меню

Съвети 25.06.2019

Засяване на краставици "във вряща вода": лесен начин за бързо поникване

разсад от краставици

Краставицата е топлолюбива култура, произхождаща от Индия. Поради тази причина посевният материал от зеленчукови култури в умерен климат е с лоша кълняемост. Но благодарение на сеитбата на семена от краставици "във вряща вода" е възможно да се постигне важна цел - да се получи ранна реколта. Предимството на този метод се дължи на влиянието на високите температури върху етерните обвивки на семето. Те премахват последните, като допринасят за бързото поникване, подобряват покълването.

Засяване "във вряща вода": описание на метода

Въпреки факта, че методът се нарича иновационен, всъщност той отдавна е известен. Препоръчва се за частни стопанства през 1965 г. в книгата "Съвети за управление на фермерските стопанства". В по-тежък климат методът се използва при сеитба на семена за разсад. Въпреки това, тъй като културата не понася трансплантацията, тя по-често се използва за засяване на леглата.

Ползи от приемането

Методът, използван в селското стопанство от дълго време, има своите предимства. Ключови ползи:

 1. Универсалност - техниката се използва при сеитба на семена от всякакви зеленчукови култури и цветя. Той е особено ефективен при сеитба на семена с дебела черупка. Кипяща вода има способността да я направи по-тънка, отстранявайки същественото "покритие".
 2. Простота - семената се засяват сухи, не е необходимо предварително да се накисват.
 3. Икономия на време - не се извършва подготвителна работа, намалява се интервалът между сеитбата и покълването.
 4. Липса на необходимост от стимулиращи растежа - подобрената кълняемост определя метода на засяване "във вряща вода".
 5. Дезинфекция - поради използването на гореща вода, вредни организми върху семената и в почвата умират без допълнителни химически агенти.

Подготовка на семена

Тъй като семената “във вряща вода” се засяват сухи, те не ги дезинфекцират дълго. Въпреки това, експертите съветват все пак да не пренебрегва този етап, поради риска от голямо замърсяване на почвата. За 15 минути преди засяването семената се накисват в разтвор на калиев перманганат или в смес от меден сулфат. Поддръжниците на пестициди, като по-надеждни средства, могат да използват лекарството "Максим".

Поетапни инструкции за засяване в открит терен

Леглата за краставици се приготвят предварително. През есента почвата се обогатява с комплексни минерални торове, съдържащи калий и фосфор, както и органична материя, съдържаща азот в достъпна форма. Когато почвата се затопли до 15 ° C, можете да започнете да сеете. Последователността на стъпките:

 1. На площадката се правят дупки с разстояние 60 см един от друг.
 2. Те се поръсват с вряща вода и семената се поставят.
 3. Семената са покрити със слой от почвата, който е леко уплътнен.
 4. Култури, покрити с тъмен филм до микроби.
За ваша информация!

За да не се пропусне появата на приятелски издънки, процесът под покриващия материал трябва да се следи от втория ден след сеитбата.

Грижа след посяване

За да получите пълна реколта, леглата трябва да останат чисти. Това е особено важно на етап, когато разсадът не е висок. За да се осигури аерация и добра водопропускливост, както и да се образува силна и разклонена коренова система, е необходимо систематично да се разхлабват редовете. Дълбочина - 2-4 см.Растителните растения се нуждаят от много влага. Честотата на поливане зависи от фазата на развитие:

 • преди цъфтеж - веднъж седмично;
 • във фазата на плодните - 2 пъти.

Важно е - не забравяйте за допълнителното хранене, което ще даде сила на растенията да образуват пълна реколта. превръзки трябва да бъде пет:

 1. В началото на цъфтежа се използва състав от 10 литра вода и суперфосфат, карбамид, калиев сулфид (по 5 g всеки), добавя се и 30 g лопен.
 2. По време на приключването на фазата се приготвя хранителен разтвор от 10 литра вода, 30 г нитроамофоски, 150 г пилешки тор.
 3. Останалите три се извършват по време на плодните с добавянето на повишени концентрации на фосфор и калий.
За ваша информация!

За да се подобри състава и структурата на почвата, се нанася топ лимоне с натриев хумат.

Грижата за краставиците е в обвързването на стъблата на културата. Необходимо е процедурата да се извършва систематично - при тяхното развитие. След образуването на 6-7 листа, основната дръжка на краставицата трябва да бъде притисната, което стимулира разклоняването на растението и увеличава добива. След началото на плодните реколтата се извършва на всеки два дни. Това стимулира образуването на нови плодове.

Засяването на семената "във вряща вода" решава основния проблем, свързан с отглеждането на краставици - лоша кълняемост. В резултат на това издънките са приятелски настроени, а реколтата е ранна. Основното е да се грижим за растителните растения.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
разсад от краставициразсад от краставици

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания