меню

Съвети 23.05.2019

Защо почвени пукнатини след поливане?

трескаецка почива

Основната причина, поради която почвата се напуква на леглата след поливане, е високото съдържание на глинести компоненти в субстрата. За ефективното растително производство е необходимо да се обогати крехката глинеста почва с плодородна почва, за да се увеличи хранителната стойност и да се подобри съставът.

За глинестите почви

Почва и глинеста почва се състои от прахообразни частици, които при овлажняване образуват стабилни връзки помежду си и се слепват в плътна субстанция. Мократа земя с високо съдържание на глина предотвратява проникването на влага в долните слоеве и бързо изпарява водата от повърхността. По време на сушенето връзките между почвените частици се разрушават и на повърхността се образуват пукнатини.

трещини на почив

За да определите вида на почвата в градината, проведете експеримент. Вземете земята, овлажнете я, оформете валяк от масата, увийте го в дъга или пръстен. Анализирайте получената форма:

 • добре оформеният, гладък пръстен означава, че субстратът е с високо съдържание на глина;
 • лесно формираната фигура, покрита с малки пукнатини, показва, че в ръцете ви има глинеста почва;
 • Разпадаща се субстанция, която не е обект на образуване, показва лек пясъчен тип почва или пясъчен глинест вид.
Важно е!

Глините и глинестите почви изискват въвеждането на плодородни компоненти, за да се създадат благоприятни условия за отглеждане на култури. Почвите с високо съдържание на глина съдържат малко хранителни вещества, слабо аерирани, не преминават вода и пречат на развитието на кореновата система.

Какво да направите, за да предотвратите напукване на почвата

За отглеждането на различни култури глинестите видове почви не са подходящи. За пълния растеж, плодните, развитието на мощна коренова система, растенията се нуждаят от светлина здрава почва високо съдържание на органични вещества. Необходимо е да се модифицира съставът на субстрата от глинен вид, за да се подобрят неговите характеристики.

pochva

Трудно е за кълновете да стигнат до земната повърхност при плътна глинена кора, за да развият корени, растенията често нямат вода. Използвайте следните указания, за да подобрите аерацията, плодовитост и влагопропускливост на глинестата почва.

Когато копаете в края на сезона или през пролетта, добавете:

 • окосено сено, паднали листа, слама. Спазвайте пропорциите - 10 l от органичния компонент за всеки квадрат на градината;
 • изгнили дървени стърготини. Не е необходимо да се въвежда свеж материал поради активността на бактериите по време на гниене. В резултат на жизнената активност микроорганизмите вземат азот от субстрата, който е необходим за отглеждане на култури. организирам компост за боклук или яма, където поставяте малък трион, стара трева, листа, лопен, хумус. Сместа се разлива за активно разлагане с вода. След 2-3 месеца, състава се съставя в глинести почви. Получената добавка е отличен хранителен компонент, който подобрява плодородието, дишането, водопропускливостта;
 • оборски тор със сено. Смесен оборски тор (лопен, оборски тор, овце, кон), смесен със стара слама или сухо сено в съотношение 1: 1. Добавете 5-7 литра хранителен състав към всеки квадратен метър легла по време на есенното копаене с дълбочина най-малко 30 cm;
 • трошен камък от малки фракции, тухлена битка, шлака. За да подобрите аерацията, добавете натрошен скален материал и органични добавки. Например, направете смес от 30% тухла и 70% компост.Добавете 6-7 кг състав за всеки квадрат от глинеста почва. За да се подобри плодородието и качеството на субстрата с високо съдържание на глина, това ще отнеме 2-3 цикъла.

Важно е!

Добавете свежи стърготини към зимата след рязане на дървесина в глинеста почва, добавете азотсъдържащи храни към почвата, за да получите плодородна, рохкава почва през пролетта.

Колкото по-малка е по гребените на глинестия компонент, толкова по-добро е качеството на почвата. Въвеждането на органични вещества и смеси от пясък ще подобри аерацията, плодородието, проникването на вода в долните слоеве. Напукването на почвата също допринася за вятъра и активната слънчева светлина.

Правила за напояване на глинеста почва

Когато отглеждате зеленчуци, билки, цветя в зеленчукови градини с глинести или почви с високо съдържание на глина, обърнете внимание на пълното поливане. Ако нямате възможност да промените качествения състав на субстрата, организирайте пълно подаване на влага към растенията.

Когато поливате леглата с глинести почви, следвайте тези указания:

 • малък воден натиск. Регулирайте потока на водната струя, за да намалите качеството на земята;
 • използвайте пръскачката. Капково напояване по-добре смазва почвата. При накисване на горния слой ще се получи постепенно проникване на влага в долните слоеве;
 • хвърлят хребети по-дълго. За накисване на глинеста вода, разсипвайте всеки квадратен отвор за 5-7 минути;
 • нощни междуосновни проливи. За обилно поливане в сушата, включете слаба водоснабдяване за засаждане между леглата. Културите ще се хидратират през страничните корени;
 • сутрин, преди 9.00 ч. или вечер след залез слънце. Активната слънчева светлина ускорява изпарението, изсушава почвата, може да причини изгаряния върху влажни зелени части на растенията;
 • проверете дълбочината на поливане. Наблюдавайте колко дълбоко е проникнала влагата в почвените пластове. Изкопайте малка част от почвата и вижте в секцията колко сантиметра са влажни. За пълния растеж и развитие на културите е необходимо земята да се отлепи най-малко на 15–20 cm дълбочина. Под действието на гравитацията водата постепенно ще се спуска в долните слоеве.

polivЗа да запазите влагата в основата, покрийте земята след поливане или дъжд.

Обърнете внимание!

Не допускайте прекомерно напукване в глинести почви. Коренната система в напоени почви започва да гние, концентрацията на хранителни вещества намалява, полезните компоненти се измиват.

За да се премахнат причините, поради които почвени пукнатини в леглата след поливане, е необходимо да се работи за подобряване на състава на почвата. Повишеното съдържание на глина причинява бързо изпаряване на течността, което причинява пукнатини по повърхността на земята. Добавете органична материя към градината, речен пясък, гниещи дървени стърготини, за да направите почвата по-свободна, добре аерирана, позволявайки на водата да се влива в долните слоеве. Внимателно хвърли глинени лехи, за да подхранва кореновата система на културите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
трескаецка почиватрескаецка почива

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания