меню

Структури и съоръжения 3.12.2018

Избор на място за оранжерия

изберете място за оранжерията

Не само изборът на висококачествени разсад, но и подходящото място за инсталиране на оранжерията влияе върху повишената доходност и нейното качество. Какви фактори се вземат предвид при избора на място на сайта? Само от нашата статия ще научите как правилно се намира комплекса от оранжерии. Какви препоръки съществуват, за да се сведе до минимум въздействието на негативните фактори.

Основни принципи

Много хора знаят, че за да отглеждат висококачествена, богата реколта, трябва да създадете комфортна среда за растежа на растенията. Когато избирате място, обърнете внимание на:

 1. Какво е качеството на почвата на вашия сайт?
 2. Какви са релефните характеристики на сайта?
 3. Как точно протича вятърът?
 4. Къде на вашия сайт са комуникациите, както и инсталираните други сгради?

Характеристики на пейзажа

Преди да инсталирате парников комплекс трябва да се направи задълбочен анализ на такива фактори като:

 • Качеството на почвата. Това е важен фактор, тъй като, ако почвата във вашия район е мека, тогава с течение на времето, оранжерийната рамка може да се счупи или деформира. Transom може да спре закриването на вратите или да страда от покритие. Това означава, че почвата трябва да е плътна. Допълнителна дренажна система е монтирана на блатото за отстраняване на излишната вода. Ако земята на парцела е мека, в насипно състояние, тогава трябва да се изгради оранжерия мазе. Сега си струва да се проучи съставът на почвата. За да направите това, изкопайте дълбока дупка и вижте какво е под плодородния слой. Ако глина, тогава е необходимо да се откаже от избраното място, тъй като глината има тенденция да задържа вода по време на напояването. В резултат на това влажността вътре ще бъде висока. Най-добре е, ако пясъкът е вместо глина. Ако на вашата земя няма такава зона, тогава е необходимо да се изкопае ров, да се извади глинестият слой и да се излее пясък. Така се създава възглавница, която е покрита с плодороден слой отгоре. И само след такива манипулации е възможно да се постави оранжерия на това място.
Важно е!

Освен това, обърнете внимание на близостта на подземните води. Оптималното разстояние на водата до повърхността е един и половина метра.

 • На вашия сайт има пристрастие. На такъв терен няма нужда да се инсталира парников комплекс. Най-добре е да изберете плоска зона с плътна почва. Тя не трябва да се обляга в никаква посока. За да смекчите ъгъла на наклон, изградете основата.

Решения за проблемни области

Обектът се намира в райони с висока влажност, има неравномерно облекчение. Как да инсталирате оранжерия върху него?

 1. Преди започване на строителството си заслужава да се намери място и да се избере сегмент върху него, който трябва да се намира по-високо и да бъде по-равномерен. Тук ще бъде разположен проходът.
 2. След инсталацията, тя се изхвърля около външния периметър. Горният слой торф може да покрие леглата.

Основната отличителна черта на инсталацията в такива зони е насипните хребети. Те се различават в това, че през първата година на добра реколта не трябва да жънете. Но колкото по-дълго работи оранжерията, толкова по-добро е качеството, количеството на културата.

изберете място за оранжерията

Счетоводство за светлина, климат

Друг важен фактор за определяне на местоположението на оранжерията е естествената светлина. Струва си да се обърне внимание на посоките на кардиналните посоки. Правилната инсталация ще осигури на растенията, които растат в нея, необходимата светлина. При липса на дневна светлина растенията се разболяват и не трябва да се очаква добра реколта.

Мнозина ще кажат, че естествената светлина може да бъде заменена от изкуствена, но е доста скъпа. За да спестите пари, трябва да направите точното изчисление на местоположението. Това ще позволи използването на естествено осветление с максимална полза.

Вижте също:

Оранжерии и оранжерии - каква е разликата?

Отговорете на въпроса каква е разликата между оранжерия (стационарна) и оранжерия (сезонна), възможно е само след разглеждане ...

Правилното местоположение ще бъде от юг на север (меридионално) или от изток на запад (ширина). Мястото трябва да се осветява от слънцето достатъчно дълго. В посока изток-запад светлият ден в него ще бъде най-дълъг. В случая със зимни оранжерии това споразумение води до минимални разходи за електроенергия.

Важно е!

Ако вашият сайт има няколко оранжерийни структури, след това обърнете внимание на факта, че те не блокират една друга дневна светлина.

Ако не е възможно да се намери оранжерията върху добре осветена зона, тогава се опитайте да получите основната доза слънчева светлина сутрин. През този период на дневна светлина растенията получават максимална светлина. Следобедното слънце има отрицателен ефект върху растежа и добива. През този период тя няма време да се нагрее вътре, а растенията могат да замръзнат през нощта.

Климат на регионите

Русия е голяма страна, която включва няколко климатични зони:

 • тропически;
 • субтропичен;
 • умерен;
 • полярна.

Характеристики на всяка климатична зона в таблицата. С тяхното внимание е полезно да се инсталира оранжерия и да се избере място за неговото инсталиране.

Климатична зона територия Функция Zone

Първа зона

Южно от страната (Астраханска област, Краснодарска територия, Ставрополска област, Ростовска област, Република Дагестан, Ингушетия и др.) Топли области на страната, зимната температура е около -9.5 ° С, през лятото може да се повиши до +30 ° С (максимумът, регистриран през миналия век е + 45.5 ° С).
Втора зона Това са Приморски край, както и районите, разположени на запад и северозапад на страната. Зоната е много подобна на първата. Средната зимна температура в района на -10 ° C, лятото - приблизително + 25 ... + 30 ° C
Трета зона Области на Сибир и Далечния Изток, които не са включени в 4-та зона Зимните температури са значително по-студени, достигайки средно -20 ... -18 ° C. През лятото температурните индикатори се колебаят в диапазона + 16 ... + 20 ° С. Вятърността е ниска, скоростта на вятъра рядко надвишава 4 m / s
Четвърта зона Северна Сибир, Далечния Изток, Якутия Тези области са под полярния кръг. Зимната температура е около -41 ° С, лятото е близо до 0 ° С. Ветроустойчивост - не повече от 1,5 м / сек
Специална климатична зона Тук се намират териториите, които са отвъд Полярния кръг, както и Чукотка

Зимната температура тук е около -25 ° С, скоростта на вятъра през зимата може да достигне 6.5 м / сек

На географски ширини от 30–65 градуса ширина от север най-добре е да се използва географската ширина, а в райони с 40–65 градуса северна дължина е най-добре да се използва меридионалната посока.

Местоположение по отношение на сгради и дървета

изберете място за оранжерията

Също така, при избора на място за изграждане на оранжерия, е необходимо да се разгледа местоположението на дърветата, сградите. Няма нужда да инсталирате парникови съоръжения в близост до къщата, големи дървета, тъй като те създават сянка. Листата започват да падат от дърветата от средата на юли и постоянно почистват покрива на оранжерията.

Оранжерията не трябва да се намира в най-отдалечения ъгъл на парцела. Ходенето не е много удобно. Съвременните парникови дизайни ви позволяват да декорирате обекта, а лесният достъп до прясна реколта ще бъде хубав бонус.

Ако площадката е малка и е възможно да се изгради само в близост до жилищна сграда, то тя е инсталирана от юг или изток-запад. Къщата го защитава от ветровете и освен това получава топлина от къщата.

Важно е!

Оранжерия никога не се монтира между две сгради, тъй като може да възникне ефект на вятърен тунел. Това означава, че растенията ще бъдат засегнати от постоянни течения.

Отчитане на разстоянието до комуникациите

И обратно към оранжерийните комплекси, разположени в най-отдалечените кътчета на обекта. Това е грешка. За удобно местоположение и работа в него си струва да се има предвид, че растенията изискват периодично поливане, може да изисква допълнително осветление и така нататък. За да не се издърпват обемисти маркучи, един куп електрически оранжерии трябва да бъде разположен възможно най-близо до къщата.

За летни оранжерии. Близостта до комуникациите не е много важна. Основното е да се осигури достъпност с градински инструменти.

Отчитането на разстоянието до комуникациите е решаващ фактор при изграждането на зимен и целогодишен парников комплекс. Тъй като те изискват допълнително осветление, отопление и водоснабдяване. Колкото по-близо се намира комуникационната система, толкова по-лесно е да я доведете до оранжерията.

Имайте предвид, че тръбите за водоснабдяване са положени заедно с монтажа на фундамента и възможно най-близо до централните тръби.

Защита от вятър и влажност

За продължителна експлоатация на оранжерията и за избягване на повреди от вода и вятър е необходимо да се вземат мерки за защита срещу тях. Такива дейности се извършват преди изграждането на оранжерията. Сега да разгледаме влиянието на водата и вятъра.

Вятърът

Вятърът е непредсказуем. Силен импулс може да бъде труден за отстраняване на покриващия материал и дори да развали рамката на самата оранжерия. Вятърът може да има пагубен ефект върху растенията вътре, тъй като постоянното налягане върху разсадът го охлажда и води до смърт. За да се избегне това, е необходимо правилно да се определи мястото, където ще растат разсадът и по-нататъшно укрепване на рамката на оранжерията.

Вижте също:

Как да си направим оранжерия от пластмасови тръби със собствените си ръце

В магазините за градинари, можете да намерите всички готови оранжерии, но това не винаги отговаря на желанията на хората. За тази цел ...

Няколко правила:

 1. Парцелът не трябва да се намира в проект.
 2. Тя трябва да бъде защитена от въздушни течения, които се променят с всеки сезон.
 3. Обектът не трябва да бъде на високо място.

вода

Този невероятен елемент дава и поддържа живота и може да повлияе на:

 • трайност;
 • цялост.

При висока влажност се получават необратими процеси на корозия и кондензация. За да се избегне влиянието на тези фактори, си струва да се изберат цинк-покрити рамки с вентилационни отвори за вентилация.

Подземните води с постоянно или временно действие изхвърлят почвата под оранжерията, което в крайна сметка го разрушава.

изберете място за оранжерията

Как да се укрепи

За да намалите разрушителните сили на водата и вятъра, можете да направите следното:

 1. За укрепване на рамката фондацията или основания.
 2. До основата на оранжерията е устойчив на пориви на вятъра, всички елементи трябва да бъдат обезопасени с скоби и винтове. Решението е да се инсталират допълнителни напречни релси.

Само два прости начина, но те ще се радват на по-трайна оранжерия.

Разпределение на оранжерии на обекта

погрешна схема

За съжаление, няма универсална схема за местоположението на оранжерията на обекта. Ако търсите в интернет, можете да намерите нещо подобно, но това не е така. Всеки парцел е универсален за много фактори и като резултат, това, което може да се вмести и да се вмести в една област, може да превърне другия в куп ненужни боклуци.

изберете място за оранжерията

За висококачествена, здравословна, вкусна и обилна реколта с оранжерии. Изградете го сами лесно. Основното е да се вземат предвид грешките на другите.Ако вземем под внимание всички фактори, които могат да имат отрицателно въздействие, тогава всеки ще може да успее, както за начинаещ летен жител, така и за професионален градинар. Изграждайте, създавайте, учите и най-важното е да обръщате внимание на дребните неща. Особено по отношение на кардиналните точки.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
изберете място за оранжериятаизберете място за оранжерията

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания