, третирани преди засаждане. Осигуряват стабилна позиция, като поддържат или поставят контейнери в ниски кутии;
 • при отглеждане на селски цветя. Нарежете бутилките със същите или различни размери, завинтете 2 винта към оградата, стената на къщата, парапетите. Подредете предметите по хаотичен или разместен начин. Ако желаете, рисувайте домашно приготвени саксии във всеки цвят. Напълнете контейнерите с ¾ почва, посадете в тях разсад от ампелни петунии, настурции, дихондра, лобелия. Разширената цветна градина ще покрие несъвършенството на сградите и ще украси двора на страната.

Отглеждането на растения в пластмасови контейнери е удобно и практично. Самостоятелно изработени саксии и разсадници могат да се използват многократно. Те не губят форма, заемат малко място, леки са.

Занаятчийска палма

Фантастичната украса под формата на палмово дърво на вилата ще създаде подходящо настроение за почивка. За изграждането на занаяти изберете същия капацитет на кафяв и зелен полимер. Помислете за рамка, която ще държи импровизирано екзотично дърво. За цевта можете да използвате извити пръчки, PVC тръби.

Направете лятна длан в следния ред:

 • изкопайте скелет, на който ще стегнете бутилките. Помислете, че работата трябва да издържа на валежи и пориви на вятъра;
 • отсече шията на кафявите бутилки, така че цилиндрите, затворени от едната страна, да се оформят;
 • отрежете краищата на изрязания ръб с вдлъбнатина от 1,5-2 см, образувайки триъгълници на всеки 1-3 см. Направете къдрици на тези елементи, като завъртите пластмасата с нож;
 • Пробийте дупки в дъното, за да опъвате сегментите на цилиндъра върху сърцевината. Използвайте свредло под пръчка или PVC тръба. За дюзи на пръчки направете отвори с нагрят метален предмет с подходящ диаметър;
 • стъклени бутилки отдолу надолу един върху друг;
 • в горния край на цевта, закрепете метални пръти или тръби с воден полимер, извита дъга. Нарисувайте розетка, на която да затегнете зелените палмови листа;
 • отрежете дъното и шията на зелените бутилки;
 • отрязват формираните кухи цилиндри така, че да се получи правоъгълна лента от полимер;
 • изрежете подготвените сегменти с овални листа с остър край, направете много разрези по стените, образувайки листа;
 • закрепете няколко домашно приготвени листовки към болтовите клони, за да образуват дебела корона. Придвижете се от тялото до краищата.

Домашна пластмасова палма ще украси вилата и ще зарадва децата. Ако желаете, можете да подчертаете елементите на осветлението или LED ленти. Вечерта светлинните занаяти ще изглеждат особено красиви.

Завеси от пластмасова бутилка

Красиви въздушни завеси от пластмасови бутилки могат да бъдат окачени на вратата на къщата, лятна кухня, баня или да се организират отворени участъци на беседки. За домашни завеси, пластмасови дъна на резервоара, трайни подсилени конци или дебела въдица за риболов са необходими шило.

Направете занаяти според алгоритъма:

 • отрежете дъното на полимерния контейнер в основата, за да получите цвете;
 • с дебела игла или шило, направете дупки в страничните стени за нарязване;
 • струнни пластмасови изделия в съответствие със замислената идея;
 • сигурна завеса върху стрехите.

Използвайте обикновени или многоцветни PET бутилки, образувайки фантастични модели. Самозалепващата се завеса ще предпази от валежите, изобилие от насекоми, ще разсее слънчевата ултравиолетова светлина.

Градинско осветление

Ефективно и елегантно изглежда вила с осветление в луксозни лампи. Можете да използвате пластмасови бутилки в различни варианти. Всичко зависи от вашето въображение.

Опции за градински абажури:

 • под формата на лале. Нарежете дъното на пластмасовия контейнер. Нарежете режещия ръб под формата на венчелистчета с триъгълна форма. Отрежете врата така, че да можете да завиете крушка;
 • класически абажур. Около патронника се закрепва жицата с тел, прикрепен към него. Отрежете дупките в отрязаните дъна и направете шнур върху металните ремъци. Ако желаете, обезопасете сегментите, като премажете линията;
 • цвете. От 5-литровата бутилка изрежете голям абажур. От по-малки полимерни контейнери получавате дъна. Използвайте пъстри контейнери, за да оформите цветя с различни размери. Разтопете ръбовете на отрязаните сегменти. На по-голям изрязан елемент върху PVC лепило или „Moment” състав, засадете по-малък кръг. Завършете декоративния кораб, изрязан от пластмаса с кръгло ядро, което е здраво залепено към средата. Разстелете заготовките върху голям абажур и ги закрепете с лепило.
Важно!

Една обикновена крушка с волфрамова нишка излъчва много топлина, когато е осветена. За да не се топи домашни пластмасови лампи, използвайте LED или икономични нагревателни елементи.

Използването на многоцветна пластмаса ще създаде уютен блясък. Подредете лампата по градинските пътеки, по сградите, закрепете се по оградата.

Пътища за даване

Отличен вариант за използване на пластмасови бутилки е изграждането на селските алеи. Полимерът не гние, е устойчив на механични натоварвания, лесен за инсталиране. Поставете пътеки покрай леглата, към стопанските постройки, поставете площта пред къщата с помощта на отсечените дъна.

алгоритъм:

 • отрязват дъното на бутилките, за да получат контейнери с височина 5-6 cm;
 • премахване на кората на мястото на пътеката или разхлабване на почвата;
 • винт пластмасови елементи с главата надолу;
 • потъпквам този път.

С помощта на подбор на контейнери с различни цветове, можете да изложите пътеки с шарка, да направите мозайка, да проправите пътя в една и съща цветова гама до определена структура.

заключение

Разнообразие от занаяти от пластмасови бутилки за градината със собствените си ръце не само ще решат проблема с рециклирането на полимерни контейнери, но и ще предоставят възможност за украса на обекта, включване на фантазията, получаване на много красиви, практически неща и аксесоари. Не изхвърляйте PET контейнери. Вие ще трябва малко работа, за да си вила в добре поддържан и елегантен външен вид.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
пластмасови бутилкипластмасови бутилки

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания