Пипер „Търговец“: характеристики на сорта, характеристики на отглеждане, рецензии

10.01.2018 пипер

Сортът търговец е доста често срещан представител на сладък пипер и се отглежда както в открита земя, така и в оранжерийни условия. Този сорт се различава от другите по своя подчертан вкус на българския летен пипер.

Характеристики и описание на сорта

С помощта на животновъдите са отгледани много разновидности на пипер и всеки градинар може да избере вида пипер, който да отговаря на неговия вкус, като обърне внимание на региона, за който е определен район.

продуктивност

Търговецът на клас, дори със студено и облачно лято, все още дава 3 кг реколта на квадратен метър. Но при добри условия и правилно отглеждане, сортът е в състояние да произведе 5,5 кг от същия метър.

Височина, тегло на растението, цвят, форма

Храстите от този вид растат в стъбла, а височината им е 85 см. Плодовете са разположени на увиснали стъбла, големи размери. Масата на един пипер е 100 гр., Плодът е пирамидален. При техническа зрялост плодовете се боядисват в светлозелен оттенък, а когато напълно узреят, пиперът става червен. Стената на плода има дебелина 8 мм, докато сочната, напълнена с аромат пулпа съдържа голям брой различни витамини.

Скорост на зреене

За да узреят напълно плодовете от сорта Купец, са необходими 112 дни от момента на покълването на семената. Смята се, че това е средно ранен сорт, но поради студеното лято периодът може да се премести до 120 дни.

Дати на засаждане на разсад

Сроковете за засаждане на семена в земята са стандартни - края на февруари и началото на март. През март са засадени южните райони на Русия, а северните - през февруари. Ако има подслон или оранжерия, семената се засаждат 2 седмици по-рано.

Характеристики на отглеждането и грижата за сорта

Когато засаждате семена, трябва да имате:

 1. Семена от този сорт, закупени в специализиран магазин от надеждни производители. Това ще гарантира, че след получаване на реколтата плодовете ще отглеждат сорта, който е бил засаден.
 2. Резервоари с дренажни отвори, така че излишната вода да се оттича през тях и да не се застоява на дъното на резервоара.
 3. Хранителна и рохкава почва, която се закупува в магазин или е съставена у дома. За да направите почвата за разсад, всички части се вземат в равни пропорции:
 • земя с трева;
 • земя от градината;
 • торф или пясък;
 • хумус.
ВАЖНО! Всички части се смесват старателно и се омесват с ръце, без да се оставят дори малки бучки пръст. След това е необходимо да се дезинфекцира земята, калцинирайки я в духа на килера за 2 часа при температура 200 градуса.

Преди да засадите разсад, отглеждан със собствена ръка в открита земя или оранжерия, той се втвърдява в продължение на 10 дни, за да свикне с условията на открита почва.

Чушките могат да се засаждат в оранжерии, без да се отопляват, започвайки от 15 май, а в южните райони, в зависимост от пролетната температура, започват да се засаждат в началото на май. При засаждане на разсад в оранжерия се използва схема за засаждане от 60 на 40 см, 45 на 45 см се засаждат в открита земя.

В същото време почвата, запазена за засаждане на храсти от сладък пипер, трябва да бъде плодородна. Ето защо, по време на есенното копаене, си струва да добавите пресен оборски тор. Ако това не е направено през есента, тогава по време на засаждане на разсад по две шепи изгнил тор и шепа дървесна пепел се добавят във всеки кладенец.

ВАЖНО! Торът трябва да бъде изгнил, в противен случай кореновата система на растението ще изгори.

Търговецът със сладък пипер предпочита:

 • по време на напояване топла, утаена вода;
 • редовност на напояване;
 • разхлабване на редовете и едновременно отстраняване на плевената трева;
 • навременна горна превръзка на пиперните храсти с торове, които съответстват на етапите на развитие на храста:
  • при засаждане на разсад се използват азотсъдържащи горни превръзки;
  • в началото на цъфтежа и плододаването е необходимо да се започне тор, съдържащ фосфор и калий, това ще даде сила на храста от пипер и ще даде по-голяма реколта;
ВАЖНО! Изпълнете всички тези изисквания и тогава реколтата ще бъде голяма.

Отзиви на тези, които са засадили

Майкъл

Втората година засаждам този пипер и винаги с добра реколта. Тъй като пиперът не се страхува от не охлаждане и не устойчива топлина. Плодовете са средно големи и вкусни.

Може да се интересувате от:

Олга

Отглеждам този сорт от много години и винаги с добра реколта от вкусни и месести плодове. Насаждам много различни сортове на моя сайт, но този се засажда ежегодно, тъй като никога не пропада и дава постоянно добра реколта.

Предимства и недостатъци на сорта

Този сорт има забележителни положителни качества:

 • толерира студено щракане и горещ сезон;
 • постоянно богата реколта;
 • представяне на плода;
 • macrocarpa;
 • сортът е устойчив на болести и вредители.

Въз основа на отзивите на градинарите отрицателните качества не бяха идентифицирани.

Основната цел на сорта

Тъй като пиперът има голямо количество захари и витамини, основната му цел е да се яде в свежи летни салати. Но също така е подходящ за производство:

 • запазване на зимата;
 • плънки с различни компоненти от кайма до зеленчукови компоненти.

Какви региони се отглеждат

Този сорт е райониран за северните райони на Русия, като Сибир и Урал. В условията им на кратко и хладно лято, този пипер дава добри реколти от плодове, които могат да се продават.

Въпреки факта, че сортът е отгледан за северните райони, той също успешно се култивира в южните райони, тъй като лесно понася студоустойчивост и суша, ако не са дълги.

Устойчивост на болести и неблагоприятни условия

Този сорт се е утвърдил като притежател на добър имунитет към различни гъбични заболявания. Но това не отменя седмичните прегледи за наличието на различни отклонения от нормалния растеж и идентифицирането на вредни насекоми.

Добре е, за да се предотврати заболяването, също така да се поддържа схемата на засаждане и да се обработват храстите на чушки с народни методи. Ако се забележи инфекция на храста, тогава той внимателно се отстранява от леглото с бучка земя и се унищожава извън площадката, за да не зарази земята в градината.

ВАЖНО! Периодично инспектирайте храстите за вредни насекоми.

Правила за съхранение

На първо място, пиперът се изпраща за съхранение в техническа зрялост и без видими външни механични повреди. Трябва да се помни, че температурата на мястото на съхранение не трябва да надвишава 12 градуса топлина, в противен случай ще започнат необратими процеси на гниене в плодовете на пипера. Влажността на въздуха трябва да бъде 90%. Ако всички тези изисквания са изпълнени, тогава сортът Merchant може да бъде запазен до Нова година.

Следователно можете да съхранявате:

 1. в хладилника в специален пластмасов контейнер с отвори за достъп на кислород.
 2. в хладилника в кутията за зеленчуци, като измествате всеки слой плодове черен пипер с хартия.
 3. можете да опитате да изкопаете храст от пипер и да го трансплантирате в кофа и под тази форма да го пренесете в топло помещение, за да удължите вегетационния си период.

При правилна грижа, разнообразието от зърнена чушка Merchant ще завърже плодове при всяко време, което означава, че градинарят няма да остане без реколта.

Публикувано от

не онлайн 2 дни
въплъщение 1,8
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари

Прочетете също

Градински инструменти