Сортове зелен пипер: описание на сорта, характеристики, отзиви

22.03.2018 пипер

Сладък зелен пипер се отглежда активно в Русия. Градинарите трябва ясно да знаят какви сортове зелен пипер съществуват и как се различават.

Сладкият зелен пипер заслужава специално внимание от страна на градинарите. Въпреки това, преди да отглеждате зелените звънци, препоръчително е да се погрижите за внимателно проучване на такава зеленчукова култура.

Описание и характеристики на зелен пипер

облага

Зеленият черен пипер има хранителен състав, който включва витамини, минерали. Зелените зърна от чушки обикновено съдържат по-малко витамин С, но се считат за полезни. Освен това по-голямата част от витамина винаги се намира в пулпата до дръжката, която традиционно се нарязва по време на готвене.

Зеленият черен пипер има следните положителни ефекти върху човешкото здраве:

  • нормализиране на съня;
  • даване на допълнителна сила;
  • подобряване на емоционалното състояние;
  • възстановяване на кръвоносната система и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци;
  • активиране на храносмилателната система, но за такова положително въздействие в деня, от който се нуждаете
  • яжте 100 грама продукт;
  • подобрен външен вид при жените;
  • предотвратяване на анемия.

Такъв благоприятен ефект ще се отбележи само при умерена консумация на продукта. Прекомерната консумация на бели чушки ще повиши киселинността на стомаха, което ще увеличи риска от гастрит и язви. Най-доброто решение е внимателно да следите честотата на плодовете, консумирани от зеления пипер.

Сладкият зелен пипер е здравословен и вкусен зеленчук, който спокойно можете да отглеждате на собствената си земя.

Ранни сортове зелен пипер

атлантически

Хибридният сорт Атлантик узрява за 90-100 дни. Сортът се отличава с едри плодове, чието тегло достига 500 грама. Дебелината на стената достига 9 милиметра. Атлантикът е устойчив на вируса на тютюневата мозайка. Отглеждане е възможно в открита земя и в оранжерии.

Гигантски холандски

Един ранен клас на пипер зрее само за 80 дни. В същото време зеленчуковата култура има мощно стъбло, височината на което обикновено достига 70 сантиметра. Големият холандски пипер се отличава с правоъгълна форма и стени със средна дебелина.

викинг

Сортът е лек, не повече от 100 грама. Отлежават 100 дни. Сортът Викинг е много продуктивен. Вкусът на пулпата е лишен дори от нотка на горчивина. Въпросният сорт е устойчив на болести и паразити. В допълнение, викингът изисква минимални грижи за реколтата.

Зелено чудо

Плодовете на този сорт се отличават с тъмнозелен цвят и дължина до 80 сантиметра. Плодът обикновено има кубовидна форма и 3-4 лица. Камперът е с месеста структура и умерено дебели стени. Зеленото чудо може да се отглежда по различни начини, но реколтата може да бъде събрана след около 3 месеца и дори малко по-рано.

Средно зелени чушки

нар

Нарът е дълъг зелен пипер. Техническата зрялост се постига след 130 дни. Сортът е с тегло 35 грама. Средната степен е устойчива на студ. Препоръчително е да отглеждате люти чушки на открито.

Ermak

Сортът Ермак има тегло от 100 грама и дължина до 12 сантиметра. Стените са с дебелина не повече от 5 милиметра. Сортът има формата на удължен конус и сочна каша. Ermak се характеризира с оптимален показател за добив, защото от квадратен метър можете да съберете до 3 килограма плодове.

Купа за победител

Необходими са до 115 дни, за да узреят зелената чушка. Плодовете на сорта приличат на цилиндър и имат тегло 170 грама. На лъскава повърхност може да се отбележи изразено оребряване. Хибридното разнообразие от зелен пипер е с приятен вкус. От квадратен метър можете да съберете до 6,5 килограма реколта.

Титан

Храстите имат големи тъмнозелени листа. На всеки храст се образуват до 8 плода. Освен това въпросният пипер има тегло 250 грама и е с малки размери. Плодовете имат призматична форма и лъскава повърхност. От 1 квадратен метър можете да съберете до 6,5 килограма реколта.

Може да се интересувате от:

Къснозелени сортове пипер

Подарък на Алтай

Зеленият пипер Дар Алтай има удължена призматична форма. Обикновено теглото не надвишава 250 грама. В същото време дебелината на стената не може да надвишава 7 милиметра. Пулпата на пипер се характеризира с липсата на горчивина, така че се предполага възможността за универсална кулинарна употреба. Сортът е плодотворен, така че е възможно да се съберат до 6 килограма на квадратен метър.

зефир

Зефири - това е един от най-добрите сортове български зелен пипер. Сортът се отличава с храсти със средна височина, 80 сантиметра. Пиперът има сферична форма и дължина 12 сантиметра. Теглото не надвишава 300 грама, ширината на стените е 8 милиметра. Българският зелен пипер може успешно да се консумира пресен и да се използва за консервиране.

Новочеркаски 35

Този сорт се отличава с полустеблови храсти, дължината на които достига 100 сантиметра. Въпреки това плодовете все още не могат да зарадват големи размери: дължината не надвишава 9 сантиметра, теглото - 70 грама, дебелината на стената - 5 милиметра. Плодовете визуално приличат на пресечена пирамида и се отличават с деликатна каша. Българският зелен пипер от този сорт е идеален за консервиране. Сортът е плодотворен, защото от квадратен метър можете да съберете 10-14 килограма плодове.

Препоръки за отглеждане

Зеленият пипер е термофилен зеленчук. Съхранението на семена за по-нататъшно отглеждане включва отчитане на тази характеристика. Сортът се характеризира с оптимална продуктивност, която продължава не повече от 2 години. Хибридните сортове се купуват всяка година, тъй като нямат генетична памет и могат да радват само през годината.

Семената се засяват най-добре в края на зимата. В резултат на това през лятото вече ще е възможно да се насладите на зелени зърна от чушки. Семената се засаждат в кутии или саксии, задълбочени в земята с 5-6 милиметра. Първите дни изискват висока температура, около 25 градуса по Целзий, която впоследствие спада до 18. В резултат на това разсадът ще може да набере сила и да расте успешно, за да зарадва достойна реколта.

Когато се появят 3 листа, се извършва горната превръзка. По-нататъшното развитие на пипер зависи от това.

Преди засаждането на пипер в открита земя се извършва втвърдяване на семенен материал. Разсадът на пипер се изнася на улицата или на балкона, но през нощта се внася в топлата стая. Втвърдяването се извършва само при хубаво време.

Трансплантацията на зелен пипер се извършва само след 55-60 дни. В този случай почвата трябва да бъде добре затоплена. Препоръчително е да планирате трансплантация през втората половина на месец май. През нощта разсадът първоначално се покрива с топъл филм, за да се предпази от нощни студове. Редовното поливане ще се изисква от самото начало, тъй като не може да се разреши изсушаване на почвата.

Засадените чушки ще трябва да обработват доведени деца. На един храст трябва да има не повече от 5 пасинки. Излишните издънки се отстраняват само в горещо време. На един храст не трябва да има повече от 20 плода, тъй като в противен случай дори вързан храст ще се счупи под тежестта на плодовете.

За да получите богата реколта, е необходимо поливане и торене. Поливането е най-добре да се извършва не повече от 2 пъти седмично, но точното количество поливане се определя от състоянието на почвата. Най-добре е пиперът да се полива чрез поръсване или коренно поливане. Торовете, както и напояването са важни, но е необходимо да се изостави употребата на калиев хлорид.

Правилната грижа за зърна от чушки гарантира прилична реколта.

Отзиви

Олга:

„Зеленият пипер е един от най-здравословните и вкусни зеленчуци. Винаги се опитвам да отглеждам зелени чушки и избирам различни сортове. Грижите почти винаги се извършват според стандартния принцип. Правилната грижа гарантира прилична реколта. "

Валерия:

„Много обичам да отглеждам различни сортове зелен пипер, конвенционален и хибриден. Винаги се старая да спазвам основните правила за грижа. В резултат получената реколта ме радва с обем и вкус. "

Кирил:

„Много обичам да отглеждам зелен пипер. В допълнение, такова разнообразие от сортове ви позволява редовно да променяте зеленчуковата култура, за да получите перфектна култура. "

Публикувано от

не онлайн 3 дни
въплъщение 1,8
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари

Прочетете също

Градински инструменти